No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum sa-ti recompensezi calul?

Ultima modificare: 2010-05-03 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum sa-ti recompensezi calul?
Cartile despre cai se ocupa foarte putin de importanta si folosirea regulata a recompensei acestor animale superbe, cu toate ca usureaza viata calaretilor.

Recompensa cailor

In cartile despre cai, este descrisa foarte putin importanta si folosirea regulata a recompensei acestor animale In ultimul timp cresterea cailor a fost realizata de catre barbati. Aratul, semanatul, sofatul, serviciul militar, cresterea animalelor au fost tot timpul preocupari ale barbatilor. Marimea, puterea calului a solicitat reflexe, curaj, hotarare. Pe parcursul cresterii acestora, nu s-a tinut cont intotdeauna de dresarea lor. In armata sau in herghelii, cresterea cailor care musca sau se ridica in doua picioare a reprezentat o virtute a barbatilor. Domesticirea cailor s-a facut de cele mai multe prin puterea fizica, cu strigate, folosind nuieluse, bici, pinteni si altele.

Mai mult cu capul decat cu forta.

Probabil, cateodata metodele dure au efectele asteptate, dar rezultatul nu este datorat increderii reciproce ci fricii si astfel se face ceva din obligatie. Crescatorii cu experienta stiu ca de multe ori, chiar daca bat caii pana lesina, acestia se incapataneaza si nu-i mai asculta. Lupta cu aceste mamifere solicita mult timp, este periculoasa si poate sa nu dea rezultate. Pentru a obtine performante ai nevoie de cai inteligenti, cu sistemul nervos bun, cu o capacitate mare de miscare, care pot fi domesticiti cu usurinta.  Aceste trasaturi sunt printre cele mai importante caracteristici cautate in alegerea unei rase de cai. Treptat, hipismul din Occident a devenit cel mai popular din intreaga lume. Datorita faptului ca forta fizica nu se mai foloseste atat de mult, aceasta preocupare s-a feminizat. Cartile de specialitate ne vorbesc despre ajutorul nemijlocit al femeilor folosit in cresterea cailor, dar care in final ajunge tot la duritate. In societatea feminina afectiunea, empatia, stilul si rabdarea, toate aceste trasaturi sunt mai des prezente. Din fericire, forta fizica este mai mica. Asadar femeile nu folosesc forta pentru a dresa un cal. Cheia succesului o reprezinta o colaborare exemplara cu animalul.

dresare cal
Metoda recompensarii calului

 

Calul nu este "un instrument tehnic" al sportului

In hipism, pe langa cerintele uriase care exista, mai este nevoie de cai sportivi si oameni inteligenti. Cerintele uriase presupun solicitare fizica si mentala atat pentru cal cat si pentru calaret. In afara de aceste calitati, el trebuie sa fie pregatit din punct de vedere psihologic, pedagogic si sa posede cunostinte biologice si zoologice. Din nefericire, in acest sector sunt mari deficiente. Performanta consta in pregatirea constienta si din preocupari sistematice. Calul nu este un instrument tehnic sportiv, dar nici o fiinta ganditoare, ci una cu caracteristici instinctive cu reflexele innascute, pe care omul o foloseste printr-o preocupare atenta si pedagogica aparte. Odata cu trecerea timpului pe langa instinctul lui inascut, obiceiurile si reflexele conditionate s-au maturizat. Astfel, caii pot fi mai usor domesticiti.

Domesticirea calului

Cu siguranta ca pedagogia umana nu este asemanatoare cu cea a domesticirii calului, dar ea contine elemente ale acesteia. De exemplu, recunoasterea unor lucruri care necesita atentie din partea calului, acceptarea si implementarea lucrurilor cunoscute, pedeapsa si disciplinarea, recunostinta si recompensa. Cu siguranta, consecventa este cel mai important instrument pedagogic. In viata cailor in loc de recompensa, pedeapsa este cel mai des utilizata. Omul reprezinta o fiinta superioara, iar calul este ingenuncheat. Instrumentele de instructie sunt tot timpul la indemana.

mancare pentru cai
Morcovii sunt buni ca recompensa in dresarea calului

 

Importanta recompensei

Societatea crescatorilor de cai nu a inteles sau nu crede in eficienta utilizarii recompensei. Ea poate fi eficienta daca se face consecvent si frecvent. Calaretul este, din pacate, mult mai deschis pedepsirii calului lenes. Recompensa consecventa se implementeza mult mai bine decat corectia ocazionala.  Aceasta usureza colaborarea de moment intre cal si calaret.

Ce presupune teoria recompensei?

Calul trebuie sa accepte comportamentul calaretului. Astfel creste increderea si placerea relatiei dintre cele doua specii.  O mana indemanatica, timbru vocii, cerinte treptate sau recompensa din mana, sunt chestiuni foarte importanta. Ea trebuie sa fie consecventa, utilizata spontan, la fiecare realizare a performantei. Aceste lucruri trebuie respectate cu strictete mai ales in timpul dresajului si a intructiei. Pentru o performanta notabila trebuie sa existe un contact fizic, sentimental si o armonie care sa vina atat din partea stapanului cat si a calului. Aceasta relatie solida poate fi dezvoltata doar cu ajutorul recompensei. Contactul personal direct  trebuie dezvoltat din perioada cand manzul face primele antrenamente cu stapanul. Prima data este important ca manzul sa vada si sa miroasa imbracamintea, mana, echipamentul si biciul instructorului. Daca aceasta etapa se realizeaza cu incredere, in toate situatiile trebuie sa-l incurajezi cu urmatoarele cuvinte: "asa", "bine", "bravo". Aceste cuvinte pot fi folosite si in alte imprejurari deoarece vocea blanda favorizeaza relaxarea daca este urmata de mangaiere. Folosind aceasta metoda, manzul va invata mult mai usor termenii: stai, la pas, trap si galop. In momentul in care calaretul va fi in saua calului, acesta va putea executa comenzile fara agresiune.

cai echitatie
Cai

 

Morcovi, ovaz si porumb

Pe vremuri, instructia fara lada de ovaz ori fara asistent era de neimaginat. Daca intructorul dorea sa-si recompenseze calul, chema asistentul cu lada cu ovaz si ii oferea animalului 1-2 inghitituri. In prezent , aceasta metoda s-ar putea realiza cu dificultate. In timpul alergarilor in padoc, instructie, calarie este indicat sa ai mici bucati de paine in buzunare, iar la momentul oportun il recompensezi prin mangaiere si rostirea unor cuvinte de lauda la adresa lui: "asa", "bine". Recompensa folosind morcovi, ovaz ori zahar cubic este mult mai anevoioasa si murdareste hainele. Zaharul cubic nu face bine danturii calului si  calulpoate deveni dependent si cu timpul, agresiv. Caii mananca bucurosi bucatile de paine. Este o experienta pur sentimentala: cand cineva primeste un lucru, vrea sa se revanseze. Acest lucru este intalnit si in randul cailor. Recompensa este intalnita atat in perioada instructiei, cat si in cea de concurs.

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?