No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum sa ingrijesti un cal dupa calarie?

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-20
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum sa ingrijesti un cal dupa calarie?
Dupa ce calul se racoreste dupa calarie, majoritatea oamenilor respecta cateva ritualuri de ingrijire a acestuia. Tipul de ingrijire folosit, totusi, poate sa faca diferenta. Procedura pentru ingrijirea unui cal incalzit se schimba in functie de imprejurari.

Modul in care calaretul decide sa ingrijeasca un cal dupa calarie vara este diferit de ingrijirea in timpul iernii. Acelasi lucru este valabil si in timpul calariei. Daca animalul respira greu dupa o plimbare pe pasune, nu este nici un motiv sa se respecte un ritual de ingrijire prelungit; totusi, daca acesta respira greu si este transpirat de la un antrenament greu de sarituri peste garduri, ingrijirea va dura probabil mai mult.

 

cal dupa cursa
Cal facand un dus dupa o cursa

 

Moduri de ingrijire a calului dupa echitatie


Sunt mai multe moduri de ingrijire a unui cal dupa calarie. Spalatul este binevenit daca vremea permite acest lucru, deoarece apa rece ajuta la racorirea calului, scazand temperatura corpului si ajutand la calmarea animalului dupa un antrenament dificil.

Altii prefera sa ingrijeasca calul dupa echitatie cu perii si cu piepteni; aceasta metoda este folosita cand afara temperatura este scazuta si pentru caii cu piele sensibila.

Un pieptene din cauciuc poate face minuni in ingrijirea calului dupa echitatie, deoarece ridica parul si lasa aerul sa circule prin blana. Cand ingrijesti un cal incalzit, foloseste o perie moale, pentru a evita iritarea pielii.

Daca spalatul nu este o optiune, unii calareti folosesc bureti pentru racorire. Baile cu bureti sunt linistitoare pentru animal si pot fi facute intr-un hambar cald sau cu o temperatura controlata. Deoarece calul nu este imbibat cu apa, poti folosi o patura care sa-i tina de cald si sa nu se imbolnaveasca pe vremea rece.

Caii pot beneficia de o baie cu o crema lichida dupa un antrenament dur. Intr-o galeata se pun doua masuri de crema si, cu ajutorul buretelui, se spala pe spate, gat, picioare si coapse. Aceasta baie ajuta la durerile musculare, are proprietati antifungice si ii da o stare de confort.

 

calul si apa
O baie e mereu binevenita

 

Racorirea calului pe vreme rece


Cand incerci sa racoresti un cal pe vreme rece este important ca acesta sa se simta confortabil. Chiar daca este foarte incalzit dupa un antrenament dur, o patura sau un ventilator poate ajuta.

Daca sunt mai putin de 18 grade, este bine sa eviti imbaierea calului dupa un antrenament, deoarece muschii lui, la temperaturi scazute, se racesc si devin rigizi. In cazul in care acesta poate sa stea dupa baie intr-un mediu cu temperatura controlata pana la uscare, nu conteaza ce temperatura este afara.

 

Racorirea calului pe vreme calda


Cand vremea este foarte calda, caii pot sa sufere de epuizare din cauza caldurii sau pot avea probleme. Ingrijirea dupa un antrenament in anotimpul cald incepe cu o plimbare pana cand corpul acestuia se racoreste, dupa care i se face baie. Calul nu trebuie dus in grajd pana cand nu se usuca.

 

Nu uita de siguranta


Siguranta trebuie sa fie o prioritate cand ingrijesti un cal dupa antrenament. Aceste sfaturi ajuta sa-ti pastrezi animalul intr-o conditie fizica buna si previne imbolnavirea si leziunile, care pot dura o lunga perioada de timp.

Daca nu esti sigur, cere sfatul instructorului, deoarece sunt numerosi factori care trebuie luati in considerare in legatura cu metoda de racorire a calului. Desi o greseala nu are urmari grave, sanatatea animalului trebuie sa fie pe primul loc.


Tu ce zici?