No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum beau caii apa?

Ultima modificare: 2010-04-09 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum beau caii apa?
Cand vremea se imbunatateste, principala sarcina a fiecarui crescator de cai este sa mai aseze o galeata de adapat in boxa calului. E un obicei bun, dar numai in cazul in care se respecta cateva reguli importante:

De obicei, caii, au galeata lor preferata si beau doar din aceasta. Doar in cazuri extreme se ating de alta galeata. La fel ca majoritatea animalelor, caii au nevoie de apa proaspata. Daca niciodata nu goliti galeata si turnati apa proaspata peste cea ramasa pe fundul galetii, calul va face cale intoarsa si nu se va adapa.

poze cai
Cum beau caii apa?

Pe timp de vara, caii apreciaza cel mai mult apa rece, proaspata. De cate ori ai posibilitatea, curata-i galeata.

O atentie deosebita necesita caii care inmoaie fanul in apa si cei care scapa furajul din gura in galeata. In aceste cazuri, fermentarea e mai rapida, mai ales vara, iar calitatea apei devine prea proasta pentru a fi consumata. In cazul in care iti adapi calul de mai multe ori pe zi, e de ajuns sa-i umpli butoiul cu apa. 
Daca il scoti afara din grajd cand ii dai apa, situatia e aceeasi: nu astepta ca ploaia sau roua sa se adune in uluc, asigura-i regulat apa proaspata, curata.

imagini cai
Adaparea cailor

Hidratarea calului la drum lung

Caii nu beau apa daca nu cunosc recipientul si locul unde se afla (ex: cursa de cai sau spital veterinar). Daca ai posibilitatea, umple un vas cu apa proaspata acasa, inainte de a porni la drum. 
Un truc: daca se incapataneaza si nu vrea sub nicio forma sa bea, ofera-i o bucata de mar, iar bucata urmatoare doar tine-o aproape de el, drept momeala. Cand calul e gata s-o ia, "scap-o" in apa.


Tu ce zici?