No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Colicii la cai

Ultima modificare: 2010-09-06 | Data publicării: 2010-09-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Colicii la cai
In cazul in care ai un cal care are colici, suna cat mai repede medicul veterinar. Dupa un examen amanuntit, el va determina natura acestora si va stabili medicamentatia. Nu astepta sa treaca de la sine. Orice amanare poate insemna inrautatirea starii de sanatate a calului. Mai mult, colicii pun in pericol viata animalului.        

Cum sa ajuti un cal care are colici?

 

Colicii pot fi o afectiune grava care pune in pericol viata calului. Contacteaza veterinarul daca problema nu se rezolva de la sine (fara medicamente), dupa aproximativ o ora. Intre timp, poti face cateva lucruri: in primul rand, verifica-i calului semnele vitale: temperatura rectala, ritmul cardiac, evalueaza culoarea mucoasei si asculta sunetele intestinale pe ambele parti.

Inregistreaza aceste valori si actualizeaza-le in permanenta: cand suni veterinarul, aceste date iti vor fi de folos. Ele il vor ajuta pe acesta sa-si dea seama cat de grava este starea calului si cat de urgent trebuie sa ajunga sa-l trateze.

Un alt lucru pe care il poti face pentru calul tau este sa-l plimbi timp de 10-15 minute, daca acesta nu are vreo problema cu muschii sau daca necesita odihna stricta. Uneori, miscarea rezolva problemele intestinale.

Orice durere inexplicabila sau severa este un semn ca animalul necesita ingrijire profesionala imediata. In cazul in care calul nu are dureri mari, este deprimat si nu are pofta de mancare, poti sa-l tii sub observatie o ora sau doua, inainte sa ceri ajutorul veterinarului. Un cal care are simptome grave mai mult de o ora are nevoie de ingrijirea imediata a veterinarului.

 

cal
Cal

 

Este intotdeauna mai bine ca veterinarul sa-i dea calului tratamentul cat mai repede. Medicamentele pentru durere, orale sau intravenoase, ajuta la reglarea problemelor intestinale. Totusi, nu intotdeauna colicii se datoreaza problemelor intestinale si, dupa un control amanuntit, veterinarul poate sa descopere sau nu alte probleme grave.


Tu ce zici?