No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ce mananca manzul?

Ultima modificare: 2010-05-03 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ce mananca manzul?
La inceputul vietii sale manzul creste cu laptele matern, dat fiind faptul ca este vorba despre un mamifer. Insa, apropierea de mama ii va permite puiului sa invete ce tip de iarba e buna de mancat si care nu e buna. Alaturi de iapa, manzul va incepe sa mestece firicele de iarba, pentru a deprinde obiceiul.

Noul nascut

La doar doua ore dupa nastere, manzul suge deja laptele matern, neconsumand altceva in prima luna de viata. Acesta, pe langa faptul ca reprezinta hrana lui de baza, ii si intareste sistemul imunitar. In cazul manzului nu prea putem vorbi de un sistem imunitar, deoarece la nastere in organismul lui nu exista anticorpi. De aceea trebuie sa ai mare grija de manz pentru a nu se imbolnavi!

Importanta laptelui matern

Anticorpii ajung in organism prin corasla, laptele matern din primele 24-36 de ore. Nu degeaba a primit corasla o denumire deosebita deoarece factorul imunitar este mult mai mare in laptele matern decat in intestin. Acesta este raspunzator pentru ridicarea imunitatii si a numarului substantelor care contin molecule mari, lipide si minerale. Substantele nu trec de placenta pe perioada gestatiei, dar pentru ca manzul sa ramana in viata are nevoie de ele. Astfel, laptele matern si alaptatul sunt cele mai la indemana. O parte a substantelor imune dispar in mod activ in intestin, iar cealalta parte dispare intr-un mod pasiv. De obicei sistemul imunitar al manzului se dezvolta in 70 - 72 de zile, pana cand corasla ii asigura protectia.
Sistemul enzimatic al manzului difera de cel al unui cal matur deoarece nu exista enzima, numita albumina, care se descompune si nici nu se produce acidul gastric. Tinand cont de ele, nu poti sa hranesti calutul din start cu ovaz, cu zahar cubic si cu sarmale. Albuminele ajung nevatamate in intestinul subtire dupa care se asimileaza. Producerea enzimelor si a acidului gastric se ralizeaza cand manzul are aproximativ o luna.

O mica lectie de chimie

Concentratia de lapte este destul de mare, 6 - 7%, si se descompune cu ajutorul enzimelor acidului lactic. Aceasta enzima isi face prezenta doar la acele animale care consuma lapte. Cantitatea ei este direct proportionala cu cantitatea digerata, iar pe masura ce se consuma din ce in ce mai rar, dispare de tot. Celelalte enzime cum ar fi maltoza sau alfa-amilaza au scopul de a descompune carbohidratii, acest proces avand loc la o luna, in stomacul manzului. Asa se explica alimentatia manzilor orfani cu laptele indulcit artificial care cauzeaza frecvent diaree, acelasi lucru cauzand si sfecla de zahar, care se descompune pe un drum microbial, in intestinul gros. Asadar, e indicat sa incerci sa eviti alaptarea cu laptele indulcit si sa folosesti nemijlocit inlocuitor de lapte praf.

Pregateste-te in caz ca...

Daca manzul ramane orfan, incearca sa-i gasesti o bona pentru a avea destula cantitate de corasla in organism, dar sa tii cont de faptul ca gasirea unei iepe care alapteaza este foarte greu de realizat. Pentru a infrunta cu succes aceasta situatie este bine sa pastrezi o cantitate de lapte congelat in camara. In conditii extreme poti sa-i administrezi lapte de vaca indulcit pentru a-i incuraja evolutia. Insa, cel mai probabil manzul va avea diaree. Acest lucru fiind neplacut atat pentru noi, cat si pentru calut. Poate fi multumitor faptul ca un asemenea animal va fi mult mai independent si va putea bea mult mai usor din galeata. Daca manzul tau a ramas orfan, incearca sa-l tii cat mai izolat posibil. Nu lasa persoane straine in preajma lui si ai mare grija la curatenie. Acesta are nevoie de apa si fan zilnic schimbat si de o calitate buna. Daca procedezi astfel, poate vei reusi sa tii in viata animalul cu sistemul imunitar slabit.


Tu ce zici?