No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Pur Sange Englez

Ultima modificare: 2010-10-29 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Pur Sange Englez
Rasa Pur Sange Englez este o rasa aristocrata, acesti cai fiind folositi cu succes in cursele de viteza. Primele dovezi ale existentei acestor animale magnifice apar in secolul XIV, abia din 1605 stabilindu-se standardele cailor de curse.

Istoria rasei pur sange englez

 

Calul pur sange englez este o rasa veche. In Anglia secolului al XIV, caii Galloway au fost stramosii cailor Celti de viteza, care incepand din acest secol au fost crescuti pentru hipism. Odata cu cresterea numarului de concursuri, selectia cailor a devenit din ce in ce mai stricta, unicul si cel mai important criteriu fiind viteza. In anul 1793, James Weatherby publica primul registru genealogic al rasei, General Stud Book. Toti caii pur sange englez sunt descendentii celor 237 de iepe si a celor 167 de armasari aparuti in registru. Fiind animale folosite in curse de viteza, se cerea impunerea unor standarde. De-a lungul anilor s-au diferentiat 3 tipuri morfologice:

  • sprints sau flyer - parcurge distante scurte cu viteza foarte mare
  • steyer - pentru alergarile de fond si ameliorarea altor rase
  • intermediar - pentru cursele de semifond si sarituri.

 

Caracteristici morfologice

 

Este o rasa aristocrata, cu forma corpului inalta, de obicei au capul frumos cu ochii mari si narile largi. Gatul este lung si foarte mobil. Greabanul este lung, inalt si slab. Directia mecanica a crupei este dreapta cu omoplati musculosi, cu pieptul ingust si plat, cu spatele drept si musculos. Au articulatii mobile, musculatura subtire si copitele tari. Pot aparea defecte de aplomb cum ar fi genunchii arcati. Au miscari cu un aspect tipic aerodinamic, cu pasii lungi si elastici. In cea mai mare parte aceste caractere au fost pastrate, cu toate ca unele difera de altele dupa dimensiuni, culoare si temperament. Pe parcursul cresterii si a selectiei, doar viteza a fost factorul decisiv.

 

 

pur sange englez poze
Cai Pur Sange Englez

 

 

Caii Pur Sange Englez masoara intre 162-173 cm si cantaresc 450-500 kg.

In Ungaria,  cel mai faimos cal pur-sange este "Kincsem", iapa minune care s-a nascut in anul 1874 si care a reusit performanta sa ramana invincibilă după 54 de curse de hipism, care a ramas pana in zilele noastre un record mondial. Cei mai vestiti armasari maghiari ai rasei au fost Imi si Imperial.

 

Nobili, dar cu masura

 

Rasa pur-sange englez a fost folosita pentru innobilarea multor rase de cai. A reusit sa impuna celorlalte rase nobletea, taria, performanta si viteza. Insa folosirea ei in exces poate duce la tandrete exagerata in cazul alegerii gresite a unui exemplar care sufera de anumite probleme la nivelul sistemului nervos central. Alegere buna a cailor pur-sange reprezinta si in prezent baza crescatorilor de cai.

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?