No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Lipitan

Ultima modificare: 2010-10-01 | Data publicării: 2010-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Lipitan
Istoria calului Lipitan a inceput acum 400 de ani atunci cand, cu ajutorul a 8 herghelii, s-au creat 8 linii genealogice recunoscute si astazi.

Istorie

 

Aspectul general al Lipitanului este atletic, cu gatul musculos, acoperit cu muschi, cu linii cursive si elegante, capul este proportional cu profilul drept, avand picioare scurte, viguroase si musculoase. Calul Lipitan este cea mai veche rasa, avand peste 400 de ani. Aceasta a aparut in anul 1580 pe teritoriul fostei Monarhii Lipita. Calul face parte din categoria cailor de sange spaniol. Crescatorii urmareau obtinerea unei rase sofisticate si nobile pentru necesitatile curtilor regale din Viena.

 

Cum arata calul Lipitan?

 

Este un cal de marime mijlocie, are capul uscativ, profil berbecat, gatul este musculos, bine infipt, botul drept sau putin convex, urechile mici si ochii mari, coama relativ abundenta, greaban usor proeminent, spinare lunga, dar corecta, crupa musculoasa, putin oblica cu membrele scurte, viguroase si musculoase.  Se remarca datorita pieptului larg si adanc. De cele mai multe ori are culoarea gri, dar este acceptata si varianta neagra. Are inaltimea cuprinsa intre 152 si 165 de cm. Pot trai intre 20 si 30 de ani.

 

 

cal lipitan poze
Cal Lipitan

 

 

Cal de echitatie

 

Este un cal de tractiune usoara, in prezent fiind cea mai reusita rasa pentru proba de viteza la trap. Calaretii consacrati de la Scoala Spaniola de echitatie din Viena isi etaleaza exercitiile de inalta clasa folosind caii si pentru calarie.
Iata cateva linii clasice care traiesc si in prezent: Pluto, Favory, Maestoso, Conversano, Neapolitano, Siglavy, Incitato, Tulipan. Rasa a fost crescuta in primul rand in statele care au urmat Monarhiei dar se pot gasi peste tot in lume. Cartea de identitate a cailor este emisa de Asociatia Nationala a Crescatorilor de Cai Lipiteni dar exista si o Asociatie Internationala a Crescatorilor de Cai. Efectivele de cai Lipitan au scazut dramatic in 1983 cand s-a raspandit o epidemie virala in randul acestor cai nobili. Se estimeaza ca in lume mai exista in jur de 3000 de cai Lipitan de rasa pura.

 

 

lipitan cal ingrijire
Lipitanul, un cal de echitatie

 

 

In Romania aceasta rasa a fost pastrata in cadrul hergheliei de la Sambata de Jos unde se cresc toate cele opt linii ale calului Lipitan.


Tu ce zici?