No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Kisberi Felver

Ultima modificare: 2010-05-05 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Kisberi Felver
Rasa Kisberi Felver este originara din herghelia de langa orasul Kisber, Ungaria. Este un cal de calarit, cu aspect nobil si elegant, constitutie puternica, temperament viguros, usor de dresat. Se comporta foarte bine la trasuri, chiar si la cele rapide.

Culoarea parului este de obicei galbena, dar sunt multi de culoarea castanului, gri sau negri. Rasa este total lipsita de culorile tarcate. Cele mai bune exemplare participa si concureaza cu rezultate bune in competitii internationale de caracter militar, saritura la obstacole, dresaj si trasuri.

Rasa Kisberi Felver are vechime de peste 150 de ani

Herghelia din Kisber a fost fondata in 1853, cu scopul de a creste armasari de calitate pentru activitati militare, pregatiti pentru cavalerie. Privind efectivul de iepe de la inceput, era o herghelie destul de pestrita, alcatuita din rase precum: Nonius, norfolk, transilvania etc. Pe acestia ii incrucisau cu armasari englezi timp de 6-8 generatii in continuu. Scopul era formarea unei rase nobile si elegante, cu sange mixt, care pastreaza calitatile celor pur sange englez.

kisberi cal de rasa
Cal Kisber


Cand prezenta cailor pursange englez in reproducere a inceput sa afecteze negativ calitatea efectivului si a rasei Kisberi, crescatorii au infiintat herghelii doar din rasa noua. La inceputul secolului al XX-lea, pe langa armasarii pur sange englez, au introdus in cadrul crescatoriei si trei armasari Trakehner. Dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, in afara pierderilor de razboi, rasa Kisberi a cazut victima imprudentei crescatorilor, deoarece au pornit incrucisarile in directia dezvoltarii cailor sportivi. Multi crescatori au realizat ca aceasta este o rasa de sange mixt de mare performanta, perseverenta, nobila, cu musculatura otelita, inalta. Din incrucisarea lor cu diferite rase de cai sportivi din Europa de Vest, s-au nascut cai sportivi de excelenta (Kincsem, Imperial, etc.).


Zonele primare de reproducere, pe langa Kisber si imprejurimi, au fost judetele Tolna, Vas, Zala si Szabolcs-Szatmar. Liniile de reproducere astazi sunt inspectate si inregistrate de Asociatia Nationala Ecvina Kisber si Gidran.


Tu ce zici?