No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Haflinger

Ultima modificare: 2010-05-11 | Data publicării: 2010-03-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Haflinger
Din cauza disciplinei si a severitatii stricte a prasirii si cresterii, licitatiile pentru acesti cai rivalizeaza cu cele pentru cei mai buni cai sportivi. Calul Haflinger provine din Tirol, raspandindu-se ulterior in toata lumea.

Cel care a vazut doar o data acest calut galben-auriu, vestit pentru coama ca si canepa, cu aspect fermecator, nu-l va uita niciodata si nu-l va confunda cu alte rase de cai!

Istoria rasei Haflinger

Care este secretul succesului aproape fara egal al acestei rase? Bazele prasirii rasei au fost puse de caii mici, dar rezistenti ai taranilor din Tirol, care pe timpul verii au carat recolta de fan a pasunilor montane, iar in timpul iernii au carat lemne din padure. Reproductia controlata a inceput in ultimul trimestru al anilor 1800. In 1874 s-a nascut armasarul numit Forlie 249, in Tirolul de Sud, avand un impact foarte mare asupra efectivului local. Forlie provine de la un tata arab pe nume El Bedava, rafinandu-i caracterul sau calm si consolidandu-i originea si descendenta. Acesta a fost cel care a pus bazele culorii galbene-aurii specifice rasei si a coamei spalacite. Lui Forlie i-au fost dati pentru crestere si reproducere 3 pui, cu care au fost efectuate reproduceri strans inrudite si astfel, au fost stabilite ulterior caracteristicile rasei.

La inceputul anilor 1900 a inceput inregistrarea efectivelor, iar in 1904 a fost fondata in Molten prima Asociatie de Reproducere a Cailor din Rasa Haflinger. S-au creat normele de reproducere a rasei, s-au organizat expozitii, inspectii. Dupa Primul Razboi Mondial, a ajuns in Tirolul de Nord din Austria si in Tirolul de Sud din Italia. Pe teritoriul austriac, consolidarea efectivelor a inceput relativ devreme. In 1920 au organizat prima trecere in revista si expozitie, iar in 1921 au refondat la Zams, organizatia de reproducere a cailor Haflinger. In 1926 a aparut inregistrarea primei iepe in registrul principal, pe care au intregit-o in 1938 cu liniile genealogice ale armasarilor. De atunci, reproducerea rasei se face strict dupa un registru de evidenta principal inchis.

cal haflinger poze
Calul Haflinger

 

Dupa al Doilea Razboi Mondial s-a pus ordine in efectivele ramase si in 1961 in Ebbs, langa Kufstein, nou intemeiatul Vohlenhof a devenit centrul de reproducere al rasei. Datorita muncii de sacrificiu si a rationamentului deductiv a lui Otto Sweisgut, crescatorii au reusit sa ajunga la dezvoltarea unei asociatii de reproducere de inalta calitate. Aici, pe langa faptul ca a uniformizat in mare masura rasa printr-o remarcabila propaganda si activitate de marketing, a facut ca aceasta sa fie cunoscuta si iubita in toata lumea. In 1976 a luat nastere Asociatia Mondiala a Reproducatorilor de Cai Haflinger , iar din acest moment este unul dintre cei mai indragiti cai de agrement din lume.

Infatisarea

Care sunt caracteristicile care l-au facut atat de popular? Calul Haflinger, cum scrie si propaganda rasei, este calul familiei. Da o impresie de eleganta, are aspect armonios, fiind la granita dintre caii mici si caii mari. Dimensiunea optima la iepe este de 138-145 cm, la armasari de 140-148 cm, acesta fiind inaltimea pana la greaban. Circumferinta pieptului este intre 170-190 cm, iar circumferinta cracului de 19-21 cm. Capul are o linie a profilului dreapta, nobila, uscativa, marimea este proportionala cu masa corpului, un procent semnificativ dintre indivizi amintind de stramosii arabi. Ochii lor sunt mari si expresivi, de multe ori usor oblici, ceea ce ii face sa fie fermecatori si datatori de incredere. Gatul este de lungime medie, drept, iniantand spre cap ingustandu-se.
Spatele este relativ lung, destul de rigid, musculos, bun de inseuat. Fesele sunt voluminoase, suficient de lungi, usor inclinate, cu asa-numitele santuri "duble", care se refera la stramosii cu sange rece, azi incercandu-se evitarea acestora. Picioarele sunt regulate, puternice, uscative, erori ale structurii picioarelor apar doar foarte rar si atunci nu sunt prea mari.
Culoarea, poate fi cuprinsa intre galben deschis si galben inchis, luminos (apropiat de alb) cu peri lungi. Nuanta inflacarata si griul, printre perii lungi, sunt nedorite. In ultimele decenii, culoarea de baza devine din ce in ce mai deschisa. Pe cap este permisa, chiar este indicata, o fasie ingusta sau o stea, dar totodata nu este agreat semnul prea mare (de exemplu, lampa). Capetele picioarelor au culoarea de fond mai deschisa decat culoarea de baza, dar acest neajuns se incearca sa fie eliminat prin reproducere.

cai haflinger poze

"Utilizare"

In ceea ce priveste utilizarea, acesta este prototipul calului de agrement. Permite intregii familii sa aiba bucuria de a se ocupa de el. Inseuat la trasura, este potrivit atat pentru adulti cat si pentru copii. Este relativ usor de manuit, nu este un cal deosebit de pretentios la alegerea perechii, desi nu este "automat". Prinde repede gustul calaretilor slabi, dar in esenta este prietenos, are constitutie puternica, este usor de intretinut pentru a fi in forma buna, nu este deosebit de pretentios. Se foloseste excelent, pe terenuri de munte, se pot face excursii placute stand pe, sau in spatele lui. Atent si cooperant, este folosit astfel cu placere de catre scolile de echitatie. Aspectul sau atragator contribuie la castigarea popularitatii sale.
In Ebbs, principala crescatorie de armasari a rasei, se tin expozitii si licitatii cu un nivel inalt in fiecare an, unde cate un individ cu calificative bune isi gaseste un nou stapan pentru sume uriase.

La nivel global, in 17 tari functioneaza 22 de asociatii de reproducere a rasei, unde sunt inregistrati aproximativ 250 de mii de indivizi de prasila de rasa pura.


Tu ce zici?