No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Frizon

Ultima modificare: 2010-10-14 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Frizon
Calul Frizonul este inrudit cu armasarii de sange rece, insa este de statura masiva, oarecum comparabil cu rasa Nonius de sange cald. Tocmai unicitatea si diversitatea fata de celelalte rase sunt motivele pentru care Frizonul este la moda. Cu toate acestea, stratul negru si stralucitor de par necesita ingrijire foarte atenta. Cine nu-si permite sa dedice ingrijirii lor mai multe ore pe zi, mai bine se uita doar la imaginile din poze ale acestui animal delicat.

Istoria calului Frizon

 

Rasa Frizon, isi face aparitia pe scena istoriei inca de pe vremea Imperiului Roman, in vremea imparatiei lui Iulius Caesar. Conform inregistrarilor din antichitate, tribul germanic al Frizonilor din partea de nord-vest a Imperiului crestea un tip de cal foarte diferit de restul raselor de sange rece, raspandite pe teritoriul Imperiului. Aceste afirmatii sunt justificate si de reprezentarile gasite in urma descoperirilor arheologice: erau cai cu inaltimea greabanului de cca. 150 cm, cu gat lung si arcuit, pas maiestuos, dar diferiti de Frizonii de astazi. De-a lungul istoriei s-a schimbat mult rasa. Aceasta a primit influente genetice din est, iar cand Spania a invadat Tarile de Jos, in vremea razboiului de 80 de ani, rasa cailor Frizon a fost amestecata cu spanioli si andaluzi. In ciuda faptului ca Frizonii seamana cel mai mult cu  Nonius si rasele cabaline de soi spaniol, difera de acestea in mod semnificativ. Multa vreme acesti cai au fost folositi in razboaie, insa odata cu disparitia cavalerimii, incetul cu incetul s-au scufundat in ceata uitarii.

Rasa a supravietuit datorita solicitarilor dese la cursele de trap de 325 metri, destul de raspandite in Olanda in secolele XVIII-XIX. Au primit denumirea "Harttraber" datorita talentului lor de trap. Cu toate acestea, la inceputul secolului XX au disparut aproape complet, deoarece rasa originala aproape ca a cazut victima incrucisarilor cu alti cai de trap din SUA si din rasa Orlov. Desi Frizonul este inregistrat din anul 1879, in 1913 mai existau doar doi armasari de rasa pura in Frizonia, adica in partea de nord a Tarilor de Jos. De atunci, a inceput reproducerea constientizata si reconstruirea organizata a caracteristicilor rasei si se poate afirma ca astfel si-a capatat uniformitatea deosebita de azi. In Tarile de Jos exemplarele recunoscute ale rasei sunt inregistrate in "Dratchtenben a Het Friesh Paarden Stambook" (cartea hergheliei Frizone).

Indiferent de tara in care este crescut calul Frizon, este obligatoriu sa se pastreze o legatura cu societatea din Olanda, deoarece exemplarele originare din primele trei randuri de rudenie antice nu se pot incrucisa intre ele.

 

 

poze cal frizon
Calul Frizon

 

 

Infatisarea

 

Capul are linie de profil dreapta, este inteligent, ochii reflecta expresivitate, coama este deasa, urechile relativ mici. Se caracterizeaza printr-un gat lung, curba accentuata, coama lunga si ondulata care deseori creste mult sub linia inferioara a gatului. Greabanul este estompat, spatele putin mai alungit, umeri musculosi, un pic abrupti, piept arcuit cu profunzime moderata. Crupa este destul de mare, in mod ideal de forma sferica, asa-numita "crupa de lebenita". Picioarele sunt puternice si din cauza parului de pe glezne par mai robuste decat sunt in realitate. Este interzisa tunderea acestui par lung si des aflat pe glezne, coama sau coada! Aceste elemente constituie elementele cele mai decorative ale rasei. Inaltimea standard (masurata cu un bat de la sol) este de 155 cm si dupa regulile cartii de pedigree inaltimea armasarilor de prasila in varsta de 2,5 ani nu poate fi mai mica de 158 cm, a armasarilor adulti de 160 cm, iar a iepelor adulte de 150 cm. Doar culoarea neagra este acceptata, capul eventual poate avea o floricica mica pe frunte, dar fara nici un semn pe picioare.

 

La ce este utilizat calul Frizon?

 

Azi este folosit aproape exclusiv pentru hobby-uri. Anterior, olandezii de la tara il foloseau de excelenta, ca si cal de ham, dar acest rol a fost practic eliminat, avand in vedere putinele exemplare pure care mai exista. Nu poate intra in competitie cu soiurile moderne la concursurile de dresaj sau de trasura, dar si-a gasit foarte bine locul la diferite expozitii sau spectacole istorice. Cu o infatisare bine intretinuta si o costumatie istorica frumoasa, poate fi o prezenta deosebita. De altfel, poate fi o companie loiala in timpul echitatiilor de agrement sau in timpul plimbarii cu caruta. Acest cal munceste din greu, alerga si se misca intr-un mod deosebit, dar privind tratamentul, este foarte exigent. Caii Frizoni au un suflet foarte sensibil, au nevoie un contact regulat cu stapanul lor, vor atentie deosebita, sufera mult de schimbarea frecventa a calaretului sau a stapanului.

 

 

cai de trasura
Frizonii sunt folositi la trasuri!

 

Ingrijirea calului

 

Parul lung si des al gleznelor necesita o ingrijire speciala: dupa plimbari in curte sau pe drumuri noroioase, de fiecare data este necesara spalarea picioarelor si uscarea lor de umiditate, deoarece pielea se imbiba usor de umezeala, iar rezultatul poate fi o eczema de toata "frumusetea", care se vindeca greu. Nu este foarte sensibil la frig, dar calul transpirat trebuie uscat si acoperit pana la uscarea definitiva. Cantitatea furajului este aceeasi ca si in cazul altor rase de cai de statura similara. Trebuie dedicata o atentie sporita ingrijirii copitelor, deoarece materialul cornos este relativ slab, deci predispus spre latire si prin urmare, potcovirea profesionista si regulata este indispensabila. Pretul este proportional cu exclusivitatea si natura specifica a calului.

Discuta pe forum despre cai >>>


Tu ce zici?