No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Andaluz

Ultima modificare: 2010-05-11 | Data publicării: 2010-03-03
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Andaluz
Calul andaluz este unul dintre frumosii cai stravechi ce se regaseste in picturi mai vechi de 20.000 de ani. Grecii si romanii au cunoscut si recunoscut aceasta rasa nobila care a contribuit in mare masura la castigarea razboaielor. Zona de provenienta este Peninsula Iberica, provincia Andaluzia.

Infatisare eleganta

Andaluzul este deopotriva puternic si elegant. Are o miscare dinamica, ascendenta. Inaltimea este de 155-165 cm. Capul este moderat de mare, are urechile bine pozitionate, iar ochii mari, de forma ovala, ii fac privirea chiar mai speciala si expresiva. Gatul este musculos, arcuit. Umerii sunt lati, spatele puternic. Membrele au o configuratie stabila, copitele regulate. Din punctul de vedere al stilului de viata, nu este exigent privind intretinerea si hranirea. Infatisarea nobila se datoreaza gatului lung si coamei matasoase si groase. Culoarea este gri in proportie de circa 80 la suta din totalul cailor, dar poate fi castaniu si negru, nefiind permisa culoarea galbena si pestrita.

Calul andaluz a fost folosit intre secolele XV si XVIII, la intemeierea mai multor rase de cai din intreaga Europa. Astfel, au fost infiintate rasele: Lipitanul austriac, Lusitanul portughez si Kladrubul ceh. La inceputul secolului al XVII-lea, rasa andaluza a fost obtinuta din incrucisarea altor rase, pentru ca acesta sa devina un pic mai corpolenta. Inainte de folosirea numelui de andaluz pentru acest cal de rasa s-a folosit abrevierea de PRE, care este acronimul de la Pura Raza Espanola, ceea ce inseamna Rasa Pura Spaniola. Andaluzul este un cal popular la nivel mondial. In functie de tara in care se afla si numele sau este diferit.

cal andaluz poze
Calul Andaluz

 

Dragut si receptiv

Calul andaluz a fost ideal pentru armata pentru ca si-a insusit cu usurinta elementele de miscare speciale. Acestea pot fi vazute si astazi la demonstratiile de la Scoala de Calarie spaniola de la Viena.
Ca urmare a "trecutului razboinic" exemplarele de rasa pura pot fi gasite in numar destul de redus. Vestea buna este ca acest numar se afla in crestere. Rasa andaluza este indragita in intreaga lume, din cauza inteligentei, puterii, receptivitatii si docilitatii sale. Aproape pe intreg mapamondul este alegerea ideala. Avand temperament favorabil, prietenos, inteligent, bland, calm, este usor sa lucrezi cu el. Excelent cal de calarie, cal pentru agrement, isi gaseste locul si in transportul cu trasura. Ca tovaras sportiv are rezultate deosebite ca si cal de curse.


Tu ce zici?