No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Calul Andalusian

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-06-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Calul Andalusian
Când vorbim de calul Andalusian, vorbim de cea mai veche rasă din lume. Cunoscută şi sub denumirea de Spaniol Pur Sânge, această rasă de cai a reuşit să impună anumite standarde în concursurile de echitaţie şi nu numai. Caii din această rasă sunt recunoscuţi pentru eleganţa specifică. Au un aspect demn de un rege. Sunt animale uşor de dresat, inteligente, asimilând foarte repede tot ceea ce sunt învăţaţi. În multe ţări întâlnim rase care au fost încrucişate cu Andalusianul, folosiţi în concursuri de echitaţie, polo pe cai sau în diverse competiţii sportive. Sunt folosiţi adesea în concursuri de frumuseţe, excelând în săriturile peste gard.

Conform unor statistici oficiale datate din anul 2005, în Canada se presupunea că mai existau doar 400 de cai pur sânge Andalusian. În Statele Unite însă situaţia era mai roză, numărul acestor animale magnifice ridicându-se la 5400 (anul 2005), iar ultimele date oferite publicităţii în anul 2008, arată că această rasă se bucură de aprecierea americanilor, ajungând la numărul de 11.000 de exemplare.

Istoric:

Cei mai mulţi istorici şi specialişti sunt de părere că aceşti cai sunt originari din Peninsula Iberică, mai exact de pe teritorii ce astăzi aparţin statului spaniol. Există mai multe desene pictate pe pereţii peşterilor care atesta existenţa acestei rase încă de acum 2500 de ani. Până în secolul 18, Andalusianul era calul regalităţilor şi al căpitanilor. De aceea au primit denumirea de "Caii regali ai Europei". În urma dezvoltării comerţului şi apariţiei mijloacelor de transport, numărul cailor din această rasă s-a diminuat considerabil, ajungând chiar pe cale de dispariţie.

Calul Andalusian

 

Pentru a proteja această comoară de preţ a ibericilor, s-au emis anumite legi prin care exportul acestor cai era ilegal. Cine încerca să exporte Andalusieni, era condamnat la moarte.

Aspect:

Aproximativ 80% din caii Andalusieni sunt gri sau alb cu nuanţe de gri, 15% albi imaculat şi doar 5% negri. E foarte uşor de recunoscut datorită felului drept în care îşi ţine capul, având un echilibru datorită corpului masiv dar totuşi graţios. Se remarcă prin coama deasă şi abundentă, gâtul lung, bine arcuit (mai ales la armăsari), spatele scurt care se termină cu o coadă lungă şi stufoasă.

E imaginea ideală a unui cal graţios, atletic şi elegant. În privinţa temperamentului, Andalusienii sunt cai mândri dar liniştiţi. Sunt sensibili, inteligenţi, receptivi şi cooperează foarte bine cu dresorii şi nu numai. Regula de bază e să-l tratezi cu respect. Se mişcă foarte lin şi graţios, fiind preferaţii dresorilor din Şcoala Înaltă de Dresaj.

Andalusieni celebri au fost distribuiţi în filme precum: Cronicile din Narnja sau Legend (regizat de Ridley Scott).

Calul Andalusian

Cât costă un Andalusian?

Dacă ai contactat o persoană ce vinde cai din această rasă, preţul acestuia ţine de vârstă şi nivelul de dresaj. Astfel, pentru un cal de 2-3 ani, care n-a avut parte decât de dresaj de bază, preţul se situează între 8000 şi 18.000 de euro. În Spania există un program special destinat salvării acestei rase de cai, aşa că cel mai probabil vei putea găsi armăsari ce provin din familii cu istoric.

Pentru un cal de 3-4 ani, care a avut parte de un proprietar ce s-a îngrijit de dresajul animalului, preţurile variază între 15.000 şi 24.000 de euro, chiar şi mai mult în funcţie de zonă şi fermă. Pentru caii care au participat la diverse competiţii, preţurile încep de la 25.000 de euro în funcţie de titlurile dobândite.

Nu uita:

  • Dacă ştii care cal ţi-e drag, nu te lăsa influenţat de vânzător. Aceştia vor încerca mereu să te influenţeze.
  • Pune în balanţă următoarele aspecte: vârsta, înălţimea şi greutatea, sexul şi mai ales, scopul pentru care ai nevoie de acel cal.
  • Niciodată să nu uiţi că Andalusianul e un cal "regal" ce are nevoie de respectul tău, de dresaj şi timp investit în antrenamente.
  • Nu te opri la prima ofertă găsită. Întâi studiază piaţa şi apoi cumpără. E recomandat să contactezi crescători profesionişti din Spania care te pot ajuta cu sfaturi în privinţa îngrijirii unui cal Andalusian.
  • Nu ezita să apelezi la sfatul unui medic veterinar atunci când întâmpini o problemă de care nu eşti sigur cum o poţi rezolva.

[sursa imaginilor: wikipedia.org]


Tu ce zici?