No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cai de rasa: Akhal-Teke

Ultima modificare: 2012-10-16 | Data publicării: 2008-11-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cai de rasa: Akhal-Teke
Caii Akhal-Teke sunt printre primii cai de rasa care au fost crescuti si dresati de oameni. Povestea acestei rase e cai e fascinanta: sunt probabil, cea mai rara rasa de cai din lume. Se estimeaza ca in lume mai exista doar 2000 de exemplare: 1400 in Rusia, 200 in Germania de Vest si mai putin de 100 in Statele Unite ale Americii.

Indienii Nez Pearce, odinioara cei mai mari crescatori de cai din Statele Unite, au inceput sa creasca aceste magnifice animale din rasa Akhal-Teke pentru a-i imperechea cu cei din rasa Appaloosas (una dintre cele mai iubite rase de cai din America). S-a decis aceasta masura pentru reintregirea rasei.

 

Cum au aparut rasa de cai Akhal Teke?


Akhal-Teke sunt printre primii cai care au fost crescuti si dresati de oameni. Au fost denumiti de catre tribul Teke, aşezati in oaza Akhal din Turkmenistan. Se estimeaza ca acesti cai sunt urmasii directi ai celor din rasa Steppe. In anul 100 I.H chinezii au descris aceste animale puternice ca fiind foarte energice prin a căror vene curge sânge divin.

Regiunea unde au fost crescuţi caii Akhal Teke e izolată, cele mai multe documente atestând locul de provenienţă zona deşertică din Kazahtan, în apropierea Mării Caspice. Dat fiind ţinut izolat, mulţi ani această rasă nu a suferit modificări, rasă pură nefiind alterată, un motiv în plus pentru crescători să se mândrească în lume cu superbele exemplare de cai Akhal-Teke.

 

cal akhal teke
Cal Akhal Teke

 

Calităţile esenţiale ale acestor animale erau rasa pură, vigilenţa şi agilitatea în timpul luptelor. Asemenea popoarelor arabe, nici caii nu au fost creaţi pentru îndura temperaturile extreme specifice zonelor deşertice.

Arabii înveleau caii cu pături pe timp de noapte, când temperaturile scădeau foarte mult iar pe timpul zilei, când temperaturile erau insuportabil de ridicate, negustorii  fereau animalele de soarele dogoritor cu aceleaşi pături.

Datorită faptului că în deşert apa era la mare preţ, caii Akhal-Teke s-au adaptat condiţiilor, au dovedit o fantastică loialitate faţă de stăpâni şi puteau traversa deşertul având nevoie de puţină apă.

Caii Akhal-Teke de rasă pură au fost folosiţi, în Statele Unite, pentru îmbunătăţirea altor rase specifice continentului american. În Rusia armăsarii Akhal-Teke sunt folosiţi pentru împerecherea cu femele din alte rase care dau naştere unor cai sportivi şi mai puternici.

Unii cercetători şi crescători au emis o ipoteză conform căreia caii pur-sânge din rasele Byerly Turk şi Darly Arabian au la bază moştenirea rasei Akhal-Teke.

La mijlocul anilor '30 s-a încercat o împerechere între rasa Akhal-Teke şi armăsari pur-sânge, pentru îmbunătăţirea vitezei, lucru ce a dus la o dispută. Lucrurile s-au liniştit în anul 1935 atunci când o cursă de 2700 de mile între Ashkabad şi Moscova a durat 84 de zile. Caii din rasa Akhal-Teke au parcurs distanţa de 225 de mile de deşert în 3 zile, fără apă. Atunci s-a dovedit puritatea rasei Akhal-Teke şi s-a decis protejarea exemplarelor din această rasă.

Caracteristicile rasei de cai Akhal Teke:

Akhal-Teke se încadrează în categoria cailor de talie uşoară. Cântăresc în general între 400 şi 470 de kg., înălţimea medie fiind de 1,40 - 1,50 m.

Au o coamă mătăsoasă şi deasă, sunt robuşti şi energici. Aceste animale sunt renumite ca fiind foarte rezistente. Sunt cai ideali de curse iar in Rusia sunt folosiţi în concursurile de sărituri şi dresaj.


Tu ce zici?