No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bizonul American

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-05-12
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bizonul American
Bizonul American este cel mai mare animal terestru din America de Nord. Masculii pot ajunge pana la 1.8 m si pot avea o greutate intre 450-900 kg. Femelele sunt in jur de 1.5 m si cantaresc intre 350-450kg. Bizonul are o blana lunga, aspra si maronie, barba sub barbie si o coada lunga, cu un smoc de par la capatul sau. Are un cap mare, cu coarne scurte, negre, si o cocoasa la umeri.

Raspandirea Bizonului American

 

Bizonul American s-a gasit in trecut in aproape toata Canada, Statele Unite si cateva zone din Mexic. Exemplarele salbatice sunt deja limitate la parcuri natinale si refugii. Bizonii pot fi gasiti in Parcul National Yellowstone din Wyoming, Teritoriul National pentru Bizoni in Valea Flathead din Montana, in Muntii Wichita, la Refugiul National pentru Animale Salbatice din nordul Nebraskai, Refugiul Sullys Hill din nord-vestul Dakotei, Refugiul National Walnut Creek din centrul Iowa si in Parcul National Padurea Bizonilor din nord-vestul Canadei.

 

Habitatul


Acest animal traieste in zonele de campie, in preerii si in zona vailor raurilor.

 

Hrana


Se hraneste in mare parte cu iarba si rogoz. Ocazional va manca pomusoare si licheni. In timpul iernii, bizonii isi folosesc capul si copitele pentru a inlatura zapada de pe vegetatie.

 

Reproducerea Bizonului American

 

poza bizon

Femelele bizon sunt gata pentru imperechere la 2-3 ani. Masculii nu sunt pregatiti decat dupa 6 ani. Sezonul de imperechere incepe din iulie si poate tine pana in septembrie. In acest interval de timp, bizonii masculi intra in grupurile de femele si selecteaza una. Apoi o "ingrijesc".

Masculii ingrijesc o femela prin asezarea sa intre ea si restul membrilor turmei. Ingrijirea poate dura de la cateva minute pana la cateva zile. Daca o femela nu este interesata de un mascul, ea se va indeparta. Masculii vor ameninta si uneori chiar vor ataca alti masculi care se apropie prea tare de femela pe care o ingrijesc. Luptele intre masculi pot implica loviri cap in cap, impingeri sau lupta cu coarnele.

Femela da nastere unui pui dupa aproximativ 9 luni. Se va retrage intr-o zona izolata pentru a naste. Animalele nou nascuti sunt maro-rosiatici si pot sta in picioare la putin timp dupa ce au fost nascuti. Mama si puiul ei vor sta izolati de turma pentru cateva zile. La aproape 2 luni, puiului vor incepe sa i se dezvolte cocoasele de pe umeri si coarnele. Puiul este intarcat, de obicei, la 7 luni.

 

Comportamentul Bizonilor Americani


Bizonul American isi petrece orele calduroase din timpul zilei la odihna, mestecand hrana sau tavalindu-se in noroi. Este cel mai activ dis-de-dimineata si tarziu dupa-amiaza. Bizonii traiesc in grupuri diverse. Femelele si masculii tineri pot trai intr-un grup de pana la 20 bizoni. Masculii pot sta in grupuri de pana la 20 sau pot trai in grupuri mai mici sau chiar singuri. Masculii si femelele mature de obicei traiesc separat, cu exceptia sezonului de reproducere. Fiecare grup are un mascul dominant sau o femela dominanta.


Tu ce zici?