No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Ursul negru american (Ursus americanus)

Ultima modificare: 2010-11-16 | Data publicării: 2010-11-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ursul negru american (Ursus americanus)
In America de Nord traiesc trei specii de urs: Ursus americanus (ursul negru), ursul grizzly si cel polar. Totusi, ursul negru american, cunoscut si sub denumirea de urs cafeniu, este cel mai intalnit, dar si cel mai mic dintre aceste specii.

Cum arata ursul negru american?

 

Ursul negru american are o lungime de aproximativ 152 cm si greutatea femelei variaza intre 40,5 si 180 kg; masculul poate avea intre 49,5 si 396 kg. La nastere, un pui de urs negru are o lungime de aproximativ 20 cm, avand o greutate de 200 pana la 453 grame. Culoarea blanii variaza: poate fi alba, ciocolatie, brun inchis, neagra etc., fiind, in cele mai multe cazuri, neagra sau o nuanta mai inchisa de maro. Un urs negru adult are ochii mici, urechi rotunde, botul lung, corpul mare si coada scurta. Durata medie de viata a acestuia, in salbaticie, este de aproximativ 20 de ani.

O femela de urs negru fata in timpul lunii ianuarie sau la inceputul lui februarie, avand la fiecare doi ani cate doi sau trei pui (foarte rar patru). Puii sunt fatati intr-un barlog si raman acolo timp de aproximativ trei luni.

Dupa ce implinesc trei sau patru luni, puii ies din barlog si incep sa-si insoteasca mama, pentru a invata lectiile de supravietuire, care includ ce tip de mancare poate fi consumat si unde se gaseste, cum sa-si gaseasca un adapost si de cine sa se protejeze. Puii raman sub protectia ursoaicei in prima iarna si, pana la inceputul celei de-a doua ierni, devin independenti.

ursul negru american
Ursul negru american

 

Cum traieste ursul negru?

 

Aspectul cel mai important care tine de supravietuirea puilor este capacitatea mamei de a-i invata cum sa supravietuiasca. Femelele tin departe puii de masculi si chiar si-ar risca viata pentru a-i proteja. De aceea este periculos pentru oameni sa se apropie de ursoaica cu pui.

Cu exceptia perioadei de imperechere si a perioadei de crestere, ursul negru duce o viata solitara si traieste intr-un teritoriu bine definit. Cu toate acestea, marimea teritoriilor difera, femelele avand teritorii mai mici decat masculii si, in unele cazuri, teritoriul femelei se afla in interiorul teritoriului masculului. De asemenea, dimensiunea acestuia depinde de disponibilitatea mancarii.

Ursii negri sunt animale omnivore. Mananca in timpul noptilor reci sau dimineata devreme. De asemenea, la sosirea toamnei, ursul negru mananca mari cantitati de hrana, pentru a putea rezista in timpul hibernarii, in aceasta perioada supravietuirea depinzand de rezerva de grasime a corpului.

 

Urs negru pregatindu-si asternutul pentru hibernare


Tu ce zici?