No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Rechinul Pelerin

Ultima modificare: 2011-09-09 | Data publicării: 2011-08-26
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rechinul Pelerin
Rechinul pelerin este al doilea peste ca marime dupa rechinul balena. Rechinul pelerin (Cetorhinus maximus) este un peste care inoata incet si face parte din familia Cetorhinidae.

De fapt este singurul membru al acestei familii si este al doilea peste din lume ca marime dupa Rechinul Balena. Acesti pesti pot fi vazuti in timp ce se hranesc sub apa. Denumirea e Rechin Pelerin a fost data de faptul ca ei frecventeaza apele calde la suprafata, parand ca se plimba sub lumina soarelui.

Numele de Cetorhinus provine de la grecescul ketos care inseamna „monstru marin" iar rhinos inseamna „nas" pentur ca are un maxilar foarte bine dezvoltat. Maximus este cuvantul latinesc care desemneaza ceva extraordinar.

 

Rechinul Pelerin – Trasaturi fizice

 

Asadar, Rechinul Pelerin este unul dintre cei mai mari pesti din lume. Acesti pesti pot creste pana 13 metri lungime si pot cantari pana la 4 tone. S-a observat ca femelele au o greutate mai mare decat masculii. Rechinul pelerin are o culoare gri-maro cu diverse pete pe burta. Desi se aseamana tuturor rechinilor, Rechinul Pelerin are trasaturile sale caracteristice. Este vorba despre botul lung si conic iar la tinerete botul pare a fi mai alungit si chiar carn.

O alta caracteristica esentiala este prezenta a cinci deschideri situate de fiecare parte a capului. Deschiderile pleaca din varful capului pana in partea de jos a acestuia. Atasate acestora stau fire de par care ii ajuta sa filtreze mancarea. Aceste filtre se desprind periodic.

Gura acestui rechin este foarte mare si poate avea o deschidere de aproximativ un metru. Se spune ca are dinti multi si incovoiati, adaptati pentru captarea prazii. Rechinul Pelerin este surprins adesea cu gura larg deshisa, expunandu-si dintii.

Inotatoarea cea mare are forma lunii in crestere iar inotatoarele (laterale si cea dorsala) sunt mari de aproximativ 2 metri. Pielea este acoperita de solzi si intregul corp este acoperit de un strat de mucus. O alta caracteristica specifica Rechinului Pelerin este enormitatea ficatului. Ficatul acestuia reprezinta o patrime din intregul corp. Ficatul imens procura flotabilitate acestui gigant cartilaginos marin.

rechin_pelerin

http://www.flickr.com/photos/hermes-/

 

 

Distributia, Habitatul si Alimentatia

 

Rechinul Pelerin poate fi gasit in apele reci si temperat calde de-a lungul intregului glob. Pot vietui singuri sau in grupuri de pana la 100 de membri. Inoata la suprafata apei dar si in adancimi de 900 de metri. Acesti rechini sunt migratori, calatorind mii de kilometri mai ales pe timp de iarna. Rechinul Pelerin este des intanit acolo une exista o concentratie mai mare de plancton, in apropierea tarmurilor. Desi se misca mai greoi, poate fi observat in timp ce face salturi. Rechinul Pelerin nu ataca omul si au fost foarte rare cazurile in care s-a raportat un astfel de atac.

In ceea ce priveste alimentatia, Rechinul Pelerin se hraneste prin filtrarea apei. Ei inoata cu gura deshisa si isi folosesc deshiderile laterale pentru a filtra apa. S-a observat ca pot filtra aproximativ 1800 de tone de apa/ora. Planctonul este hrana preferata a Rechinului Pelerin dar se hranesc de asemenea cu pesti mici, oua de peste si nevertebrate care se gasesc plutind prin apa. Apa este expulzata prin deshiderile laterale, dupa ce mancarea a fost filtrata. Se pare ca Rechinul Pelerin detin bulbi olfactivi care il ghideaza spre zonele cu o mare concrentratie de plancton.

Acum stii mai multe despre Rechinul Pelerin. E bine de stiut ca Rechinul Pelerin este ovivar, el depune oua din care se nasc pui vii. Rechinul Pelerin este vanat de catre Balena Ucigasa (Orca) dar si de Rechinul Tigru. Totusi, amenintarea principala pentru acesti pesti ramane braconajul. Rechinul Pelerin este vanat pentru ficatul sau, pentru carne, inotatoarele sau pentru cartilajul sau, reducand astfel numarul de membri din aceasta specie. Rechinul Pelerin a ajuns una dintre speciile de rechini aflate pe care de disparitie. Toate aceste informatii te vor ajuta sa iti faci o idee obiectiva in legatura cu aceasta specie de rechin. Nu in ultimul rand, vei avea niste informatii interesante pe care le poti prezenta copiilor tai pentru ca si ei sa inteleaga situatia acestui bland gigantic.


Tu ce zici?