No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Lupul cenusiu (Canis lupus)

Ultima modificare: 2010-10-20 | Data publicării: 2010-10-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Lupul cenusiu (Canis lupus)
Lupul cenusiu (Canis lupus), cunoscut sub numele de lup, este cel mai mare membru salbatic al familiei Canidae. In timpurile stravechi, lupii cenusii traiau in numar mare in cea mai mare parte a Eurasiei si a Americii de Nord; in prezent, acestia populeaza o portiune redusa din arealul initial, din cauza distrugerii habitatului, iar numarul lor a scazut, din cauza vanatorii.

Lupul cenusiu si cainele au stramosi comuni

 

Astazi, lupii sunt protejati in unele zone, vanati de placere in altele sau pot fi exterminati din cauza ca sunt perceputi ca o amenintare la adresa vitelor si a animalelor de companie.

Lupii cenusii traiesc in haite si se hranesc in principal cu copitate, pe care le vaneaza, epuizandu-le prin urmariri scurte. Se reproduc in lunile februarie-martie, iar puii sunt crescuti de ambii parteneri. O lupoaica da nastere la 4-6 pui.

lupul cenusiu

Studiile secventei ADN si ale mutatiilor genetice au demonstrat ca lupul cenusiu are stramosi comuni cu cainele domestic.

Lupii apar si in folclorul romanesc, inca din vremea dacilor; cea mai cunoscuta legenda este cea a lui Romulus si Remus, doi frati crescuti si hraniti de o lupoaica.

Clasificare stiintifica

  • Regn: Animalia
  • Increngatura: Chordata
  • Clasa: Mammalia
  • Ordin: Carnivora
  • Familie: Canidae
  • Subfamilie: Caninae
  • Trib: Canini
  • Gen: Canis
  • Specie: C. lupus

Tu ce zici?