No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Hipopotamul (Hippopotamus amphibius)

Ultima modificare: 2010-11-23 | Data publicării: 2010-11-23
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Hipopotamul (Hippopotamus amphibius)
Desi seamana cu porcii si cu alte animale copitate, hipopotamul, unul dintre cele mai mari mamifere terestre, se aseamana si cu balenele si delfinii, cel putin din punct de vedere taxonomic. In greaca veche, numele sau inseamna „cal de rau”. Este un animal semiacvatic, care traieste in rauri, lacuri si in zone cu umiditate ridicata in timpul zilei, iar noaptea poate fi intalnit pe pasunile din apropierea raurilor.

Hipopotamul se deplaseaza prin apa fie prin sarituri, fie pur si simplu mergand, cu o gratie care te surprinde, daca e sa luam in considerare dimensiunile sale. Sta mai mult la fund si iese la suprafata ca sa respire, o data la 5 minute. Poate chiar sa doarma sub apa, dar si in somn iese sa ia cate-o gura de aer, fara sa se trezeasca.

 

Caracteristici

 

In Egiptul antic, hipopotamul era simbolul maternitatii.

  • Dimensiuni si greutate: La maturitate, masculul poate ajunge la o lungime de 4,5 m (de la varful botului pana la baza cozii). Are o inaltime de 1,5 m si cantareste intre 3,5 si 4 t. Femela este mult mai mica, cantarind intre 1,5 si 2 t.
  • Corpul: Masiv, aproape lipsit de par.
  • Ochii, urechile si narile: Se afla in partea superioara a craniului, permitandu-i animalului sa vada, sa auda si sa simta mirosurile, chiar si atunci cand sta sub apa. Ochii au o membrana speciala care ii protejeaza si ii permite animalului sa vada sub apa. Urechile si narile functioneaza asemenea unor valve, care se inchid atunci cand hipopotamul se afla sub apa.
  • Botul: Mare, cu o deschidere foarte larga (de pana la 1,2 m). Buzele sunt groase, iar caninii si incisivii se afla in continua crestere.
  • Picioarele: Scurte si groase, ca sa poata suporta greutatea animalului, atunci cand acesta se afla pe uscat.
  • Pielea: Are o grosime de aproape 5 cm si cantareste aproape 0,5 t. Secreta o substanta uleioasa rosie, care protejeaza animalul de soare si ii dezinfecteaza pielea. Istoricul grec Herodot povestea ca pielea este atat de groasa si de rezistenta, incat poate fi folosita ca varf pentru sulite.
  • Culoarea: Maronie, cu tente de gri si purpuriu.
  • Simturile: Auzul, vazul si mirosul sunt bine dezvoltate. E posibil ca hipopotamul sa fie singurul mamifer terestru capabil sa auda si cand se afla in apa, dar si cand este pe uscat.

 

Unde traieste hipopotamul?

hipopotam cu pui

 

Hipopotamul traieste in tarile africane din sudul desertului Sahara. Conform istoriei, de-a lungul raului Nil traiau multi hipopotami, dar, cu timpul, au fost exterminati. In prezent, acestia se gasesc mai ales in sud-estul Africii, in Mozambic, Tanzania si Malawi.

In timpul zilei, mamiferul se balaceste si doarme, iar noaptea isi cauta mancare pe pasunile din apropiere. Se hraneste cu iarba scurta, fructe cazute din copaci sau frunze. Comparativ cu alte mamifere mari, hipopotamul mananca o cantitate modesta de iarba pe zi (intre 35 si 40 kg), dar aceasta este suficienta pentru un animal atat de putin activ.

 

Comportamentul hipopotamului

 

Un mascul dominant pune stapanire pe o portiune mai mica sau mai mare dintr-un rau. Are alaturi cateva femele si pui, uneori chiar si masculi supusi. Numarul hipopotamilor dintr-un grup difera de la un caz la altul, in functie de suprafata si cantitatea de mancare disponibile.

In timpul zilei, femelele, puii si masculii nu stau impreuna; dorm si se scalda in grupuri separate. Intre ei nu se formeaza o legatura sociala stransa, iar masculul dominant sta singur. Noaptea, fiecare se hraneste individual, cu exceptia femelelor, care isi iau puii cu ele.

Hipopotamii sunt agresivi si sunt considerati a fi una dintre cele mai periculoase specii de mamifere mari din intreaga Africa. Se bat intre ei, folosindu-si caninii si incisivii mari, care uneori pot fi adevarate arme mortale. Cel mai frecvent motiv de „cearta" este lipsa resurselor. Inclusiv femelele ataca masculii daca simt ca puii lor sunt amenintati. Hipopotamul ataca orice animal de prada, inclusiv crocodilii, dar numai daca puii lor sunt in pericol. Uneori ataca si oameni.

Masculii ajung la maturitate sexuala la varsta de 7-8 ani, iar femelele la 5-6 ani. In sud-estul Africii, hipopotamii se reproduc in apa, vara, spre finalele sezonului umed. Dupa opt luni, femela da nastere puilor, adesea in alta apa decat cea in care sta ziua.

Un hipopotam nou-nascut cantareste intre 25 si 50 kg, poate inota la suprafata singur sau asistat de mama, care-l ajuta sa respire. Mai tarziu, se urca pe spatele mamei, ca pe-o pluta. La inceput, puii sunt alaptati fie sub apa, fie pe uscat si, dupa cateva saptamani, incep sa pasca. Hipopotamii traiesc intre 40 si 50 de ani.

 

Pericole

hipopotam in apa

 

Numarul hipopotamilor a scazut peste tot in Africa, datorita extinderii asezarilor umane, actiune care duce la distrugerea habitatului lor natural. Din 1996 pana in prezent, numarul hipopotamilor a scazut cu pana la 20% (aproximativ 150.000 de exemplare).

Adultii nu sunt vanati sau ucisi de niciun alt animal; numai oamenii reprezinta o amenintare pentru ei. In schimb, puii pot fi ucisi de crocodili, lei sau hiene.

 

Ce nu stiai despre hipopotam?

 

  • Unii biologi grupeaza hipopotamii in 5 subspecii, insa lista propusa de ei nu a fost acceptata in mod oficial.
  • Hipopotamul este infratit cu hipopotamul pigmeu, care cantareste doar cateva zeci de kg. Aceasta specie a disparut aproape in totalitate  din salbaticie. Au ramas doar cateva exemplare, in vestul Africii.
  • Este capabil sa scoata sute de sunete diferite, unele ajungand pana la 115 decibeli. Un astfel de sunet se aseamana, ca si intensitate, cu un tunet.
  • Hipopotamul lasa graurii sa i se aseze pe spate si sa il curete de capuse sau alti paraziti.
  • Unii localnici sunt de parere ca pielea de hipopotam, in urma arderii si amestecarii cu apa, vindeca abcesele superficiale.

Tu ce zici?