No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Furnicarul gigant (Myrmecophaga tridactyla)

Ultima modificare: 2011-02-24 | Data publicării: 2011-02-24
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Furnicarul gigant (Myrmecophaga tridactyla)
Cunoscut si sub denumirea de furnicar urias, Myrmecophaga tridactyla este cea mai mare specie de furnicar. De altfel, este singura specie din genul Myrmecophaga. Traieste in America Centrala si de Sud, din Honduras pana in nordul Argentinei. Cercetatorii au descoperit fosile de furnicar gigant chiar si in nord-vestul desertului Sonora, Mexic.

Este un animal solitar, care traieste in diferite habitate, inclusiv pajisti, paduri de foioase sau paduri tropicale. Se hraneste in principal cu furnici si termite, uneori consumand pana la 30.000 de insecte intr-o singura zi. Numele genului, Myrmecophaga, vine din limba greaca: murmekos insemnand „furnica", iar phagein, „a manca".

 

Cum arata un furnicar gigant?

 

Furnicarul gigant este una dintre putinele mamifere care nu au dinti deloc, nici macar la maturitate. In schimb, acest animal zdrobeste insectele pe care le ingereaza. De multe ori, in stomacul lor se gaseste si nisip sau pietricele, ceea ce arata ca furnicarul inghite astfel de substante pentru digestie.

Temperatura medie a corpului sau este de 32,7 grade Celsius, fiind una din cele mai scazute temperaturi dintre toate mamiferele terestre. Spre deosebire de alte animale, acidul gastric al furnicarului gigant nu contine acid hidrocloric, ci acid formic produs de prada lui. Poate avea o lungime de pana la 2,1 m, capul si corpul avand 1,2 m, iar coada ajungand pana la 90 cm. De obicei, un exemplar din aceasta specie cantareste intre 29 si 64 kg. Nu degeaba i se spune furnicar urias!

Are corpul acoperit cu o blana dura, sarmoasa. Pe coada, lungimea blanii poate ajunge pana la 40 cm. Puii au parul moale, pana ajung la maturitate. Culoarea predominanta este gri sau maro, dar toti furnicarii au dungi diagonale negre si albe, dinspre gat pana pe umeri.

Are un simt al mirosului deosebit de fin, pe care-l foloseste ca sa gaseasca furnicile, insa vazul si auzul sunt slab dezvoltate. Nu doarme intr-un loc fix, ci isi cauta vizuini si culcusuri subterane abandonate. Cand doarme, isi acopera corpul cu acea coada lunga si stufoasa.

In salbaticie, furnicarul gigant este un animal nocturn daca sta in apropierea asezarilor umane, si diurn daca locurile nu prea sunt populate de oameni. Cea mai mare parte din timp si-o petrece pe pamant, dar poate fi un foarte bun inotator.

furnicar urias

 

Cand se simte amenintat sau speriat, se ridica pe picioarele din spate si se sprijina pe coada, pentru a-si mentine echilibrul. Uneori, isi ataca dusmanul foarte rapid, cu ghearele, sau il „imbratiseaza", la fel ca ursii. Un furnicar adult este capabil sa se apere si chiar sa-si ucida dusmanii de temut, inclusiv felinele mari precum jaguarul sau puma.

 

Anatomia unui furnicar urias

 

Desi in limba greaca, „tridactyla" inseamna „cu trei degete", furnicarul urias are cate cinci degete la fiecare picior. La picioarele din fata, ghearele celor trei degete din mijloc sunt mai alungite si foarte puternice, fiind folosite la distrugerea musuroaielor de furnici si termite, dar si ca protectie impotriva animalelor de prada. Ca sa protejeze aceste gheare, furnicarul umbla pe incheieturile picioarelor. Ghearele de la picioarele din spate sunt mici.

Limba furnicarului poate creste la o lungime de 60 cm, insa este subtire, de doar 12,5 mm. Ca sa prinda furnici, isi acopera limba cu o saliva lipicioasa. Acest animal isi poate extinde si retrage limba de pana la 150 de ori pe minut.

 

Cum se inmultesc furnicarii?

 

Dupa o perioada de gestatie de 190 de zile, femela da nastere unui singur pui, care cantareste in jur de 1,3 kg si ramane langa ea pana ce femela ramane din nou gestanta. In prima parte a vietii, puiul isi petrece o mare parte din timp „calarind" pe spatele mamei sale, pana ajunge la jumatate din dimensiunea ei.

Sistemul ori „ritualul" reproductiv al furnicarului nu este foarte bine cunoscut, aceste animale putand fi urmarite doar in captivitate. Pana in prezent, cercetatorul canadian William Sommers a reusit sa adune cele mai multe informatii in legatura cu acest subiect si tot ce a aflat este ca, in timpul imperecherii, masculul sta deasupra femelei, iar aceasta sta pe-o parte.

Cand nasc, femelele stau in picioare, iar puiul se naste cu blana colorata ca la adulti. Noul-nascut se urca pe spatele mamei, imediat dupa ce se naste. Unele femele sunt pregatite sa se inmulteasca din nou la doar noua luni dupa ultima nastere. Furnicarul urias ajunge la maturitate sexuala candva intre varstele de doi ani si jumatate si patru ani.

furnicar gigant myrmecophaga tridactyla

 

Ce mananca un furnicar urias?

 

Dieta furnicarului urias consta in furnici, termite si larve sau omizi moi. Coloniile de insecte (musuroaiele) si coaja copacilor sunt distruse cu ajutorul ghearelor lungi si ascutite. Folosindu-si limba lunga, prinde oua, larve si insecte adulte. Glandele salivare secreta o saliva lipicioasa. Furnicarii uriasi pot manca mii de insecte in doar cateva minute. Uneori, se hranesc si cu fructe sau oua de pasari.

Pericole:

Animalele de prada care vaneaza furnicarul gigant sunt jaguarul si puma. Uneori, animalul reuseste sa se apere cu ghearele puternice, de la picioarele din fata, insa in cele mai multe cazuri, raspunsul la aceste amenintari este fuga. In plus, furnicarul gigant este vanat si de oameni ori accidentat pe soselele mai circulate.

Conservarea speciei:

Cea mai mare problema care ameninta viata furnicarilor este distrugerea habitatului lor natural. Nu este neaparat o specie pe cale de disparitie, insa numarul acestor mamifere trebuie monitorizat cu atentie de catre autoritati. Se preconizeaza ca numarul lor va scadea cu pana la 20% in urmatorii zece ani si datele statistice arata ca mai exista doar in jur de 5000 de exemplare in salbaticie. Alte 90 de exemplare se gasesc in gradinile zoologice din Statele Unite ale Americii.


Tu ce zici?