No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Mor balenele mici!

Ultima modificare: 2010-04-14 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Mor balenele mici!
In oceanele pamantului, mediul de viata al speciilor de cetacee mari nu este deloc sigur si necesita mai multa atentie din partea oamenilor. Balenele mici sunt mult mai afectate, deoarece acestea risca pierderea habitatului din cauza pescuitului industrial excesiv.

Daca balenele uriase sunt protejate, intr-o oarecare masura, de un acord privind comercializarea balenelor internationale intrat in vigoare in 1986, pentru cetaceele mici vanatoarea continua in intreaga lume, fara niciun control, fara nicio regula de baza a comunitatii internationale. Acest lucru a fost subliniat de Organizatia Internationala de Protectie a Mediului (WWF).

Datele sunt limitate

Dezavantajul principal al situatiei balenelor mici, in comparatie cu cele mai mari, este ca exista date limitate disponibile privind locul unde traiesc si numarul lor. Uniunea Internationala de Protectie a Mediului (IUCN) are in evidenta 69 de specii mici si are cunostiinta despre 40 de specii a caror date lipsesc. Aceste date nu sunt suficiente pentru a determina daca specia este pe cale de disparitie.
In conformitate cu statutul IUCN de pe lista rosie, indiferent daca specia este in crestere sau in scadere, din 69 de specii de cetacee mici care sunt in evidenta, 60 sunt necunoscute. Restul de 9 specii sunt pe cale de disparitie. Multe tari care lupta pentru supravietuirea balenelor, participa la sedinta Comisiei Internationale pentru Vanatoarea de Balene. WWF solicita acestor tari sa isi asume responsabilitatea pentru viitorul tuturor speciilor de balene, fie ele mari sau mici.

Cu intentii bune sau....?

Balenele mici joaca un rol important in habitatul lor deoarece asigura si stabilizeaza ecosistemul pentru a fi sanatos si productiv. In 1948 a fost adoptata Conventia Internationala privind Reglementarea Vanatorii de Balene (ICRW) si s-a fondat Comisia Internationala Impotriva Vanatorii de Balene, format din 14 state membre internationale. In zilele noastre IWC are 85 de membri, printre acestea sunt angajate si tarile care sunt implicate in vanatoarea de balene, cele care au renuntat la vanatoare, precum si cele care au aderat cu scopul de a ocupa o pozitie in protectia balenelor,sau dimpotriva, tocmai pentru a sustine interesele tarilor implicate in vanatoarea de balene.

In ajutorul balelenor mici

IWC se intruneste anual pentru a stabili numarul balenelor capturate, de a adopta metode de protejare a cetaceelor si pentru a stabili baza zonelor protejate. In ultimii ani, IWC a descoperit o noua amenintare la adresa acestor animale si a activitatii sale si anume: efectele schimbarilor climatice impotriva carora trebuie sa ia in considerare noi solutii.

WWF a fost creat in 1961 si este activ in IWC. WWF a ajutat lumea sa salveze balenele, a sprijinit infiintarea de arii protejate pentru cetacee si a sustinut moratoriul impotriva vanatorii de balene (in special pe cel din 1972 a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Mediul Omului).

foto: http://www.flickr.com/photos/jdebberly/2850385433/


Tu ce zici?