No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animale pe cale de disparitie

Ultima modificare: 2010-11-19 | Data publicării: 2010-08-13
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale pe cale de disparitie
Interventia umana a dus la disparitia unor specii de mamifere, in timp ce multe altele sunt inca in pericol. Printre cauzele care stau la baza acestui fenomen se numara vanatul si pescuitul excesiv, dar si extinderea asezarilor umane.

Cazurile de disparitie nu sunt ceva neobisnuit in natura. Climatul si temperatura se schimba, iar animalele fie se adapteaza, fie dispar. Exista milioane de specii care traiesc azi pe pamant, insa din cauza distrugerii habitatului lor si datorita poluarii, multe dintre acestea sunt amenintate sau in pericol.

De-a lungul istoriei au existat disparitii in masa, in care specii de animale au disparut pentru totdeauna. Un exemplu clasic il constituie cel al dinozaurilor, acum 65 milioane de ani. Diferenta dintre cazul lor si cazurile de acum este aceea ca nu un meteorit urias sau oricare alta catastrofa naturala ameninta animalele, ci extinderea asezarilor umane.

Exista 4 mari amenintari pentru biodiversitate:


  • Distrugerea habitatului;
  • Specii invazive;
  • Exploatarile intense;
  • Ruptura unei continuitati a lantului trofic.

Distrugerea habitatului


Oamenii distrug habitatele animalelor prin agricultura, defrisari, minerit, dezvoltarea urbana si poluare. Disparitia unor habitate are loc atat in cazul ecosistemelor terestre, cat si in cel al ecosistemelor marine si se crede ca ar fi cauza pentru disparitia a 73% din totalul exemplarelor rare sau foarte vulnerabile.

 

padure exploatata
Padure exploatata

 

Speciile invazive


Aceste specii care au fost introduse in zone unde s-au inmultit si-au decimat numarul animalelor native (ex: vulpea, scoica dungata) sunt considerate ca fiind cauza pentru 40% din disparitiile din anul 1750 pana in prezent.

Exploatarile excesive


Cand oamenii culeg plante salbatice sau cand vaneaza animale salbatice exista un risc de exploatare excesiva. Altfel spus, vanatul sau pescuitul excesiv poate duce la disparitia unor specii, deoarece animalele nu se pot reproduce destul de repede, astfel incat sa tina pasul cu nevoile oamenilor.

Ruptura unei continuitati a lantului trofic


Disparitia unei specii poate cauza disparitia altei specii, care se hranea cu aceasta. Acest lucru poate sa apara daca un animal se hraneste doar cu o anumita specie, desi aceasta nu este o cauza principala a disparitiei animalelor. De obicei, un animal rapitor vaneaza mai specii tipuri de animale.

Mamiferele pe cale de disparitie


Multe dintre speciile de mamifere s-au obisnuit cu oamenii si cu modul lor de viata, printre acestea fiind caii, cainii, pisicile si soarecii, insa multe altele sunt amenintate de interventia omului in teritoriu. In prezent, exista circa 1500 de specii de mamifere in pericol.

Acestea sunt:

poza urs polar
Ursul polar e pe cale de disparitie

Din moment ce padurile din Europa si China s-au imputinat tot mai mult in ultima mie de ani, animalele care traiesc in zonele respective au tot mai putin spatiu de desfasurare si ajung sa se apropie tot mai mult de asezarile umane. Unele animale, cum sunt ursii sau lupii, care ar putea sa fie o amenintare pentru oameni, ar putea fi vanate, ajungandu-se chiar pana la disparitia lor totala.

Discuta pe forum despre animalele salbatice >>>


Tu ce zici?