No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Lupul mexican

Ultima modificare: 2010-09-08 | Data publicării: 2010-09-07
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Lupul mexican
Lupii mexicani au fost la un pas de disparitie, dar interventia oamenilor a ajutat la conservarea speciei. Mai mult, in prezent, acestia au inceput sa repopuleze padurile din zonele vestice ale Statelor unite si din nordul Mexicului.    

In urma cu mult timp, viitorul lupilor mexicani arata sumbru. Azi, numarul acestora este in crestere datorita unor grupari precum Centrul Californian pentru Lupi, dedicate protejarii, conservarii si ajutorarii lor. Localizat in zona montana din estul San Diego-ului, centrul respectiv este o institutie educationala si de cercetare. Aici, lupii mexicani sunt imperecheati si sunt pregatiti pentru reintroducerea lor in partile sud-vestice ale Statelor Unite ale Americii si in nordul Mexicului.

 

Lup mexian
Lup mexican aflat intr-un centru destinat protejarii acestei specii

 

Protejarea speciei


Fiind o subspecie rara de lup, lupul mexican hoinarea odata liber prin nordul Mexicului, Arizona, New Mexico, Colorado si Texas. Din pacate, a devenit victima dezvoltarii asezarilor umane, pe masura ce acestea s-au tot extins. Diferitele boli, lipsa pradei salbatice si alte conditii continua sa diminueze numarul acestora. Pana la sfarsitul anilor 1970 abia mai erau cateva exemplare. Pentru a-i proteja, un grup de oameni au pus bazele unei asociatii numite "Planul de Supravietuire a Speciilor de Lupi Mexicani". Aceasta coordoneaza inmultirea lupilor in captivitate, pentru a repopula padurile.

 

Inmultirea lupilor in captivitate


Inmultirea in captivitate, avand scopul de a reintroduce specia in habitatul ei natural, incepe prin selectarea unei perechi potrivite. Lupii trec printr-un proces complex. Li se fac analize pentru a avea informatii genetice despre ei. Se studiaza arborele genealogic; nasterile si decesele sunt atent inregistrate. Decizile referitoare la inmultire, bazate pe aceste analize, vor conserva specia. Odata ce se imperecheaza, lupii sunt asezati intr-un areal astfel amenajat incat sa reflecte caracteristicile teritoriului lor originar. In aceasta rezervatie, lupii se imperecheaza, nasc si cresc puii si traiesc in haite, precum ar face-o si in salbaticie.

 

Eliberarea si urmarirea lupilor


Reintroducerea lupilor captivi in salbaticie este coordonata cu mare grija. Animalele care urmeaza sa fie eliberate trebuie sa demonstreze faptul ca si-au recuperat abilitatile de a supravietui in salbaticie. Pregatirea pentru eliberare este determinata de o atenta observare si evaluare a lor. Lupii care au cele mai salbatice instincte, asemanatoare celor ale lupilor din salbaticie, sunt cei mai potriviti pentru a fi eliberati.

Inainte de a fi pusi in libertate, sunt dusi intr-o incapere unde li se face cunostiinta cu terenul si climatul in care urmeaza sa traiasca. Aceasta trebuie sa aiba hrana adecvata, o sursa de apa si sa fie inchisa, pentru a impiedica evadarea. Din moment ce aceste animale traiesc in haita, vor fi introdusi in incapere tot in haita, pentru a se obisnui. Odata ce lupii s-au acomodat cu mediul, sunt gata de eliberare.

 

Lup mexican in salbaticie
Lup mexican in salbaticie

 

 

Zonele in care vor fi eliberati trebuie sa fie oarecum izolate. Daca li se va da drumul intr-o zona in care accesul este greu, ar trebui folosite elicopterele, masinile de teren sau chiar magarusi de transport. Odata ajunsi in acel loc, lupii sunt asezati intr-o ingraditura impletita dintr-o plasa moale, care le permite sa se miste fara probleme. Cand sunt pregatiti, pleaca pentru totdeauna. Din momentul in care au fost eliberati, unii incep sa vaneze, iar altii se bazeaza pe suplimentele nutritive care le-au fost administrate. Indiferent de puterea si curajul fiecarui lup de a vana, toate animalele vor primi hrana de la ingrijitori cateva saptamani dupa repunerea lor in libertate.

Pozitia lupilor este urmarita printr-o zgarda care transmite semnale radio, care le este prinsa la gat inainte sa fie eliberati. Acest dispozitiv permite specialistilor sa urmareasca activitatile lupilor. De asemenea, ei studiaza zonele in care vaneaza, asezarile umane din apropierea acestora, comportamentul din cadrul vizuinei si pot sa verifice daca apar pui. Se va face un recensamant anual.

 

Conservarea ecosistemului


Lupii mexicani ajuta la pastrarea ecosistemului din Mexic. Prin vanarea unor animale mai slabe, lupii permit animalelor mai puternice sa supravietuiasca si sa dea nastere la descendenti sanatosi. Prin vanatul lor, asigura o hrana pentru multe alte animale: pasari rapitoare, vulpi, coioti, ursi, corbi si cotofane.

Lupii pleaca in cautarea hranei. Acest lucru permite plantelor sa se regenereze. Cresterea copacilor, a arbustilor si a ierbii previne eroziunea si degradarea solului. Plantele ajuta la retinerea si controlarea resurselor pretioase de apa. Acest proces de reinnoire ajuta la supravietuirea tuturor speciilor dintr-un ecosistem.

Interventia umana ar putea fi singura sansa pentru aceasta specie.


Tu ce zici?