No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Ce boli ne pot transmite animalele exotice de companie?

Ultima modificare: 2011-09-15 | Data publicării: 2011-09-15
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ce boli ne pot transmite animalele exotice de companie?
Cu siguranţă ştii deja că oamenii pot contacta unele boli de la animalele sălbatice, boli numite zoonoze. Fără a pleca de la premisa deţinerii unui animal exotic bolnav, îţi propun să afli mai multe despre bolile care pot fi transmise de la necuvântătoare la om.

Exact la fel ca si pisicile sau cainii si animalele exotice au unele boli zoonotice (care sunt transmisibile intre oameni si animale), insa daca detii un animal exotic nu inseamna ca te expui unor riscuri mai mari la asemenea boli decat daca ai avea o pisica sau un caine, ci doar ca risti sa contactezi boli specifice acestor animale; cu o igiena buna insa, riscurile scad simtitor chiar daca noi consideram ca o informare precisa e mai mult decat bine- venita pentru a sti cu exactitate care sunt pericolele in functie de animalul tau de companie.

In cadrul acestui articol vom acoperi si dezbate cateva boli rare care pot fi transmise de la animalele exotice la oameni, iar acestea ar trebui luate in coinsiderare inainte de a achizitiona un animal, in special atunci cand acasa avem copii sau personae care au o imunitate extreme de scazuta. Ori de cate ori mergi la doctor cu o problema de sanatate, este recomandabil sa spui ca detii un animal de companie, deoarece cu toate ca problemele severe de sanatate cauzate de bolile transmise de la animale la oameni sunt rare, in unele situatii este important pentru doctorul tau de familie sa stie ca detii un animal de companie.

papagal

http://www.flickr.com/photos8363028@N08

 

Spre exmeplu, multe reptile si pesti sufera de infectii cu salmonella.

Iti suna cunoscut? Statisticile arata ca peste 90% dintre reptile si amfibieni poarta acesta bacterie in organismul lor, fara a arata insa vreo simptoma specifica imbolnavirii, iar testele care sa releve prezenta acestei bacterii in organism sunt oarecum rare. Boala este transmisa la oameni direct de catre animal, sau prin contactul cu diverse obiecte atinse de animalul purtator al virusului. Cateva masuri pentru a minimiza riscul de infectie sunt schimbarea la intervale scurte de timp a apei din acvariu, spalarea mainilor dupa orice atingere a animalului si igienizarea constanta a ambientului. Infectia cu salmonella duce de cele mai multe ori la probleme gastro-intestinale (diaree, etc) in cazul adultilor, iar in cazul copiilor poate fi chiar fatala.


Giardia

Este o protozoare care poate fi transmisa de catre toate animalele, inclusive cainii sau pisicile, sursele de infectare fiind constituite de catre apa sau manevrarea animalelor purtatoare. Atat la oameni cat si la animale, prezenta acestei bacterii cauzeaza probleme stomacale, cu toate ca multi oameni nu prezinta semnele existentei bacteriei in organism. In cazul chinchilelor spre exemplu insa, aceasta infectie poate fi fatala, medicii veterinari putand efectua un test pentru a determina prezenta sau nu a acestei bacterii in organism.

Dermatomicoza

Este o boala de piele cauzata de o ciuperca, putand fi purtata de catre toate mamiferele. Cea mai des intalnita ciuperca cauzeaza pecingine, o infectie la nivel cutanat foarte usor de identificat. Dermatomicoza cauzeaza mancarimi si caderea parului atata la animale cat si la oameni, transmitandu-se prin contactul de la piele la piele.


O alta boala transmisibila de la animale la oameni a pielii este scabia, care, de asemenea, poate fi contactata prin contactul intre pielea animalului si cea a stapanului. Ea cauzeaza mancarimi, fiind de multe ori vazuta ca o problema de sanatate ce apare in combinatie cu o boala mai severa.

 

Psittacosis este o boala cauzata de bacteria Chlamydophila psittaci, putand fi transmisa in special de la pasari ca papagalii sau pasarile salbatice catre oameni. Simptomele la pasari includ ochii inflamati, dificultati in respiratie si excremenete de consistenta moale. Cu toate acestea, este de retinut ca pasarile pot prezenta simptome mult mai putin violente, sau chiar deloc, bacteria fiind transmisa omului prin fese sau secretii nazale. La oameni, se manifesta cu simptome specifice pneumoniei. Pana acum nu au fost raportate multe cazuri de psittacosis, insa proprietarii de pasari exotice trebuie sa stie ca se expun unui risc mai mare decat media populatiei.

Unele boli despre care s-ar putea sa auzi sunt mult mai raspundite in cazul pasarilor salbatice decat a celor domestice. Iata catvea exemple: mycobacteria, boala New Castle si campylobacter.

Cheyletiella este o capusa intalnita cel mai des la iepuri, insa poate fi intalnita la toate mamiferele. Aspectul acesteia i-a determinat pe oameni sa ii dea poracla de ‘matreata umblatoare'; nu cauzeaza mancarimi sau pierderea de par, tocmai de aceea scapa de multe ori neobservata de catre propritarii de aminale de companie. In cazul oamenilor insa, acestia resimt mancarimi acute. Partea buna, daca putem spune astfel, este ca nu se poate reproduce pe pielea umana, astfel ca dupa o perioada ea dispare pur si simplu. Pasteurella este o bacterie localizata in tractul respirator al iepurilor, iar in unele cazuri poate cauza infectii respiratorii severe, insa multi iepurasi nu resimt prezenta virusului. Se transmite la om prin muscaturi sau zgarieturi ale animalului si cauzeaza frisoare, febra sau voma.

iepure_de_casa

http://www.flickr.com/photos45493477@N05

 

Simptome asemanatoare are si bacteria Streptobacillus moniliformis, care se transmite prin muscaturi sau zgarieturi produse oamenilor de catre rozatoare. In termieni populari, este numita ‘febra muscaturii sobolanului'.

Rabia (turbarea) trebuie mereu luata in considerare atunci cand vine vorba despre boli ale animalelor de companie. Cu toate ca este foarte putin probabil ca un animal de casa sa contateze virusul, aceasta este o boala mortala atat pentru oameni si animale si de aceea merita mentionata, existand insa vaccinuri preventive. O alta boala rara intalnita este gripa aviara, ea fiind specifica in unele parti ale Asiei. Ca posibil detinator de pasari, ar trebui sa intelegeti temerile cercetatorilor si medicilor, deoarce mereu poate aparea un focar de infectie care poate fi transmis la om.

In cazul tuturor animalelor de companie exista si pericolul alergiilor. Chiar daca nu este o ‘boala', alergiile cum ar fi cele la pene, praf, mnacare pentru animale sau oricare alta trebuie luate in considerare inainte de a cumpara un animal de companie.

Si chiar daca este mai putin obisuit sa primiti o boala de la animalul dvs de companie, acest risc exista si trebuie constientizat. Dupa cum spuneam la inceput, trebuie sa fiti extrem de atenti in special daca aveti copii sau personae care au o imunitate extrem de scazuta in familie. Risul de a contacta astfel de boli ramane unul scazut daca veti intelege sa patrati o buna igiena a locului de viata al animalului cat si a dumneavoastra inaintea si dupa contactul cu animalul. Riscurile pot fi deci mult diminuate si in plus, acest articol nu ar trebui sub nicio forma sa constituie un motiv pentru a nu detine un animal de companie


Tu ce zici?