No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cancerul atacă şi animalele!

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-06-29
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cancerul atacă şi animalele!
Conform unor date din statistici internaţionale, aproximativ 10% din decesele înregistrate în lume, în rândul oamenilor, sunt cauzate de cancer. Dacă ai crezut că doar noi suntem afectaţi de această teribilă maladie, ei bine află că nici măcar animalele sălbatice nu sunt în siguranţă. Ba chiar ne încumetăm să spunem că 10% din decesele înregistrate în rândul animalelor sălbatice au la bază cancerul. Din această cauză, unele specii au ajuns pe cale de dispariţie.

În revista Nature Reviews Cancer, ediţia lunii iulie, va apărea un studiu complet referitor la incidenţa cancerului în rândul animalelor. Studiul a fost condus de Dr. Denise McAloose, un patologist de la Wildlife Conservation Society. Conform declaţiilor acestuia, "cancerul e una din principalele cauze în decesul oamenilor dar şi al animalelor, în aceeaşi măsură". Echipa condusă de Dr. McAloose, s-a folosit de metoda monitorizării oamenilor şi animalelor pentru a observa incidenţa acestei maladii.

Diavolul tasmanian în pericol!

 

Cancerul atacă şi animalele!
Diavol Tasmanian

 

Concluzia este înfricoşătoare: cancerul ameninţă supravieţuirea speciilor de animale pe cale de dispariţie. Spre exemplu, Diavolul Tasmanian, cel mai mare marsupial carnivor din lume, se confruntă cu dispariţia din cauza unei forme de cancer ce afectează faţa animalului. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât boala este contagioasă şi se transmite de la animal la animal în urma bătăilor şi luptelor pentru teritoriu sau hrană. În decurs de câteva luni după contractarea bolii, animalul moare. Pentru a salva această specie, oamenii de ştiinţă au relocat exemplare sănătoase de Diavol Tasmanian în zone izolate sau grădini zoologice.

 

Şi vietăţile marine au probleme de sănătate!

 

Cancerul atacă şi animalele!
Balena Beluga

 

Unul dintre principalele motive pentru care cancerul se răspândeşte în rândul animalelor este poluarea. Balenele albe Beluga ce trăiesc în râul St. Lawrence, prezintă cea mai mare rată de cancer intestinal, fiind a doua cauză de deces în rândul acestei specii de mamifere. Majoritatea substanţelor care poluează apele sunt nocive atât pentru oameni cât mai ales pentru peşti.

Nici viruşii nu sunt de neglijat. Anumite specii de animale suferă de mutaţii care duc la cancer, lucrurile fiind mai grave în momentul în care aceste boli se transmit ereditar. Însă aceste afecţiuni au ajuns să îngreuneze procesul natural de reproducţie a speciei. În cazul leilor de mare din California, tumorile genitale au devenit din ce în ce mai frecvente. Nici delfinii nu sunt imuni la astfel de tumori. Conform datelor oferite de cercetători, tumorile genitale sunt tot mai întâlnite la aceste vietăţi marine.

Un alt virus foarte periculos atacă vederea animalului sau îi afectează sistemul digestiv. Broaştele ţestoase de mare suferă sunt atacate de tumori pe pielea animalului (vezi foto 3.) dar şi la nivelul organelor interne.

 

Cancerul atacă şi animalele!
Tumoare canceroasa la broaste testoase. Foto: Cynthia Lagueux, LiveScience

 

"Monitorizând starea de sănătate a regnului animal ne poate ajuta să înţelegem mai bine evoluţia speciilor, ajutându-ne în acelaşi timp în a găsi metode pentru a le salva", a concluzionat dr. McAloose.

Discută pe forum despre protecţia animalelor!


Tu ce zici?