No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Birmania a devenit centrul traficului cu fildes!

Ultima modificare: 2010-04-24 | Data publicării: 2010-03-08
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Birmania a devenit centrul traficului cu fildes!
Conform informatiilor oferite de organizatii mondiale ce se ocupa cu protejarea animalelor salbatice, in ultimul deceniu s-au furat peste 250 elefanti asiatici. Birmania a devenit astfel centrul afacerilor ilegale cu fildes!

Coruptie in traficul cu elefanti vii si fildes

Traficul cu fildes este la el acasa, atat in cele 14 piete din Birmania, cat si in cele 3 piete din Thailanda si China. In aceste locatii au fost gasite in total 9000 bucati sau chiar fildesi intregi. In afara de micii intreprinzatori, acest trafic este intens practicat de retele bine organizate. Nici prezenta agentilor de la TRAFFIC, care deghizati joaca rolul potentialilor clienti, nu-i deranjeaza pe traficantii ilegali. Legile nationale ale Thailandei, Chinei si intelegerea de la Washington pedepsesc aspru traficul de elefanti vii, a fildesului sau a diferitelor fragmente de elefant din Birmania. Chris Shepherd, conducatorul programului TRAFFIC, afirma ca  legile in Birmania si in tarile vecine nu sunt deloc respectate, fiind cu totul ignorate.

Comerciantii afirma ca din cauza traficantilor care prind elefantii vii, in anumite teritorii din Birmania acestia au disparut. ,,Dupa cele spuse despre disparitia elefantilor, traficul masiv de elefanti vii, a fildesului sau a fragmentelor de elefant, se poate trage concluzia ca dupa ani multi de trafic elefantul Asiatic din Myanmar este o specie periclitata", afirma Vincent Nijman, autorul unui studiu despre siguranta elefantilor din Asia.

poze elefant
Elefantii asiatici sunt in pericol!

Vorbarie multa, putina actiune!

TRAFFIC si WWF solicita sprijinul autoritatilor din Birmania, pentru o mai stransa colaborare cu autoritatile din Thailanda si China, cu scopul de a reduce numarul actelor de trafic ilegal cu aceste animale .

,,Autoritatile din Thailanda si China trebuie sa intensifice paza si supravegherea pentru a pune capat acestui fenomen de specula", declara Susan Lieberman, conducatoarea programului international pentru problemele speciilor al WWF.

,,In Birmania exista posibilitatea de a proteja elefantul Asiatic pentru a nu deveni animal pe cale de disparitie. Din pacate, traficul de elefanti si macelarirea acestora ne pun piedici serioase in aceasta privinta", afirma Ajay Desai vicepresedintele echipei speciale pentru elefanti asiatici, IUCN adaugand: "Tarile vecine trebuie sa se gandeasca serios la schimbarea politicii de exploatare a elefantilor vii si respectarea legilor cu privire la comertul cu fildes si alte produse din fragmente de fildes, pentru a preveni frauda in aceasta privinta".

Thailanda si Birmania sunt tari membre ale Retelei de animale salbatice SEAN. Aceasta a fot infiintata cu scopul de a preveni cu sprijinul tarilor vecine, actele ilegale de comert cu fildes si elefanti vii. Rezultatele sunt publicate sub titlul ,,Comertul cu elefanti si fildes in Birmania".


Tu ce zici?