No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Animale transportate în Rezervaţia de la Zărneşti

Ultima modificare: 2009-11-27 | Data publicării: 2009-11-23
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Animale transportate în Rezervaţia de la Zărneşti
Cinci animale de la Grădina Zoologică Oradea, doi urşi şi trei lupi, au fost relocate în Rezervaţia Zărneşti. Urşii, în vârstă de trei ani şi jumătate, au părăsit miercuri dimineaţa Zoo Oradea şi au fost transportaţi la Rezervaţia Naturală din Zărneşti.

„Cei doi pui masculi au ajuns la vârsta maturităţii sexuale şi locuiau împreună cu sora şi mama lor. Urşii au tendinţa de a căuta, la această vârstă, împerecherea cu mama lor. Ursoaicele nu acceptă de regulă împerecherea şi ar fi putut apărea conflicte. De aceea am obţinut acceptul preşedintei Rezervaţiei Zărneşti, Cristina Lapis, pentru a prelua cei doi masculi.

La Grădina Zoologică Oradea, ne-am propus să rămânem cu un anumit număr de animale, în perspectiva noii grădini pe care o vom amenaja. În plus, nu avem condiţii proprii pentru o dezvoltare normală a urşilor, datorită spaţiilor pe care le avem la dispoziţie. Rezervaţia de la Zărneşti le oferă habitatul natural, cu bazine de scaldă şi izvoare. Practic le-am oferit Edenul urşilor, de care cred că aveau nevoie" a explicat medicul veterinar, Daiana Ghender, administratorul Grădinii Zoologice din Oradea.

 

Trei lupi salvaţi

 

Vineri, 20 noiembrie, de dimineaţă un alt transport cu aceeaşi destinaţie a fost făcut pentru trei lupi, un mascul şi două femele, în vârstă de un an şi jumătate. Animalele dispuneau de spaţiu de viaţă limitat, neajuns accentuat şi mai mult de suprapopulare şi de incompatibilităţile dintre ei.

„În rezervaţie mai există un lup. Vor fi puşi în ţarcuri vecine şi sperăm să relaţioneze bine şi să formeze o haită", ne-a spus administratorul Grădinii Zoologice Oradea, Daiana Ghender.

Cheltuieile de transport au fost asigurate de Regia Autonomă Pieţe Agrement Salubritate (RAPAS), prin Grădina Zoologică, Fundaţia SOS Zoo şi sponsorii ONG-ului. Animalele au fost însoţite de reprezentantul Grădinii Zoologice orădene, Radu Aştileanu şi de medicul veterinar Silviu Bogdan. La Zoo Oradea au mai rămas trei grupuri de lupi, dintre care unul va fi relocat, probabil în viitor.

Mălina Pop, Bihon.ro


Tu ce zici?