No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Cum să-i spun copilului că i-a murit căţelul?

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-08-14
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Cum să-i spun copilului că i-a murit căţelul?
Pierderea câinelui mult iubit nu e o experienţă uşoară pentru un adult iar pentru copiii e şi mai dificilă. Deşi poate fi privită drept o primă lecţie despre cât suntem de fragili şi de vulnerabili, cei mici întâmpină dificultăţi în a trece peste acest eveniment marcant. De aceea, e foarte important să ştii cum să-ţi ajuţi odrasla să înfrunte şi acest proces natural.

Dacă legătura dintre copilul tău şi patruped a fost apropiată, încearcă să-i dai vestea într-un mod cât mai puţin şocant. Explică-i cum stă treaba cu viaţa şi cu moartea, cu efemeritatea fiinţelor animale şi umane.

  • Pentru a-i arăta copilului tău că şi tu ai ţinut la fel de mult la câinele familiei, roagă-l să te ajute să-l înmormântezi.

Cei mici se implică activ şi cu pasiune în tot ce are legătură cu fiinţele dragi. Nu uita de locul şi timpul înmormântării. Procesul funerar e foarte important pentru copiii care suferă după animăluţele iubite şi pierdute. Orice faci, nu râde de sentimentele lui, indiferent cât de copilăresc ţi se pare să te rogi pentru sufletul patrupedului dacă cel mic o cere.

Cum să-i spun copilului că i-a murit căţelul?
Prieteni buni

  • Invită-l să te ajute la realizarea unui album cu cele mai frumoase fotografii ale câinelui. Sau lasă-l să-şi exprime emoţiile printr-un desen.

În momentul în care o fiinţă dragă pleacă dintre noi, ne e frică să nu o dăm uitării. Pentru a-i alunga această teamă, propune-i să facă un album special cu momentele de fericire petrecute alături de căţelul iubit. Păstrează zgarda sau lesa animăluţului, în semn de apreciere. Cel mic va aprecia aceste gesturi şi nu se va izola în lumea lui.

  • Pregăteşte-l pentru momentul în care va fi nevoit să afle de moartea câinelui.

În cazul câinilor bătrâni, cei mici se vor întreba mereu de ce câinele său nu mai e la fel de activ, aşa că e bine să profiţi de această ocazie şi să-i explici că moartea e un proces natural, firesc şi inevitabil. Roagă-l să participe la pregătirea lucrurilor pentru înmormântarea patrupedului. Ajută-l să înţeleagă faptul că nu poate face nimic pentru a împiedica ciclul vieţii.

Cum să-i spun copilului că i-a murit căţelul?

  • Nu-i ingnora sentimentele. Copiii sunt foarte sensibili când vine vorba de o fiinţă dragă lor.

Adoptând atitudinea "E doar un câine, îţi cumpăr mâine altul" nu face decât să te îndepărteze de copilul tău. Va crede că nu îţi pasă de sentimentele sale şi că nu îţi pasă de soarta lui. Să nu uităm că fiecare dintre noi am suferit, la un moment dat, după un animăluţ preferat.

Indiferent de cât de ataşat ai fost de câinele familiei, arată-i copilului că nu e singur şi că e normal să-i pară rău după un prieten necuvântător. Arată-i că se poate baza pe tine atunci când are nevoie. Înainte de a-i fi părinte, încearcă să-i fi prieten!


Tu ce zici?