No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Catelusa Laika, primul animal in spatiu

Ultima modificare: 2011-04-08 | Data publicării: 2010-08-16
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Catelusa Laika, primul animal in spatiu
Laika, o catelusa fara stapan gasita pe strazile Moscovei, a ajuns in Cosmos in luna noiembrie a anului 1957, fiind prima fiinta pamanteana care a parasit planeta. Ea a fost primul pasager in spatiu din cadrul planurilor ambitioase ale Uniunii Sovietice.

Initial, patrupedul gasit pe strazile din Moscova a primit numele de "Kudrijavka". Insa unui calator in spatiu i s-a potrivit mai bine numele de Laika, care este, de asemenea, si numele unei rase din randul cainilor siberieni, din care facea parte pasagerul navei.

In fotografii, catelusa de talie mica seamana mai mult cu un Fox Terrier.

Laika
Laika

 

Temperamentul ei calm si prietenos le-a permis astronautilor sa exerseze cu ea comenzile de "Sezi" si "Culcat" in spatii inguste. Totodata, rusii au invatat-o sa nu roada firele aparatelor care inregistreaza functiile vitale.

Lumea a aflat povestea reala a calatoriei catelusei Laika in 2002, in cadrul unei conferinte de presa. Conform declaratiei unui biolog care lucra la proiect, Dimitrij Malasenkov, animalul, ingrozit de zgomotul si vibratiile cauzate de lansarea navei, a incercat disperat sa evadeze din spatiul ingust. In ciuda succesului declarat de oamenii de stiinta rusi, calatoria Laikai a fost inumana. Biata catelusa a fost obligata sa stea 3 zile intr-o capsula, timp in care rusii au terminat de pus la punct ultimele date tehnice.

In acel moment, bataile inimii au fost de trei ori cat valoarea normala. La detasarea rachetei, s-a pierdut o parte din sistemul care asigura temperatura constanta.

Datorita unor erori, temperatura din cabina a crescut pana la 41 de garde Celsius, in loc de 15. Socul cauzat de caldura si epuizarea au pus repede capat vietii patrupedului; la cinci ore de la lansare, catelusa Laika a murit.

Alte informatii oferite de oficialii sovietici indica faptul ca Laika a trait in spatiu o saptamana, dupa care a fost eutanasiata la comanda. Intrucat naveta Sputnik II nu a fost prevazuta cu un sistem de aterizare pe pamant, nava spatiala a ars in atmosfera in 14 aprilie 1958.


Tu ce zici?