No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bolile pestilor - factorii de stres

Ultima modificare: 2011-12-14 | Data publicării: 2010-05-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bolile pestilor - factorii de stres
De cativa ani incoace oamenii constientizeaza din ce in ce mai mult faptul ca stresul poate cauza probleme grave de sanatate astfel incat a ajuns sa fie motivul pentru multe boli care afecteaza atat oamenii cat si animalele.

Stresul este invocat, de regula, in momentul in care o boala nu este diagnosticata sau este diagnosticata gresit. Desi stresul este un factor important care afecteaza sanatatea pestilor, prea putine se scriu despre aceasta problema si consecintele pe care le poate avea.

Banc de pesti agitati
Banc de pesti agitati

 

Sistemul imunitar al pestilor a fost studiat cu atentie in decursul ultimilor ani. Rezultatele studiilor au fost publicate in diferite jurnale stiintifice.

Stresul afecteaza sistemul imunitar al pestelui

Doi hormoni importanti raspund de acest proces. Epinefrina determina reactii cum ar fi o crestere a frecventei cardiace, care are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale si accelerarea respiratiei. Depozitul de glucoza din ficat - sub forma de glicogen - este mobilizat pentru a oferi o sursa de energie rapida.

In combinatie, aceste reactii pregatesc animalul sa faca fata oricarui factor de stres, dar in cazul in care au durata prelungita, ele pot deveni factori de stres, obosind organismul.

 

Un peste calm este un peste sanatos
Un peste calm este un peste sanatos

 

Cortizolul este un hormon eliberat de catre tesuturile suprarenale, ca raspuns la stres.

Studii asupra anumitor diversi pesti indica faptul ca nivelul de cortizol creste rapid si dramatic, atunci cand pestii sunt aglomerati, sau manipulat. Cortizolul, cum ar fi epinefrina, poate produce, de asemenea, multe schimbari fiziologice. Daca ele sunt prelungite, aceste modificari pot duce la dezechilibre metabolice, cum ar fi scaderea nivelului de proteine din organism, care poate impovara organismul pestelui,ca intr-un final acesti factori sa conduca la epuizare.

Cortizolul poate interfera direct cu functionarea normala a sistemului imunitar. Aceasta este o perturbare a sistemului care duce la boli asociate cu stresul, in special infectii bacteriene. in mod specific, cortizolul este cunoscut sainterfereze cu procesul de imunizare cunoscut sub numele de fagocitoza.

Fagocitoza se refera la actiunile anumitor celule albe care "consuma" bacteriile sau alte materiale straine care intra in organism. Acest proces reprezinta adesea prima linie de aparare atunci cand bacteriile strapung pielea si mucoasele sau ranile. Aceste celule sunt mobilizate de semnale chimice pentru a se deplasa in zona in care bacteriile au reusit sa patrunda in organism. Ele sunt remarcabil de asemanatoare cu amoeba unicelulara, si se deplaseaza in exact acelasi mod ca si aceasta. Unii oameni de stiinta chiar speculeaza ca aceste celule fagocitare initial ar fi evoluat din amiba.

Cortizolul interfereaza cu acest proces important de fagocitoza.

Acesta modifica chimic membranele lizozomale si previne fuziunea lor cu celulele bacteriene. Enzimele digestive nu pot fi eliberate si bacteriile sunt capabile sa ramana in viata in celule si se raspandesc in organism.

Unele dovezi recente in domeniul imunologiei nutritionale sugereaza faptul ca vitamina C poate preveni aceasta schimbare chimica a membranelor lizozomale de cortizol, ceea ce permite eliberarea de enzime si fagocitoza. De asemenea, este cunoscut faptul ca vitamina C poate creste rezistenta la infectii. Alte vitamine, cum ar fi A si E sunt de asemenea cunoscute pentru a imbunatati raspunsul imunitar.

Fierul din organism participa, de asemenea, in aceasta functie imunitara. Seleniul, de exemplu, este un ajutor imunitar implicat in procesul de fagocitare intr-o maniera similara ca cea a vitaminei E. Alte metale, cum ar fi cadmiu si zinc, intervin in acest proces. Cercetarea in domeniu cu privire la implicarea fierului din organism in raspunsul imunitar la peste se extinde si in cele din urma ar trebui sa furnizeze mai multe informatii necesare cu privire la hrana optima a pestilor. Cert este ca pestii de acvariu mentinuti cu diete de inalta calitate sunt mai putin predispusi la infectii parazitare. O reducere a incarcaturii de paraziti poate fi un factor important, in sanatatea pestilor deoarece parazitii pot raspandi infectiile bacteriene, actionand ca operatorii de transport si creatorii de rani, care permit un acces facil bacteriilor in organism.

Alte aspecte al sistemului imunitar afectat de stres

De exemplu, raspunsul umoral este parte a sistemului care produce anticorpi. Anticorpii sunt proteine care se leaga in mod specific la materii straine, cum ar fi bacteriile, care intra in organism. Anticorpii pot functiona intr-o varietate de moduri. Ei pot neutraliza virusii care circula. Studiile arata ca producerea de anticorpi la peste este redusa in perioadele de stres. Cercetarile au aratat ca suplimentele alimentare de vitamine E si A poate creste nivelul de anticorpi.

banc de pesti

 

In cazul in care sistemul imunitar nu reuseste sa respinga bacteriile si pestele se infecteaza, procedura standard este de a trata pestele cu antibiotice. Insa fara o documentare in prealabil, antibioticele pot slabi raspunsul imunitar.

In ciuda tuturor factorilor de stres pe care pestii de acvariu sunt fortati sa indure, sistemul lor imunitar este foarte eficient. Chiar si asa, in jur de 30 - 50 de procente dintre pasionatii de acvaristica parasesc acest hobby in fiecare an datorita ratei crescute de mortalitate.

Este bine de stiut ca apa curata si un echilibru nutritional sunt, fara indoiala, masuri de prevenire necesare pentru a mentine in stare buna de sanatate pestii.