No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Samsarii sau cum unii fac bani grei din vanzarea ilegala de animale!

Ultima modificare: 2009-11-09 | Data publicării: 2009-11-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Samsarii sau cum unii fac bani grei din vanzarea ilegala de animale!
În ultimele 2 decenii numărul animalelor de companie din România a crescut exponenţial. Cu siguranţă ai un prieten sau un vecin care are un câine, o pisică sau o rozătoare. În timp ce unii iubesc sincer animalele, făcând aproape orice pentru bunăstarea necuvântătoarelor, alţii profită din plin de afacerile ilegale cu vânzarea animalelor fără acte. Ce fac autorităţile competente în acest timp? Citeşte mai departe pentru a afla.

Să spunem că te-ai hotărât să cumperi un câine de rasă. La o simplă căutare pe internet vei găsi o mulţime de canise şi aşa-zişi crescători de câini de rasă care încearcă să convingă prin varietatea bogată de animale oferite.

Problemele intervin în momentul în care ceri acte. Dacă vei avea curiozitatea să "sapi" mai bine, marele internet îţi va dezvălui poveştile multor posesori de animale care şi-au pierdut şi banii şi animăluţele din pricina unor boli apărute la câteva zile după achiziţie deoarece proprietarii de "canise" s-au zgârcit la plata unui vaccin real.

 

Fereşte-te de samsari!

 

Samsarul este un negustor care intermediază afaceri, cum ar fi vânzarea de animale fără acte de provenienţă. De aceea, iubitorii de câini sunt sfătuiţi să le verifice pedigree-ul înainte de a-i cumpăra cu sute de euro. De asemenea, întotdeauna e bine să ceri toate actele ce însoţesc vânzarea. Bişniţa cu animale pare să fie una aducătoare de venituri consistente, de vreme ce a luat amploare în ultimii ani în ţară, constituind o afacere profitabilă.

Oradea nu este scutită de traficul cu animale: se aduc câini de rasă, mai mult sau mai puţin pură, din ţările vecine, de unde sunt luaţi la preţuri foarte mici sau chiar furaţi -cum umblă vorba prin târg - şi puşi la vânzare în unele pet-shop-uri sau comercializate pe cont propriu prin anunţuri la mica publicitate.

catelus cocker spaniel

Până la găsirea unui cumpărător, din păcate unele petshop-uri ţin animalele în condiţii improprii, fiind vizibilă starea proastă în care acestea se află. Recent o orădeancă, Alexandra Iancu, ne-a semnalat că „fenomenul a luat tot mai mult amploare în Oradea, iar animalele neîngrijite şi netratate din unele pet-shop-uri reprezintă o sursă de infecţie pentru celelalte animale din magazin şi pentru oameni, putând răspândi o sumedenie de boli".

 

Vaccinări fictive, semnături falsificate şi câini bolnavi

 

Au fost şi situaţii în care, după ce au cumpărat cu banii jos (vorbim de câteva sute de euro!) un câine de rasă de la o canisă sau de la o persoană fizică, cumpărătorii n-au primit pe loc pedigree-ul sau alte acte ce atestă provenienţa animalului. De altfel, nici nu au mai „pupat" documentul, în schimb, pe măsură ce animalul creştea, a dobândit tot mai multe defecte care l-au distanţat de rasa pe care trebuia să o reprezinte.

Mai mult, forumurile site-urilor de profil şi nu numai abundă tot mai mult în reclamaţii despre cazuri de achiziţionări de câini de la canise, ale căror certificate de sănătate sunt parafate pe vaccinări şi deparazitări false. Astfel că, bazându-se pe datele din carnetul de sănătate, noul proprietar se trezeşte în scurt timp că apar probleme de sănătate. Este scenariul trăit, din păcate, de mulţi români. Unii, mai inspiraţi, au recurs la testul de imunitate al animalului, care a atestat clar absenţa vaccinării. În alte situaţii medicii veterinari la care au apelat ulterior au diagnosticat boli cauzate de paraziţi intestinali sau de lipsa vaccinărilor obligatorii prin lege.

Dacă îşi doreşte un animal sănătos, este recomandabil ca imediat după achiziţionarea unui animal, proprietarul să se adreseze unui medic veterinar. Deşi cel mai sincer şi simplu sfat e achiziţionarea unui câine de la un crescător serios, care se ocupă cu o singură rasă, cu prenotare prealabilă.

 

Consecinţe? Câteva amenzi!

 

Asociaţia Chinologică Română nu are abilitatea de a sancţiona astfel de ilegalităţi, neavând cadrul legal necesar. Singura instituţie care poate face acest lucru este Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA), respectiv Colegiul Medicilor Veterinari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Bihor, Aurel Indrie, sesizări despre condiţiile improprii în care sunt ţinute animalele de companie la unele pet-shop-uri pentru comercializare, au ajuns şi la instituţia pe care o reprezintă care a aplicat câteva amenzi în acest an.

Adrian Comăniciu, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Bihor spune că nu au fost sesizate, nici anchetate cazuri de medici veterinari din Oradea care şi-au pus parafa pe vaccinări şi deparazitări fictive în Oradea.

În cazul în care se dovedeşte că un medic se face vinovat de astfel de fapte, riscă să rămână fără dreptul de a mai practica. „Sancţiunile merg de la mustrare până la suspendarea dreptului de liberă practică", precizează Adrian Comăniciu.

Mălina Pop, Bihon.ro

La ce trebuie să fii atent înainte de a cumpăra un câine de rasă!

Citeşte despre legea 205/2004 privind protejarea animalelor!

Legea 9 din 11.01/2008 privind protejarea animalelor!


Tu ce zici?