No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Peste 36.000 de câini ucişi în China

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-07-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Peste 36.000 de câini ucişi în China
Beijing - 12 oameni au murit după ce au fost muşcaţi sau zgâriaţi de câini infectaţi cu virusul turbării. Măsura adoptată de autorităţile chineze, pentru a stârpi posibilă o situaţie de criză, a fost de a ucide peste 36.000 de câini, majoritatea fiind sănătoşi. China s-a mai confruntat cu o situaţie asemănătoare în anul 2006 atunci când 3 persoane au murit de turbare, guvernul de atunci ordonând uciderea a 50.000 de patrupede.

Din păcate, în China numai 3% dintre câini sunt vaccinaţi anti-rabic, neexistând o lege explicită în acest sens. Până acum câţiva ani, chinezilor le era interzis să crească un câine, fostul conducător Mao Zedong interzicând aceste animale. Pe măsură ce nivelul de trai a crescut, câini au revenit în graţiile chinezilor.

De la începutul lunii mai a acestui an, au fost muşcate sau zgâriate peste 6000 de persoane din localitatea Hanzhong, nordul provinciei Shaanxi, se arată într-un articol publicat în cotidianul China Daily. Pentru 12 dintre aceştia nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva. "Conform datelor rezultate din monitorizări, numărul câinilor infectaţi cu virusul rabic a crescut îngrijorător, fiind riscul unei epidemii, orice metodă de a controla acest fenomen e necesară", a declarat Xing Tianhu, inspector în cadrul primăriei din Hanzhong.

 

Drepturile animalelor

 

Peste 36.000 de câini ucişi în China

 

Organizaţiile naţionale şi internaţionale ce se ocupă cu protecţia animalelor au criticat China pentru faptul că milioane de animale, inclusiv pisici şi câini, sunt crescute exclusiv pentru pielea şi blana lor, fiind ucise apoi cu bestialitate.

Câinii maidanezi s-au înmulţit în mod considerabil, cu precădere în zonele periferice ale marilor oraşe. Hotărârea autorităţilor de a extermina toţi câinii fără stăpân a venit în urma conştientizării pericolului pe care îl reprezintă aceste animale pentru oameni, dacă sunt infectate cu virusul turbării.

Legile chineze, ce tratează drepturile animalelor şi protejarea acestora, sunt în curs de promulgare. De îndată ce legea va fi adoptată, organizaţiile de protejare a drepturilor animalelor preconizează că "vânătoarea de câini" va lua sfârşit.

 

Responsabilizarea posesorilor de câini

 

Peste 36.000 de câini ucişi în China

 

Faptul că posesorii de câini nu realizează responsabilitatea pe care o au, odată cu decizia de a creşte un animal de casă, nu e un fapt nou. Să nu uităm că nici măcar în România, mulţi posesori de câini nu-şi vaccinează sau sterilizează animalele de companie. În China lucrurile sunt mai grave, dat fiind numărul mare de locuitori ai acestei ţări. Doar câteva procente din numărul total de chinezi care au un câine de companie, îşi imunizează animalul.

Statul chinez nu poate asigura vaccinuri pentru toate fiinţele ce rătăcesc fără stăpâni pe străzi. Odată cu hotărârea de a ucide câinii maidanezi, mulţi posesori au depus plângeri acuzând hingherii că le-au omorât animalele găsite în curte sau în faţa casei, chiar dacă aveau date de identificare şi carnet de sănătate la zi.

Bai Lihe, o bătrână de 55 de ani din satul Xiayishui, ţinutul Yangxian, a povestit reporterilor de la China Daily, modul în care au fost ucişi 300 de câini din sat, ţipetele lor auzindu-se la zeci de km depărtare. Câinele bătrânei, Doudou, care i-a fost alături în ultimii 8 ani, a dispărut de acasă. Vecinii acesteia au anunţat-o că hingherii au crezut că Doudou e câine maidanez şi l-au eutanasiat. "Tocmai ce l-am vaccinat anti-rabic. Era un câine mic, niciodată n-a muşcat", a precizat Bai.

Deşi autorităţile insistă să precizeze că nu au fost ucişi decât patrupedele fără stăpân, mai mulţi localnici s-au plâns că hingherii au mers din uşă-n uşă pentru a ucide toţi câinii.

În luna mai s-a dat startul unei campanii agresive prin care cetăţenii Chinei sunt informaţi despre importanţa vaccinării anti-rabic. Încă de la începutul campaniei, peste 240.000 de chinezi şi-au vaccinat animalele, ceea ce înseamnă că oamenii devin tot mai conştienţi de responsabilitatea pe care o au.

 

Rabie "doar" pentru căţei?

 

Mai mulţi doctori din cadrul universităţilor chineze au fost şocaţi de măsura guvernului chinez. Tan Xiaodong, spre exemplu, a precizat că nu doar câinii sunt purtătorii acestui virus "atât pisicile cât şi şobolanii sau liliecii sunt gazde perfecte ale rabiei. E imposibil să-i omori pe toţi".

Pentru a ţine sub control o posibilă epidemie, sunt necesare câteva măsuri care să aibă efect pe termen lung. Campania de vaccinare e doar un început promiţător!

Din aceeasi categorie, pe forum - Masacrul pisicilor din Craiova!


Tu ce zici?