No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Marea Bariera de Corali din Australia in pericol!

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2010-04-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Marea Bariera de Corali din Australia in pericol!
In data de 4 aprilie o nava sub pavilion chinezesc, Shen Neng 1, a esuat in apropierea celui mai mare ecosistem marin din lume: Marea Bariera de Corali din Australia. Incarcatura de la bordul navei se scurge treptat in mare, amenintand toate vietatile din ecosistem.

Pentru a scurta calatoriile, adeseori capitanii navelor aleg sa scurteze drumul prin Marea Bariera de Corali care se intinde de-a lungul coastei de Nord-Est a Australiei. Nava avea la bord 65.000 de tone de carbune si 975 de tone de carburant. Din cauza vitezei, nava a lovit cu putere reciful de corali, incarcatura scurgandu-se treptat in apa.

marea bariera de corali din australia
Bariera de Corali. foto: http://www.flickr.com/photos/leonardlow/340741348/

 

Deoarece comandantul navei nu a raspuns la sesizarile autoritatilor australiene cu privire la cursul navei, acesta a fost arestat, alaturi de inca 2 persoane. Cei trei, un sud coreean si doi vietnamezi, se afla in custodia politiei din Australia iar daca vor fi gasiti vinovati de distrugerea deliberata a mediului inconjurator, vor risca o amenda de 205.000 de dolari/persoana.

Din pacate, nava Shen Neng 1 nu a fost singurul vas care a esuat in aceasta zona protejata. Recent o alta nava, tot sub pavilion chinezesc, incarcata cu tone de carbune, a fost la un pas de a provoca un adevarat dezastru ecologic.

Pentru a salva vietatile marine, echipe de salvare se ocupa acum de golirea navei, pentru a minimiza cat se poate de mult efectele dezastruoase pe care le pot avea carbunele si carburantul asupra vietatilor marine. Guvernul Australiei a promis ca va inaspri legile care protejeaza acest monument natural si va dispune o paza mai stricta intrucat multe nave trec prin Marea Bariera de Corali pentru a-si scurta calatoriile.

Marea Bariera de Corali

Reprezinta unul dintre cele mai mari ecosisteme marine din lume. Se intinde pe o suprafata de peste 2300 de km de-a lungul coastei de Nord-Est a Australiei. Marea Bariera de Corali este singurul ecosistem vizibil din spatiu, adapostind peste 400 specii de corali, 2000 de specii de pesti marini, 4000 de specii de moluste si nenumarate tipuri de nevertebrate.

poze broasca testoasa
Broasca testoasa. foto: http://www.flickr.com/photos/leonardlow/340751615/

 

Desi este numit Marea Bariera de Corali, de fapt ecosistemul este format din 3000 de recife individuale si 1000 de insule. Se presupune ca s-a format dupa Epoca de Gheata, acum 10.000 de ani dupa ce nivelul marii a crescut in urma topirii ghetarilor. Platforma continentala a fost inundata, astfel formandu-se cel mai mare sistem marin din lume. Datorita prezentei coralilor care au crescut in aceasta zona de milioane de ani, vietatile marine s-au adaptat conditiilor, devenind native ecosistemului.

Broastele Testoase din Marea Bariera de Corali

Broasca testoasa se numara printre cele mai cunoscute vietati ale recifului din Australia. Sase din cele sapte specii de broaste testoase marine traiesc in acest ecosistem. In marea majoritate a timpului aceste reptile inoata in apele joase ale recifului, hranindu-se cu alge si iarba marina, corali si diverse moluste. Isi depun ouale pe plajele de pe coasta Australiei.

Discuta pe forum despre vietatile marine >>>


Tu ce zici?