No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Leii din Grădina Zoo Oradea sunt în pericol!

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-08-30
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Leii din Grădina Zoo Oradea sunt în pericol!
Un articol apărut în data de 30 august 2009 în ediţia online a News of the World sensibilizează opinia publică, în special cea britanică, în ceea ce priveşte situaţia leilor de la Grădina Zoo din Oradea. Conform autorului articolului, Philip Whiteside, cei 14 lei riscă să fie împuşcaţi dacă nu se vor găsi fonduri necesare transportării acestora într-un parc din Branton, Marea Britanie, unde aceste feline vor avea parte de tot comfortul necesar unui trai mai mult decât decent.

Situaţia animalelor din Grădinile Zoo din România nu e una roză. Lucrurile tind să fie chiar dramatice în anumite oraşe. Este şi exemplul municipiului Oradea unde conducerea oraşului a dezbătut de nenumărate ori planurile de extindere şi modernizare a grădinii zoo orădene.

 

Moştenirea regimului comunist

 

 

Leii din Grădina Zoo Oradea sunt în pericol!
Cusca ruginita a leilor

 

 

Amplasată pe str. Matei Basarab nr. 30, Grădina Zoologică din Oradea este casă pentru peste 800 de animale şi păsări. Înfiinţată în urmă cu 37 de ani, instituţia nu a avut parte de prea multe schimbări. Cel puţin nu în ceea ce priveşte cuştile în care sunt ţinute "exponatele".

Cei 14 lei care îşi duc traiul în cuşti de 4,5 pe 3,5 metri sunt înghesuiţi, slăbiţi şi bolnavi. Dacă nu se vor găsi fonduri pentru relocarea acestora, soarta lor va lua o direcţie nefericită: vor fi împuşcaţi, se precizează în materialul publicat în News of the World.

 

Un strigăt de ajutor lansat în presa internaţională

 

Recent a fost înfiinţată SOS Zoo, organizaţie non-profit ce are ca scop ajutorarea animăluţelor abandonate şi aflate în dificultate. Prin intermediul acestei organizaţii, Gerry Brudanell, speră să reuşească să mute câteva din animalele care trăiesc înghesuite în cuşti ruginite. Nu doar leii suferă din cauza condiţiilor neprielnice ci şi lupii care s-au înmulţit peste măsură. O parte din aceştia vor fi mutaţi, în luna octombrie a acestui an, într-un parc din Marea Britanie, iar dacă se vor strânge banii necesari relocării leilor, uriaşele feline se vor bucura de o nouă viaţă, pe pământ britanic.

 

 

Leii din Grădina Zoo Oradea sunt în pericol!
Leul si cel mai tanar membru al claului de feline uriase

 

 

Fondurile pentru hrana leilor sunt insuficiente iar bani pentru mutarea acestora în parcuri naţionale din străinătate, nu există. Tocmai de aceea organizaţia Yorkshire Wildlife Park, împreună cu News of the World, a făcut un apel la cititori pentru strângerea sumei de 150.000 de lire sterline, sumă necesară relocării celor 14 lei africani.

Noul cămin al uriaşelor feline e un parc din Branton, în apropiere de Doncaster, Marea Britanie. Dacă se va reuşi strângerea celor 150.000 de lire sterline, aceşti lei vor avea şansa unei vieţi mai bune şi mai sănătoase.

 

Leul African - regele junglei

 

Panthera leo, pe numele său ştiinţific, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. În decursul ultimelor secole, acest animal magnific a devenit o raritate, inclusiv în savanele africane. Un mascul adult cântăreşte între 140-230 kg, femelele fiind mai mici de doar 120-180 kg.

Un leu aflat în captivitate are nevoie de minim 8 kg. de carne pe zi, probabil unul din factorii care îl ajută să aibă o speranţă de viaţă mai ridicată decât cea din sălbăticie. Dacă un leu sălbatic trăieşte în medie 8-9 ani, unul aflat în captivitate poate trăi mai bine de 20 de ani. În mediul său natural, leul e cel mai feroce prădător al savanei africane. Poate devora şi 30 de kg. de carne la o singură masă. E un animal teritorial ce trăieşte în grup.


Tu ce zici?