No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-03-17
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
În vizită la Grădina Zoologică din Oradea
Pentru iubitorii de animale, o ieşire în natură poate fi un remediu ideal contra oboselii. La sfârşit de săptămână, am vizitat Grădina Zoologică din Oradea. Deşi s-a înfiinţat în anul 1960, a fost deschisă publicului abia 2 ani mai târziu. E una dintre cele mai mici grădini zoo din România. Într-un spaţiu de 3,2 hectare sunt adăpostite peste 700 de specii de animale. Din fericire, autorităţile locale au alocat un spaţiu mai mare destinat animalelor iar peste 4 ani orădenii vor avea una dintre cele mai moderne grădini zoo din ţară.

Situată pe strada Matei Basarab nr. 30, Grădina Zoologică din Oradea nu iese cu nimic în evidenţă, cel puţin nu la intrare. Odată ce ai păşit în incinta grădinii te întâmpină câteva exemplare superbe de păuni care îşi deschid cozile fastoase, semn că eşti binevenit.

 

O plimbare prin lumea animalelor sălbatice

 

Continuând aventura, am zărit câţiva fazani aurii, care nu prea au dorit să stea la pozat. Parcă ar ştii că frumuseţea lor e unică şi că trebuie să depui un efort pentru a o admira. Nici bibilicile nu s-au lăsat mai prejos, şi ele au vrut să fie în centrul atenţiei aşa că au stat la pozat, mai ceva ca un fotomodel cu pene.

Trecem mai departe şi ajungem la ţarcul caprelor. Aici găsim 2 ţapi tineri care vor să le acordăm cât mai multă atenţie. Sau măcar nişte pufuleţi.

 

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

În lumea animalelor, cel mai puternic  câştigă. Cei doi ţapi nu mai au loc unul de celălalt aşa că îşi pun coarnele la bătaie doar-doar unul va rămâne masculul dominant care va câştiga respectul femelelor din ţarc. Însă, aşa cum se întâmplă mereu, cel de-al treilea ţap, care până atunci stătea pe margine şi contempla imaginea, a prins momentul oportun pentru a se da bine pe lângă "doamnele" colege.

De aici povestea e simplă iar noi ne-am continuat plimbarea până la ţarcul cerbului carpatin. Foarte curios de noii vizitatori, cerbul s-a ţinut după noi până am ieşit din raza sa vizuală. Pentru că primăvara încă nu şi-a intrat deplin în drepturi, nici cerbul grădinii zoo din Oradea nu s-a lepădat de coarne. E încă prea devreme.

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

La doar o aruncătură de băţ de cerbul carpatin, am admirat o familie fericită. Mama oaie cu coamă, alături de berbec şi 2 pui îşi făceau siesta de duminică după amiază. Abia la vederea noilor vizitatori a scos capul afară din căsuţă pentru a-i primi cum se cuvine pe oaspeţi. Micul ied chiar a stat la o şedinţă foto. I-am lăsat să-şi continue liniştiţi siesta şi ne-am îndreptat atenţia spre un taur uriaş. Calm şi liniştit, taurul nu părea perturbat de prezenţa noastră. Pesemne e obişnuit cu oamenii!

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

Am admirat apoi iepuraşii, găinuşele micuţe, raţele cu moţ, papagalii şi cintezoii, peruşii dar şi porcii mistreţ. Am fost copleşiţi de frumuseţea vulpilor şi de calmul lupilor care nu au părut deranjaţi de prezenţa noastră.

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

În căsuţa dihorilor, toată lumea dormea. Asta până când puii au văzut blitzurile camerelor foto şi au ieşit din culcuş, curioşi, să vadă minunea.

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

La Zoo Oradea am văzut una dintre cele mai mari pisici. Blândă şi cuminte, pisica avea nevoie disperată de cineva care să o mângâie. Era de-ajuns să strigi "pisi-pisi" că frumoasa felină deja torcea fericită că cineva a băgat-o în seamă.Oricâte jucării ar avea în cuşcă, o felină simte nevoia căldurii umane, are nevoie să socializeze cu suratele sale.

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

Am ajuns şi la cuşca ursului. Plictisit nevoie mare, ursul n-a sinchisit să ridice nici măcar vreo geană în momentul în care grupul de vizitatori a ajuns în dreptul cuştii sale. Sătul de atâtea fructe, pe care le înşirase peste tot prin cuşca sa micuţă, uriaşul animal simţea nevoia acută a companiei unui alt urs. Sau poate încă nu ieşise complet din hibernare.

Pe tot parcursul plimbării noastre am fost uimiţi de comunicarea dintre lei. Aflaţi în locuri diferite, masculii urlau unul la celălalt, reducând la tăcere toate animalele şi toţi oamenii aflaţi în zonă. Cu regele junglei nu e de joacă!

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

Femelele, separate de masculi (în afară de o femelă care împreună cu puiuţul său trăiesc în acelaşi loc cu leul), n-aveau răbdare. Lipsa unui ţarc de joacă se simte mai tare ca oricând. În prezenţa vizitatorilor, leii devin apatici şi plictisiţi. E deajuns să audă vocea celui ce deţine grădina zoologică, Viorel Aştilean, şi imensele feline se vor transforma pe loc în pui de pisică. Asta da dragoste de felină!

 

În vizită la Grădina Zoologică din Oradea

 

Desigur, cel mai fioros animal care a reuşit să ne sperie, dar nu să ne alunge, a fost un gâscan supărat.

 

Planuri de viitor!

 

Conform informaţiilor apărute în presa locală, consiliul local al municipiului Oradea, împreună cu firme private care vor licita pentru executarea lucrărilor de modernizare a Grădinii Zoologice, vor da naştere unei noi instituţii destinată animalelor unde acestea vor avea spaţiul necesar traiului normal, conform normelor europene.

Suma totală necesară modernizării grădinii zoo se ridică la peste 19,5 milioane de lei. Proiectul va fi finanţat 75% din bani ce vin de la bugetul de stat iar 25% din bugetul alocat de Primăria Oradea.

 

Tarife şi orar

 

Preţul intrării pentru un copil este de 0,5 lei iar pentru un adult 2 lei. Un preţ modic pe care oricine şi-l poate permite.

Orarul grădinii zoologice: Vara: 9.00-17.00; Iarna: 8.00-16.00.

Povesteşte-ne despre grădina zoologică din oraşul tău pe forum Animalutul.ro


Tu ce zici?