No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Importanţa medicamentelor la animale!

Ultima modificare: 2009-09-16 | Data publicării: 2009-09-16
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Importanţa medicamentelor la animale!
Bolile nu au ocolit nici o fiinţă cuvântătoare sau necuvântătoare. Din fericire, odată cu noile tehnologii şi descoperiri în domeniul medicinei, multe dintre afecţiunile ce apar în decursul unei vieţi se pot trata. Lucru perfect valabil şi pentru animale. Cu toate acestea, multe persoane nu realizează importanţa respectării întocmai a tratamentului la animale. Medicul veterinar prescrie reţete cu un scop, nu doar de dragul de a le scrie!

Să spunem că tocmai ce te-ai întors de la medicul veterinar care ţi-a dat o veste proastă: câinele tău a fost diagnosticat cu diabet. Desigur, nu de puţine ori s-a întâmplat ca boala animăluţului tău să rămână neidentificată, în ciuda zecilor de teste efectuate. Atunci când analizele nu scot la iveală vreo afecţiune, mulţi veterinari consideră că animalul a făcut alergie la hrana pe care o consumă zi de zi, aşa că cel mai bun sfat pe care îl dau e să-ţi treci patrupedul pe o dietă strictă, până vor reuşi să afle cauza afecţiunii.

În cazul câinilor supraponderali, medicii nutriţionişti, specializaţi pe nutriţia animalelor, recomandă un anumit tip de hrană, care previne apariţia dezvoltării unor probleme de sănătate pe viitor.

 

Gura satului şi sfatul medicului

 

În toate toate situaţiile prezentate mai sus, lucrurile sunt clare şi simple. Însă posesorul de animale adeseori decide să ignore sfatul medicului veterinar şi preferă să asculte de poveţele unui prieten, care a auzit de la un alt prieten cum e de fapt situaţia şi care sunt remediile indicate. Iar remediile propuse nu sunt întotdeauna aceleaşi cu cele ale unui specialist în domeniu!

Importanţa medicamentelor la animale!

Într-adevăr, un medic veterinar nu e Dumnezeul animalelor, nu poate ştii exact ce tip de hrană sau ce tip de supliment nutritiv i se potriveşte oricărui animal. Aşa cum nici noi, oamenii, nu suntem la fel şi ne diferenţiem în funcţie de mii de factori, la fel diferă şi animăluţele. Dacă pisicii tale i se potriveşte mâncarea cu pui, nu înseamnă că şi mustăcioasei din faţa blocului îi va plăcea acelaşi timp de hrană şi va reacţiona în acelaşi fel. Sau hrana care l-a protejat pe câinele vecinului de diferse afecţiuni, îi poate provoca patrupedului tău probleme ale ficatului sau ale rinichilor.

 

Experienţa de "crescător"

 

Faptul că ai crescut 2 câini sau 2 pisici până acum, nu înseamnă că ai îndeajuns de multă experienţă pentru a-i pune un diagnostic animalului, fără să consulţi un medic veterinar. În cel mai bun caz, ai avut ocazia să observi comportamentul animalelor crescute, însă acesta nu se aplică la orice animal din aceeaşi specie.

În loc să pierzi timpul aiurea, întrebând cunoştinţe şi prieteni despre problema de sănătate a patrupedului tău, mai bine ai consulta un specialist. Nu de puţine ori s-a întâmplat să văd oameni care au ajuns în ultimul moment la spital cu animăluţul pentru că au ascultat sfaturile prietenilor cu care îşi plimbă patrupedul în fiecare seară.

Un medic veterinar are o pregătire de specialitate, cunoştinţe solide în domeniu care îl ajută să pună un diagnostic şi să prescrie un tratament. Desigur, există şi doctori care nu-şi dau interesul dar nu e cazul să generalizăm întrucât numărul celor care îşi fac meserie aşa cum trebuie e net superior celorlalţi. Plus că un medic veterinar bun iubeşte animalele, face această meserie din pasiune, înaintea oricăror alte beneficii.

 

Sfatul veterinarului vs. sfatul prietenilor bine intenţionaţi

 

Importanţa medicamentelor la animale!

Circulă mai multe mituri legate de sănătatea animalelor. Unul dintre ele e legat de vaccinare. Conform acestui mit, dacă pisica nu iese afară din casă, nu are nevoie de vaccin. Lucru complet fals! O pildă de ţinut minte ne-o oferă utilizatoarea animalutul.ro, Daniela, care s-a convins de falsitatea acestui mit, plătind un preţ prea mare. Din cauza unei boli, probabil ce s-a transmis de pe încălţămintea stăpânului, 3 pisicuţe i-au murit.

Nu de puţine ori am întâlnit posesori de animale care nu respectau întocmai sfatul medicului veterinar din motive de neîncredere în acesta. Au preferat să asculte de un prieten care are un animal din aceeaşi rasă, ulterior ajungând de urgenţă la clinicile veterinare pentru tratament. Diferenţa dintre tratamentul indicat de veterinar şi sfatul vecinului/prietenului este că medicul ştie, după simptome, care sunt cele mai probabile afecţiuni şi are resursele necesare pentru a investiga cu atenţie simptomele şi punând un diagnostic precis.

Concluzia e următoarea: dacă medicul a recomandat un anumit tip de hrană pentru animăluţul tău, mai bine urmează-i sfatul. Dacă nu ai încredere în el, consultă un al medic.

Vino pe forum să discutăm despre animăluţul tău!


Tu ce zici?