No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Feriţi-vă de ţânţarul Asian Tiger!!

Ultima modificare: 2009-08-31 | Data publicării: 2009-05-14
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Feriţi-vă de ţânţarul Asian Tiger!!
Aedes Albopictus, sau ţânţarul Asian Tiger, responsabil pentru transmiterea unor boli la om, a fost depistat în Europa. Ţânţarul Asian Tiger are dungi alb-negre pe picioare, corp mic colorat în alb cu negru. Deşi e nativ zonelor tropicale şi subtropicale din sud-estul Asiei, a ajuns şi pe celelalte continente, în special Europa, datorită dezvoltării comerţului între statele asiatice şi multe ţări europene.

De-a lungul anilor, această specie de ţânţari s-a făcut responsabilă de transmiterea meningitei West Nile la om şi a multor altor boli, mai mult sau mai puţin mortale. Conform unui articol publicat în cotidianul Gardianul, enervantele insecte n-ar putea să se acomodeze climei din România şi ar putea dispărea în următorii 2 ani, dacă într-adevăr s-ar pune problema stabilirii în ţara noastră.

Informaţii despre Aedes Albopictus - ţânţarul Asian Tiger

Sunt insecte ce preferă zonele umede şi foarte calde. Au devenit un inamic public nr. 1 în zonele tropicale din cauza preferinţei pentru sângele uman. Spre deosebire de ţânţarii cu care ne-am obişnuit până acum, cei specia Asian Tiger se hrănesc şi în timpul zilei, nu doar seara şi în zori, indiferent de umiditate, căldură şi umbră.

Măsoară între 2 şi 10 mm, puţin mai mare în cazul în care nu au depus larvele. Femelele sunt mai mari decât masculii însă au antene mai mari şi mai groase (fireşte, lucru puţin probabil de observat cu ochiul liber) şi conţin receptori auditivi care pot detecta scâncelile femelelor.

Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor speciilor de ţânţari, numai femelele au nevoie de sânge pentru a produce larve. În rest, se hrănesc, asemenea masculilor, cu nectarul şi sucul plantelor.

Sunt insecte ce atacă oamenii în timpul zilei. Din păcate, oamenii nu sunt singura sursă de sânge. Atacă alte mamifere, rozătoare, păsări. Deoarece nu apucă să-şi ia necesarul de sânge pentru dezvoltarea larvelor, ţânţarii Asian Tiger muşcă mai multe "gazde" în acest fel transmiţând diverse boli de la un organism la celălalt.

Feriţi-vă de ţânţarul Asian Tiger!!
Tantarul Asian Tiger. imagine: wikipedia.org


Inamicii ţânţarului Asian Tiger: parameciul care se hrăneşte cu larve si diverse alte protozoare. De obicei, sunt întâlniţi în toate zonele populate de aceşti ţânţari.

Cum scăpăm de ţânţari?

Cea mai bună modalitate de a stăvili o invazie de ţânţari e curăţarea malurilor râurilor, lacurilor, pârâurilor, de gunoaie şi mizerii. Un mediu umed, plin de locuri unde pot fi depuse larvele, reprezintă un paradis pentru ţânţari, indiferent de specie. Dacă locuiţi lângă un râu, e bine să ţineţi uşile închise şi să aveţi sită la ferestre.

Nu ezitaţi să folosiţi spray-uri împotriva insectelor. De asemenea, e imperios necesar ca toate sursele de apă, aici includem toaleta, vana şi chiuveta, să fie curăţate şi dezinfectate periodic. Cu siguranţă nu vă doriţi un cuib de ţânţari în propria baie!

În cazul piscinelor, se pot aplica periodic tratamente cu insecticide pentru eliminarea larvelor, substanţe care nu au vreun efect asupra altor organisme. Se folosesc soluţii pe bază de Bacillus thuringiensis israelensis, o bacterie ce omoară larvele de ţânţari. Dacă acel cuib nu este înlăturat, orice modalitate de a scăpa de ţânţari devine ineficientă. Degeaba scăpăm de ei pe moment, dacă în acelaşi minut se nasc alte mii de insecte enervante şi periculoase, gata să se hrănească din sângele nostru.

Discută pe forum despre eliminarea insectelor dăunătoare!


Tu ce zici?