No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

De ce câinele Shar Pei are "riduri"?

Ultima modificare: 2010-01-18 | Data publicării: 2010-01-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
De ce câinele Shar Pei are "riduri"?
Cum au ajuns câinii Shar Pei să aibă faimoasele riduri? E o întrebare ce a stârnit animozităţi din partea crescătorilor serioşi dar şi simpatii în rândul iubitorilor de câini. Cercetătorii englezi au analizat istoria şi genetica a peste 10 rase de câini pe baza cărora au oferit câteva posibile răspunsuri.

În urma studiilor întreprinse, cercetătorii au reuşit să identifice 155 de "locaţii" diferite în codul genetic al animalelor. Acestea pot juca un rol important în felul în care arată o rasă ori alta. Câinele Shar Pei este purtătorul unei gene denumită HAS2, vinovată de producerea pielii.

"Probabil a avut loc o mutaţie la nivelul acelei gene care a dus la apariţia primului căţeluş cu multe cute ce i-au părut simpatice crescătorului, acesta încercând să producă mai mulţi pui cu aceste trăsături prin împerecheri selective", a explicat Joshua Akey (Department of Genome Sciences at the University of Washington) pentru jurnaliştii de la BBC.

caine de rasa shar pei
Caine Shar Pei cu "riduri"

Diferenţe între câinii de rasă

De când omul a domesticit câinele sălbatic - canis lupus - omenirea a devenit din ce în ce mai pasionată de perfecţionarea raselor canine. De-a lungul timpului omenirea a reuşit să dezvolte peste 400 de rase de câini, fiecare având o înfăţişare distinctă şi un comportament diferit.

Conform studiului întreprins de cercetătorii britanici, cele 10 rase de câini sunt rase de bază, evidenţiindu-se diferenţele genetice dintre grupe diferite şi trăsăturile specifice. De asemenea, oamenii de ştiinţă au studiat genele care ar putea fi responsabile pentru transmiterea anumitor boli ale câinilor, atât de la animal la animal cât şi de la patruped la om.

Pentru studiul Shar Pei-ului s-au studiat 32 de câini cu "riduri" şi 18 cu blana netedă, comparându-le ADN-urile cu cele ale altor rase. S-au găsit 4 diferenţe semnificante în genetica celor 2 tipuri de Shar Pei în comparaţie cu alte rase. Aceste diferenţe se găsesc în gena numită HAS2.


Tu ce zici?