No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Amenzi pentru cei care nu strâng după animalele lor

Ultima modificare: | Data publicării: 2009-07-28
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Amenzi pentru cei care nu strâng după animalele lor
Oradea - Toţi posesorii de câini care nu strâng mizeria lăsată pe stradă de patrupedele lor riscă amenzi usturătoare. Asta înseamnă că fiecare stăpân va trebui să aibă asupra sa, atunci când iese cu animalul la plimbare, şi o punguţă pentru excrementele patrupedului. În felul acesta vom putea avea un oraş mai curat şi mai igienic.

Deşi sunt pasibili de amenzi, o bună parte dintre orădenii care îşi plimbă câinii de companie prin oraş pe spaţiile publice, nu curăţă excrementele acestora, lăsându-le fie în parcuri, în spaţiile verzi sau fie în locurile de joacă pentru copii. Dar cine să îi amendeze? Agenţii comunitari sunt puţini iar celelalte forţe de ordine au alte priorităţi. Va trebui probabil să treacă încă destul timp până când tot mai mulţi dintre noi vor da dovadă de civilizaţie.

Excepţii ori exemple pozitive se pot întâlni însă în spaţiul de joacă pentru câini din Parcul Liniştii (fostul Olosig), unde cei care îşi aduc animalele la joacă sunt deja obişnuiţi să cureţe în urma patrupedelor. În parc, sunt la dispoziţia acestora două suporturi pentru pungi de plastic şi două coşuri de gunoi.

Din păcate însă, oriunde în altă parte a oraşului, poţi avea surprize neplăcute, chiar sub geam dacă locuieşti la parterul unui bloc, ori, de-a dreptul inadmisibil, sub aparatele de joacă pentru copii, în timp ce te afli cu micuţul în parc.

 

Avem legi dar nici o sancţiune!

 

Potrivit HCL 502/2006, orădenii surprinşi de forţele de ordine că nu fac curăţenie în urma câinilor pe care îi plimbă pe spaţiul public, riscă amenzi între 300 şi 500 de lei. Totuşi, aproape nici una dintre autorităţile abilitate nu se interesează de aceste aspecte. Hotărârea menţionează la art.4, paragraful 2: „Însoţitorii câinilor au obligaţia de a curăţa excrementele produse de câinii lor în orice loc public (trotuare, drumuri publice, parcuri)".

Din cadrul Primăriei Oradea, sunt abilitaţi să aplice amenzi în astfel de situaţii un inspector de la Direcţia Tehnică şi cei 48 de agenţi ai Poliţiei Comunitare. „Nu a fost dată până acum nici o amendă pentru situaţii de acest gen, pentru că nu a fost surprins nici un proprietar, însă au fost aplicate mai multe amenzi spre exemplu celor care şi-au plimbat câinii de talie mare fără botniţă pe spaţiul public", a spus Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Mai au abilitatea să amendeze pentru astfel de situaţii, Poliţia Municipiului Oradea, Jandarmeria şi Poliţia Sanitar Veterinară. Însă proprietarii câinilor şi „urmele" parfumate lăsate de patrupede, pot trece neobservate de ochii oamenilor legii.

Cei deranjaţi de astfel de situaţii sugerează Primăriei să monteze panouri care să îndemne proprietarii câinilor să menţină curăţenia când îşi scot animalele la plimbare.

Mălina Pop - www.bihon.ro


Tu ce zici?