IPB

Bine ai venit vizitatorule. Te rugam sa alegi una din optiunile de mai jos:
( AUTENTIFICARE | INREGISTRARE )

 
Reply to this topicStart new topic
> Rate si rase de rate, cresterea ratelor
liliana
mesaj Jun 9 2010, 10:50 AM
Trimis la #1


Admin
***

Grup: Animalutul
Postari: 1,037
Inregistrat pe: 29-October 08
De la: Oradea
Membrul Nr.: 15,223Rasele de raţe

Raţele şi gâştele aparţin ordinului păsărilor de apă cu ciocul în formă de sită. Marginile ciocului şi ale limbii sunt atât de fin zimţate încât cu această dentiţie în formă de sită, particulele de hrană din apă pot să fie filtrate. Când raţele plonjează mereu cu capul în apă, ca într-o joacă, sau clămpăne la suprafaţa apei cu ciocul, acest lucru este legat de cele mai multe ori de preluarea hranei. Ciocul este acoperit cu o piele fină şi în vârful său se găseşte adesea "o unghie".

Raţele aparţin ca subdiviziune familiei gâştelor. Există aproape 150 de soiuri. Raţele noastre de casă provin din acele specii sălbatice care s-au lăsat domesticite. În general există în multe ţări raţe sălbatice care sunt considerate a se afla la originea raţelor de casă - lucru neîndoielnic, de altfel, deoarece clocitul la raţele sălbatice durează 21-25 de zile, în vreme ce la raţele domestice durează, de regulă, 28 de zile.

Raţele pentru consum şi raţele decorative

1. Raţe pentru carne şi pene


- Ratele Pekin

Raţele albe Pekin şi raţele Pekin americane sunt crescute pentru foloasele aduse (carne şi pene) şi sunt deosebit de rentabile. în jurul anului 1870 a fost creată, în China, pentru grădina zoologică din Gent (Belgia) rasa de raţe Pekin de culoare albă. Sub acest nume a început răspândirea treptată a acestei rase în Europa. Creşterea se putea realiza la nivel performant numai în arii restrânse. Semnele distinctive ale acestei raţe sunt o întreţinere fără probleme şi un şezut scurt; sunt îndesate şi robuste. Cam în acelaşi timp au fost importate din China aceste raţe şi în SUA, unde au fost încrucişate cu succes cu raţele din rasa grea Aylesbury, probabil pentru îmbunătăţirea performanţelor ouălor. Ulterior aceste "raţe Pekin americane" au ajuns în Anglia şi în Germania. De atunci ambele rase s-au amestecat şi s-au înmulţit masiv aşa încât, în practică, cu greu se mai pot face diferenţieri între ele.

Majoritatea provin din bobocii acestor raţe larg răspândite, achiziţionaţi din târgurile săptămânale de profil sau din ofertele din anunţurile publicaţiilor săteşti.- Raţe zburătoare, raţe sălbatice

În ultimii ani sunt denumite din ce în ce mai mult raţe zburătoare cele provenite din America de Sud şi Centrală, raţele sălbatice domesticite din Mexic până în Paraguay numite raţa cu neg, raţa moscată, raţa mută şi raţa turcească. Raţele cu negi erau singurele păsări domestice ale incaşilor. Deja în 1555 pe pieţele din Paris se vindeau aceste fripturi savuroase. Carnea acestor raţe este relativ săracă în grăsimi, au mai multă carne pe piept, un gust excelent şi foarte apreciat. Cine trebuie să concureze pe piaţă cu lanţul de comercianţi se poate orienta şi spre alte rase rentabile ca de exemplu:

- Raţe Aylesbury
Patria de origine este Anglia. Penajul este de culoare albă, ciocul este roz palid. Un soi greu, cu carnea cea mai bună. Randamentul ouatului este mult mai mic decât la raţa Pekin. Greutatea la tăiere a răţoiului este de 4,5 ke, a ratei de 4 kg cu un înalt aport de carne. Această raţă nu se impune în producţie industrială. In Germania, de pildă este greu de întreţinut.

- Raţe de Rouen
Patria de origine este Franţa. Penajul răţoiului este minunat pestriţ şi seamănă cu al raţelor sălbatice. O raţă grea, aproape masivă, care poate depăşi 5 kg. Carnea este deosebit de fragedă, suculentă şi gustoasă. Raţele de crescătorie depun circa 80 de ouă pe sezon. Raţele de Rouen sunt puţin pretenţioase.

- Raţele de Pomerania
Sunt numite şi raţe suedeze deoarece Vorpommern a fost cucerită de Suedia după un război de 30 de ani şi ulterior, a rămas, parţial, în posesia Suediei. O rasă grea, robustă. Penajul răţoiului este bleu-gri cu gâtul alb şi "baveţică". Raţele de Pomerania sunt însă puţin
răspândite.

- Raţele de Saxonia

După încrucişări de 30 de ani între raţele de Rouen, de Pekin şi de Pomerania, s-a obţinut această nouă rasă. Penajul este alb sau gri. Raţele saxone sunt scoase din ce în ce mai mult din scenă de raţele de Pekin.

2. Rasele ouătoare
Pentru producţia de ouă pentru hrana oamenilor sunt crescute rase ouătoare. Este răspândită în întreaga lume
raţa alergătoare indiană.

- Raţa indiană alergătoare

Ea merge destul de drept şi nu legănat cum merg raţele de obicei. Penajul este de culoarea pielii de căprioară şi parţial pătat cu maro şi negru în direcţia creşterii. Această raţă se maturizează rapid. Începe să se ouă deja la vârsta de numai 4 luni şi continuă circa 13 luni. Într-o fermă
olandeză s-a atins, în 13 luni, o medie de 365 de ouă de fiecare pasăre, adică un ou pe zi. Raţa cel mai mult crescută în Anglia, rasa hibridă Cherry Valley 2000 atinge performanţa anuală de 275 de ouă, în medie.

- Raţa Khaki-Campbell

Această rasă de raţe este destul de răspândită rezultatul unei încrucişări a raţei de Rouen de origine britanică cu raţa alergătoare şi cu raţa sălbatică performanţe înalte asemănătoare cu ale raţei alergătoare indiene.

- Raţa Orpington
Printre raţele ouătoare se numără şi acele rase care nu numai că au performanţe la ouat, că dau ouă cu gust asemănător celor de găină, ci au şi o producţie satisfăcătoare de carne. Penajul lor este, de cele mai multe ori, gălbui de culoarea pielii, rareori albastru. Ea trece drept bună păscătoare. întreţinerea sa este pasionantă.

Raţe sălbatice

Toate raţele folositoare provin, la origine, din raţe sălbatice răspândite în Europa, America de Nord şi Asia. Răţoiul poartă pe târtiţă (pigostil) două mici, foarte atractive pene curbate în sus ca o podoabă de pălărie tradiţional populară. Tonul vocii- sale este mai grav decât al raţelor mai mici care emit sunete mai înalte şi mai puternice. Raţele sălbatice cuibăresc în tufişurile de pe lângă iazuri, lacuri şi mlaştini, în copacii bătrâni din câmpie şi în arini, chiar şi în cuiburi părăsite de corbi şi coţofane în care raţele îşi aduc puii după eclozare în cioc.
Hrana lor este alcătuită din furaje verzi de tot felul, insecte mici, animale acvatice şi melci. Raţele pătrund seara şi în câmpurile cultivate cu cereale, mai ales cu orz şi ovăz si ciugulesc. Ele se aciuează prin parcuri unde îşi pierd timiditatea în faţa oamenilor. Se comportă foarte asemănător cu lişiţele şi raţele din soiul Anas crecca, atât de familiare nouă.

2. Raţele decorative
Nu sunt multe păsări atât de frumos colorate, atât de vesele şi atât de paşnice ca raţele decorative. Pe apă ele seamănă cu nişte mari flori mişcătoare şi încântă, astfel, ochiul şi simţul artistic al privitorului uluit. Cine are norocul să fie proprietarul unei grădini sau al unei păşuni, fără a înlătura foloasele profane, ar putea să-şi facă cel mai frumos dar: să-şi ofere desfătarea vederii acestor păsări frumoase, armonioase. Multe terenuri prind viaţă prin amenajarea unui mic iaz mărginit de stuf. Cine are deja un iaz populat cu raţe decorative are o permanentă sursă de bucurie. Ce încântare şi ce emoţie pentru întreaga familie când raţa mamă, care dispăruse devenind de negăsit timp de săptămâni întregi, apare într-o zi cu un cârd de boboci ţanţoşi după ea. Dacă am menţiona toate rasele şi soiurile răspândite în întreaga lume am umple o carte. Vom vorbi aici despre soiurile cele mai des întâlnite în Germania:

- Raţele zburătoare de prăsilă
Nu trebuie confundate cu "raţele zburătoare" numite raţe cu negi. Penajul şi comportamentul seamănă cu al raţelor sălbatice. Există soiuri albe şi pestriţe. Ele clocesc în cuiburi clădite mult deasupra solului sau în coşuri. Imaginea lor încântă ochiul şi însufleţeşte de minune proprietatea pe care ele o populează.

- Raţe Cayuga
Provin din locul Cayuga din statul New York. Sunt de mărime medie, corpul este negru, gâtul şi spatele au un luciu verde metalic, partea de sub aripi fiind albastră. Un cârd de raţe Cayuga contrastează frumos cu peisajul.

- Raţele de smarald

Provin, deopotriva din America de Nord şi sunt asemănătoare raţelor Cayuga, totuşi mult mai mici şi mai uşoare. Răţoiul cântăreşte cam 1 kg., raţa în jur de 0,75 kg. Penajul este negru cu luciri de smarald.

- Raţele pitice
Sunt foarte mici şi uşoare, sub 1 kg. Penajul este pestriţ dar poate fi şi alb. La vânătoare sunt folosite ca raţe de momeală. Imaginea din anexă ne reprezintă un exemplar de raţă sălbatică pitică.

- Raţa cu moţ
Are pe partea din spate a capului un smoc de pene asemănător unui moţ, vizibil mai ales la răţoi. Gâtul , pieptul şi spatele sunt negre, aripile albe, ochii galbeni, ciocul albastru. Trunchiul este scurt şi îndesat. Este o scufundătoare elegantă şi agilă, foarte îndrăgită şi întâlnită adesea pe ochiurile de apă din parcuri. Preferă să se cuibărească pe insuliţe acoperite de vegetaţie.

- Raţa cu cioc lat

Raţele lingurar sunt şi bune scufundătoare. Capul lor este verde închis, pieptul alb, aripile maro, spatele de culoare închisă, iar ciocul are o formă deosebită, de lingură.

- Raţele de Bahamas
Provin din America tropicală şi subtropicală. Fiindcă sunt rezistente la capriciile vremii, pot fi crescute foarte bine şi în Europa. O capă închisă la culoare ajunge până la ceafă. Faţa şi gâtul sunt albe, trunchiul este pătat.

- Raţele cu cap roşu

Provin din California, au capul brun-roşcat strălucitor şi penajul gri, ochii gălbui, ciocul albastru.

- Raţele fluierătoare chiliene

S-au aclimatizat în sudul Americii de Sud. Sunt tipice săpătoare ori mâlul de pe fundul apelor şi populează exclusiv apele interne, continentale ca lagunele întinse, deschise, locurile cu debit periodic din pampas, cursuri de apă liniştite şi lunci. Depune anual 6-9 ouă iar durata de clocit durează 25 de zile. Sunt potrivite pentru adăposturi şi voliere şi cuibăresc la înălţime. Cu alte raţe sunt sociabile deşi, câte odată sunt certăreţe.

- Raţele moţate
Sunt larg răspândite în Europa şi Asia, au un cioc roz deschis, căpşorul este brun roşcat, penajul negru cu cafeniu pudrat cu alb iar penele sunt gri, coada neagră şi ochii roşii. Sunt raţe scufundătoare care îşi caută hrana pe fundul apelor stătătoare. Îşi aleg locul de clocit în locuri
aflate cu câţiva metri deasupra solului cum ar fi coşuri, coteţe sau alte locuri mai înalte.

- Raţele mandarin
Raţele mandarin sunt de departe cele mai frumoase raţe decorative şi sunt juvaerul lumii păsărilor. Patria de origine este Asia de Est. Penajul răţoiului este superb, multicolor cu penele laterale în formă de vâsle, cu ciocul roşu. Raţa are un aspect exotic, cuibăreşte în copaci,
zboară de jur împrejurul copacilor. Cuibăreşte în scorburi şi în căsuţele special amenajate în copaci. Ea este aproape mută, "toarce" şi piuie numai. Este uşor de crescut, rezistentă la frigul iemii fiind robustă, potrivită şi pentru adăposturile mici, are un comportament îndrăzneţ. În
patria sa est-asiatică, raţele mandarin care trăiesc în desişul copacilor au fost aproape exterminate, deşi la chinezi raţa mandarin era simbolul fidelităţii în casnicie avea o înaltă valoare simbolică la nuntă! Raţele mandarin se întâlnesc frecvent în crescătoriile iubitorilor de păsări
decorative.


- Ratele mirese

Ele provin din America de Nord. Sunt superbe, însemnate cu buline pestriţe şi linii. Ca şi raţele mandarin şi raţele mirese sunt relativ uşor de întreţinut. Trăiesc ca şi lişiţele şi clocesc în scorburi. Sunt foarte îndrăgite, zboară de jur împrejurul copacilor, de aceea li se retează aripile

- Raţele sălbatice (Aythia ferina)
Sunt printre cele mai întâlnite raţe scufundătoare indigene. Sunt mici, au un cap maro, panaj gri, pieptul maro şi o "cingătoare" neagră. Cresc cel mai bine în preajma apelor, sunt nepretenţioase, sociabile şi uşor de întreţinut.

- Raţa arctică

Provine din zonele arctice dar ajunge şi pe coasta Mării Nordului. Răţoii sunt sus albi în partea dorsală, cu semne negre elegante de la cap până la cioc. Puful fin, cu care raţele arctice îşi îmbracă şi cuiburile conferă o izolaţie termică deosebită. De aceea puful ratei arctice este foarte căutat. După clocit, culegătorii dau jos cuiburile şi culeg preţiosul puf al cărui preţ este de circa 10 ori mai scump decât puful raţelor şi gâştelor de crescătorie. Deoarece raţele arctice au fost exterminate fiind vânate pentru puful lor, se află acum sub protecţia legii. Ca scufundătoare, ele se hrănesc cu vietăţile mării. Ele sunt mari, îndesate dar frumoase şi sunt preferate de crescători din ce în ce mai frecvent. Pot fi uşor domesticite întrucât este suficient să se procure genitori şi boboci.Este posibil ca hrănirea lor să pună unele probleme.

- Raţa-cu-clopotei (Clangula Clangula)

Este o pasăre călătoare din nordul Eurasiei: are capul negru verzui cu o pată albă pe partea ciocului şi are o frunte înaltă, abruptă. Ciocul negru, ochii galbeni, pieptul şi abdomenul albe, spatele negru. Amuzantă raţă moţată pe iazuri mari. De-abia la vârsta de 3 ani devine capabilă de reproducere, cloceşte în scorburi sau în căsuţe agăţate prin copaci până la înălţimea de circa 15 m. Durata clocitului este de 30 de zile. Această raţă se scufundă până la fundul apei la mulţi metri adâncime. Puii părăsesc curând cuibul, cad fără să se rănească, pe pământ, se caţără înapoi în cuib mulţumită ghearelor lor ascuţite. Ţâşnesc ca săgeţile la vânătoare de insecte, deasupra apei, încolo şi încoace. Întreţinerea nu pune probleme de îndată ce apele se dezgheaţă şi există condiţii de cuibărit. Dacă mediul acvatic nu le oferă hrană suficientă, vor fi hrănite artificial cu bucăţele de peşte sau de carne.

- Raţa sulitar
Provine din zonele nordice aflate de jur împrejurul globului. Capul este negru-brun, pieptul şi abdomenul albe cu dungi subţiri, albe, pe partea din spate a capului. Coada este neagră şi are formă de suliţă, penele aripilor sunt negre sau gri. Durata clocitului este de 23 de zile. In timpul cocitului stă liniştită de teama animalelor de pradă.e-mail mast@xnet.ro
- site www.edituramast.ro
- tel.021-4101945


Poţi câştiga această carte în concursul desfăşurat pe Facebook!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest subiect (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membrii:

 RSS Versiunea Lo-Fi | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net Astazi este: 16th January 2017 - 07:18 PM

Stiri animale

Cabinete veterinare

Poze animale

Discutii despre animale