No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Garfield leneveste de 32 de ani

Ultima modificare: 2010-04-26 | Data publicării: 2010-04-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Garfield leneveste de 32 de ani
„Garfield” este titlul benzilor desenate care au luat nastere din stiloul scriitorului Jim Davis, in data de 19 iunie 1978. Protagonistul povestilor este Garfield, un motan gras, lenes si stapanul lui, Jon.

Lui Garfield ii place lasagna si cafeaua, uraste cura de slabire, postasilor le rupe pantalonii si nu suporta zilele de luni.

Din evolutia lui Garfield ...

Acum 30 de ani motanul lenes, cinic si gras, pe care il cunoaste toata lumea, a pornit la drum din America, acolo unde s-au afirmati multi creatori de benzi desenate. Motanul lui Jim Davis a devenit un simbol si poate fi cumparat aproape sub orice forma: benzi desenate, desene animate sau filme, jucarii de plus, tricouri, ciorapi, chiar si cani.

Jim Davis, creatorul lui Garfield


Jim Davis s-a nascut pe 28 Iulie 1945 in Merion, Indiana. Parintii lui au fost fermieri americani adevarati. Au tinut vaci, au cultivat plante si aveau 25 de pisici. Poate ca de aici s-a nascut idea lui Davis ca protagonistul caricaturilor lui sa fie un motan. O alta cauza, mai reala insa, a fost ca dorea sa introduca ceva nou in aceasta lume fascinanta a caricaturilor. Primele sale desene si povesti aveau drept protagonisti insecte (Gnom Gnat). Insa acestea nu i-au adus prea multi cititori, nici lui, nici ziarului in care au fost publicate. Dupa cinci ani, insectele au fost strivite de un picior urias din cer, fapt ce a adus liniste cititorilor ingroziti de insecte. Atentia lui s-a indreptat spre desene comice, pentru a reveni in gratiile publicului. Observatiile lui erau asemanatoare cu cele stiute de creatorii de reclame: cu animale si fete in bikini se poate vinde orice.
Davis spune ca astfel a ales motanul drept protagonist al lucrarilor sale, intrucat cateii erau deja stapanii benzilor desenate (de exemplu Snoopy) si nu vroia sa concureze. Astfel l-a creat pe Garfield, motanul roscat, lenes si gras, care iubeste pizza si pe el insusi.

 

garfield poze
Jim Davis, Garfield si Oddie

 

La inceput, Garfield a fost tovarasul protagonistului Jon Arcbuckle, dar Jim a observat destul de repede ca Garfield este cel care vinde povestea pentru ca toate raspunsurile comice sunt ale lui. Jon este foate naiv si caracterul lui atrage atentia prin faptul ca este mai ... prostut! In opozitie cu acesta, Garfield legalizeaza somnul de dupa masa, lenevia, mancatul de pizza si toate lucrurile pe care le dorim, dar nu avem curajul sa le spunem. De exemplu, faptul ca in loc de gimnastica preferam sa ne uitam la televizor si sa mancam chips-uri. Protagonistii din „Garfield" nu sunt personaje fictive. Davis i-a creat inspirandu-se din viata de zi cu zi. Parintii lui Jon Arbuckle, stapanul lui Garfield, sunt fermieri, la fel cum sunt si parintii lui Davis. Garfield este botezat dupa bunicul lui Davis, James A. Garfield Davis, care in caracter si fizic seamana cu Garfield. Personalitatea lui Davis se manifesta prin dragoste fata de natura si golf.

Garfield s-a nascut in 1978

Davis l-a creat pe Garfield candva in anul 1978. Cu o luna inainte de a 33-a zi de nastere, agentia United Media Features i-a acceptat creatia si a incheiat un contract cu Jim in 19 iunie, conform acestuia banda desenata urmand sa apara in 41 de ziare americane.
In iulie 1978 agentia scoate din ziare banda desenata, dar datorita presiunii cititorilor o reintroduc repede. Garfield a avut un succes atat de mare incat in 1982 a devenit figura cea mai populara de banzi desenate si putea fi citit in 1000 de ziare. In acest an a fost lansat primul desen animat creat chiar de autor. Din 1984 Garfield are o alta administratie, cea care a intemeiat firma Pawn Inc., alaturi de care lucreaza si astazi. Cele mai multe desene animate facute pe baza benzilor desenate au devenit clasice.
In 1987 numarul ziarelor care transmiteau benzile desenate Garfield a crescut la 2000. Azi tabara de cititori este de peste un sfert de miliard. Fara indoiala, figura cea mai populara si mai reusita a benzilor desenate este Garfield.

Garfield in neomodernism

Nici Davis insusi nu poate explica secretul succesului. Dupa spusele sale, umorul sau tinde spre glume generale, accesibile tuturor si relateaza ceva pentru fiecare cititor. Se concentreaza pe doua teme ce ating orice om, dormitul si mancatul, acestea fiind hobby-urile preferate ale motanului protagonist.
Ramasitele figurii initiale ale lui Garfield se pot observa doar in doze mici in Garfield-ul din prezent. In afara faptului ca este gras si are dungi, prea putine lucruri se mai aseamana cu forma lui originala. Infatisarea lui Garfield cel din 1978 semana cu infatisarea unui om gras, lenes si depresiv, iar in aspectul motanului de azi putem observa un pic de comoditate, cinism si insufletire.
Figura lui Garfield devine din ce in ce mai deschisa si mai tineresca. Dar prin acest fapt isi pierde caracterul pe care il reprezenta la inceput. Prin 1983 se formeaza motanul care seamana cu Garfieldul de azi. Are pleoape mari, burta de bere, o forma mai umana, picioare lungi, un ranjet sfidator si umbla in doua picioare.

 

motan
Garfield

 

Curiozitati despre Garfield:

 • pe biroul lui Jim se gaseste o morisca de vant in forma de Garfield, primita de la colegi de ziua lui.
 • Jon Arbuckle s-a nascut pe 28 iulie, la fel ca si Jim Davis.
 • vocea lui Garfield in desenul animat era a lui Lorenzo Music. Locul lui a fost preluat dupa moartea acestuia, in 2001, de catre Bill Murray, acesta devenind vocea lui Garfield si in filme.
 • prietenul lui Garfield este cainele Oddie cu care are o relatie nu chiar reusita: Garfield socoteste cainele stupid, intotdeauna il impinge si isi bate joc de limba lui prea lunga. Oddie apare prima data in banda desenata in 8 August 1978.
 • dintre toate personajele secundare Pooky, ursuletul de plus, este cel mai important pentru Garfield, el apare prima data in 23 Octombrie 1978.
 • pe Nermal, auto-proclamat "Cel mai dragut pisoi din lume" si enorm de iritant pentru Garfield apare pentru prima data in 3 sept 1979.
 • Garfield ii face curte lui Arlene, fugind cateodata de ea. Aceasta pare in benzile desenate in 17 Decembrie 1980.
 • Garfield uraste pajanjenii si de multe ori, intr-un mod rautacios, ii striveste cu ziarul. Insa ajunge la intelegere cu soarecii din cand in cand si nu se atinge de ei.

Alte personaje secundare sunt:

 • parintii lui Jon care locuiesc la tara
 • Irma, vanzatoarea de la bufet
 • Docy, fratele lui Jon care sta tot la tara
 • medicul veterinar, Liz cea careia ii face curte Jon.

Tu ce zici?