No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Bufniţele polare

Ultima modificare: 2010-09-29 | Data publicării: 2010-03-18
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Bufniţele polare
Bufniţele sunt păsări fantastic de frumoase. Deşi se pot dresa şi iniţia, este recomadat să le lăsaţi să trăiască în sălbăticie. Dacă doriţi să le învăţaţi diverse trucuri, e mai bine să se ocupe persoane specializate în acest domeniu.

Unul din eroii filmelor cu Harry Potter, bufniţa polară (Nyctea scandiaca) are 2 roluri bine definite în film: este pasărea cu însuşiri deosebite a tânărului vrăjitor şi totodată este şi poştaşul care aduce veştile.
Desigur că succesul din film a avut urmări şi în realitate. Tot mai mulţi copii vor bufniţe polare în loc de un câine.

 

Bufniţele polare
bufnita lui harry potter
Harry Potter si bufnita

 

Nu cedaţi în faţa dorinţei copiilor, mai ales dacă vă pasă nu doar de amenzile usturătoare ce derivă din creşterea unei astfel de păsări, dar şi de riscul pe care-l prezintă o astfel de fiinţă pentru siguranţa odraslei. În unele ţări capturarea şi creşterea unei bufniţe polare, fără a avea autorizaţie, poate atrage o pedeapsă cu închisoarea. Pentru a le face totuşi pe plac celor mici, e mai bine să le cumpărăţi o jucărie din pluş în formă de bufniţă. Ştiai că în SUA nu este permisă păstrarea nici măcar a unei pene de bufniţă?

 

Bufniţele sunt păsări sălbatice, obişnuite să trăiască în libertate

 

De ce nu se cresc bufniţe ca animale de companie? Răspunsul este simplu: Pentru că aceste fiinţe nu vor putea fi domesticite niciodata. Sunt păsări inteligente, învaţă repede precum au dovedit şi filmele cu Harry Potter, dar asta nu înseamnă că sunt păsări de ţinut în colivie sau voliere. Ele s-au născut libere, în sălbăticie, aşa că nu suportă să fie închise.
Faptul că sunt păsări pe cale de dispariţie ar fi un alt motiv pentru care este indicată admirarea lor de la distanţă. Biologii din America de Nord depun o muncă permanentă pentru a salva specia Bufniţa Nordică Pătată de la dispariţie. Le apără teritoriul de vânătoare şi iniţiază diferite programe de reproducere.

 

Bufniţa e o pasăre carnivoră!

 

Un alt motiv pentru care nu vă sfătuim să vă cumpăraţi o bufniţă pe post de animal de companie este faptul că aceste păsări mănâncă multă carne crudă. Nu confundţi bufniţa cu papagalul bunicii! Deoarece este o pasăre carnivoră nu va cere seminţe la cină, ci mai degrabă va avea nevoie de mamifere mici, iepuri, soareci, sau lemmings dar nu refuză nici peştele sau fructele de mare. Când prinde prada, o sfâşie în bucăţele cu ghearele puternice, mai ales dacă nu o poate înghiţi cu totul. După ce le înghite, va regurgita componentele nedigerabile (oscioarele, părul, blana), privelişte nu tocmai plăcută pentru orice persoană.

 

Bufniţa e o pasăre răpitoare
poze cu bufnite polare
Vanatoarea de bufnite se pedepseste!

 

În regnul animal bufniţele sunt păsări răpitoare, împreună cu vulturii, şoimii, condorii sau ulii. Bufniţa, la fel ca şi tovarăşii ei răpitori, este un vânător excelent, având privirea adaptată şi pentru vedere nocturnă. Are privirea de 10 ori mai acută decat a noastră, iar auzul lor este unic printre păsări. Îşi poate roti capul cu ¾ in jurul corpului. Altă trăsătură caracteristică bufniţelor este prezenţa unor pene în vârful capului cu rolul de a amplifica şi direcţiona sunetele spre ureche, asigurând o acuitate mai mare auzului.

În America de Nord trăiesc 18 specii de bufniţe, printre ele şi cucuveaua sau huhurezul de stâncă, care trăieşte în acelaşi loc tot timpul anului, pe când alte specii de bufniţe migrează. Distrugerea sistematică a mediului de viaţă, precum şi vânarea intensivă a lor a dus la diminuarea drastică a populaţiilor de bufniţe. Astfel, în 1972 guvernul SUA, în scopul protejării lor, a interzis total vânătoarea de bufniţe. Sub aceeaşi interdicţie este şi vulturul cu cap alb, pasărea simbol al Statelor Unite.

Discuta pe forum despre pasari >>>


Tu ce zici?