No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Chinchilla

Ultima modificare: 2009-12-09 | Data publicării: 2008-12-09
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Chinchilla
Sunt creaturi micuţe, amuzante şi ... foarte valoroase! Cine s-ar fi gândit că un animăluţ atât de mic ar putea aduce bucurie în sufletele copiilor şi mulţi bani în conturile afaceriştilor. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi animale de companie ideale!

Micuţele rozătoare sunt ceva mai mari decât veveriţele, sunt originare din munţii Anzi, din America de Sud. Din familia Chinchilelor fac parte şi Viscachas, o combinaţie de chinchilla şi iepuri de câmp. Numele micuţelor rozătoare înseamnă "micuţele Chincha", fiind numite astfel după tribul Chincha care trăia în Anzi. Membrii tribului purtau haine făcute din blana moale şi deasă a rozătoarelor.

Datorită calităţii extraordinare a blănii, numărul Chinchilelor se redusese drastic până la sfârşitul secolului 19. Au fost vânate şi ucise fără milă, fără ca cineva să se gândească la consecinţe.

Temperamentul unei Chinchila

Dacă este îngrijită cu dragoste şi atenţie încă din stadiul de puiuţ, chinchilla poate deveni un animal foarte blând şi afectuos. Cu toate acestea, asemenea iepurilor, nu îi place să fie ţinută prea mult în braţe. E o fiinţă foarte activă şi jucăuşă. Poate fi crescută individual şi de obicei nu are probleme în cazul convieţuiri cu alte surate, mai ales dacă folosesc aceeaşi litieră sau au crescut împreună.

Obiceiurile Chinchillei
chinchilla animal de companie

E un animal nocturn, prin urmare e foarte activă noaptea. Se poate spune chiar că e un animal crepuscular, adică are mai multă energie şi activitate seara până dimineaţa. În orice caz, chinchillele ar trebui ţinute în locuri liniştite pe timpul zilei. În privinţa hranei, e bine să fie obişnuită cu o anumită rutină, în caz contrar devin e foarte stresată.

Fiind un animal foarte activ şi jucăuş, are nevoie de o cuşcă spaţioasă pentru a se desfăşura în voie. Asemenea nevăstuicilor, chinchillele au nevoie de o temperatură constantă, reacţionează foarte bine la frig dar nu rezistă la căldură. Ai mare grijă să nu se supraîncălzească!

Hrana Chinchillei

Din alimentaţia unei chinchille nu trebuie să lipsească fructele şi cerealele. O lingură de fructe, legume sau seminţe pe zi e deajuns pentru dieta chinchillei. Sistemul digestiv al micuţei creaturi e foarte sensibil aşa că orice schimbare în meniu, ar trebui adaptată gradual.

Blana unei Chinchilla

Din fiecare folicul cresc 60 de fire de păr. Acesta este motivul pentru care blăniţa unei chinchille e foarte fină şi moale. Fireşte că industria de profil nu putea sta nepăsătoare la descoperirea micuţului animal, aşa că vreme de mulţi ani chinchillele au fost vânate fără milă. Culoarea are aceeaşi nuanţă aproximativ pe întreg corpul, fiind ideală pentru încropirea unor haine de blană superbe. Din păcate, vorbim de un animal foarte mic, astfel că pentru fabricarea unei singure haine de blană sunt sacrificate peste 100 de chinchille. În fiecare an, peste 250.000 de chinchille sunt ucise pentru blăniţa lor preţioasă.

Deşi chinchillele sălbatice nu mai sunt vânate pentru blana lor, există crescătorii anume care deservesc industria blănurilor.

Animale de companie

Chinchillele domestice pot fi crescute şi îngrijite pe post de animal de companie. Dar, datorită faptului că sunt creaturi nocturne şi nu le place să fie deranjate prea mult pe timpul zilei, nu sunt ideale pentru orice persoană. Sunt foarte neastâmpărate şi capricioase, nu le place să fie ţinute în braţe sau mângâiate dar cu toate acestea se pot ataşa foarte tare de stăpân. Sunt şi foarte încăpăţânate, aşa că dacă ai un copil mic, e mai bine să-ţi cauţi un alt animal de casă.

Au o speranţă de viaţă de 15 ani dar au existat cazuri de chinchille care au trecut de 20 de ani, cea mai bătrână chinchilla a trăit în Marea Britanie şi a avut 27 de ani. Cel mai vârstnic animal din America a avut 26 de ani. Asemenea hamsterilor, au nevoie de exerciţi fizice. E indicat să-i instalezi o roată pe care să alerge în cuşca sa.


Tu ce zici?