No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Terrierii britanici pe cale de dispariţie?

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-02-10
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Terrierii britanici pe cale de dispariţie?
Odinioară preferaţi de foarte mulţi englezi, câinii din rasa Sealyham Terrier, populari mai ales printre vedetele de cinema din anii ´50, au devenit o raritate, se arată într-un comunicat al Kennel Club Marea Britanie. Deşi au fost preferaţii Reginei Marii Britanii şi fiicei sale, Prinţesa Margaret, câinii Sealyham Terrier au apărut, pentru prima dată pe primul loc în lista cu speciile pe cale de dispariţie a clubului.

Unul dintre motivele principale care stau la baza declinului popularităţii acestor câini îl constituie faima şi interesul britanicilor pentru alte rase continentale, de "design", precum Shih tzu. De asemenea, un alt motiv care ar fi dus la declinul acestei rase este interzicerea, din anul 2006, a scurtării cozii la câinii Sealyham Terrier. Acest obicei a fost promovat de fermieri, care scurtau cozile câinilor până în punctul cel mai gros astfel încât atunci când câinii săpau gropi adânci, puteau fi traşi de coadă şi scoşi fără să-i rănească.

Reprezentantul raselor vulnerabile din cadrul Kennel Club, Paul Keevil, a precizat pentru cotidianul britanic The Telegraph: "Situaţia critică a câinilor Sealyham Terrier ne-a atras atenţia de ceva vreme, în momentul în care numărul acestor patrupezi a scăzut considerabil. E o rasă ce figurează în registrul raselor vulnerabile, lucru ne ne îngrijorează."

 

Terrierii britanici pe cale de dispariţie?
Sealyham Terrier

 

Printre posesorii faimoşi de Sealyham Terrier s-au numărat Regele George al V-lea, al cărui terrier pe nume Jack a murit în 1928, Prinţesa Margaret care s-a bucurat de prezenţa a 2 superbe exemplare din această rasă - Pippin şi Johnny.

Elizabeth Taylor, Richard Burton, Humphrey Bogart şi Bette Davis au deţinut câte un câine Sealyham Terrier, fiind printre primele celebrităţi care au promovat această rasă.

Dacă în anii precedenţi se înregistrau în mod regulat peste 1000 de căţeluşi, anul trecut au fost înregistraţi doar 43. "O astfel de scădere dramatică poate duce la dispariţie dacă se continuă în acest fel.", a concluzionat Paul Keevil.

Câinele Sealyham Terrier este nativ din rasa galeză creată de Capitanul John Tucker Edwardes, din Sealyham Estate, de unde şi numele rasei, la mijlocul anilor 1800.

sursa imaginii: www.telegraph.co.uk


Tu ce zici?