No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Istoria pisicilor. Cum a aparut pisica?

Ultima modificare: 2011-04-04 | Data publicării: 2010-03-02
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Istoria pisicilor. Cum a aparut pisica?
Legatura dintre om si felina se intinde pe parcursul a multor milenii. Dupa traditia celtilor, prima pisica s-a nascut dupa ce un leu urias a stranutat. Considerau ca pisica nu este altceva decat intruchiparea unui suflet pregatit pentru ascensiune.

Cu foarte multi ani in urma..

 

Vestigiile egiptene antice, pisicile mumificate si frescele din cripte, duc la ideea ca pisica era venerata ca un animal sacru. Oamenii de stiinta, analizand morfologia pisicilor mumificate din cimitirele de feline, au dedus ca stramosii acestora ar fi fost Pisicile Salbatice Africane (Felis Silvestris Lybica). Domesticirea lor insa incepuse mai devreme. In urma sapaturilor din Orientul Apropiat s-au descoperit reprezentari gravate in piatra din 4000 i.Hr. Langa Jericho s-au gasit ramasite vechi de 9000 de ani, iar in Cipru au fost gasite falci si mai vechi. Pana atunci nu existau dovezi ca acestea ar fi fost animalute domesticite.

pisica mumificata

Pisica mumificata expusa la Muzeul Louvru din Paris;
foto: wikipedia.org

Paleozoolgul francez Jean-Denis Vigne si colegii sai au descoperit in Cipru, intr-un cimitir din epoca de piatra (8300-7000 i.Hr.) de langa Shilloukambos, un mormant in care langa om erau asezate, cu mare grija, oasele unei pisici.

Inca nu se stie daca este vorba despre un gest de cult sau daca animalul respectiv era domestic, dar este posibil ca prima domesticire a felinelor ar fi avut loc cu 9500 de ani in urma. Motivul principal era utilitatea ei: prindea sobolanii.

 

Raspandirea pisicilor in lumea intreaga

 

Mai tarziu, oamenii au iubit pisica pentru trasaturile sale fizice si comportamentale. Zeita Bastet,  zeita  pamantului si a fertilitatii, era reprezentata avand cap de pisica. Felina sacra era tinuta in sanctuare luminoase, hranita cu bucatele cele mai gustoase si potrivit esentei sale divine, avea preoti si enoriasi. Se credea ca pisica era inrudita cu Ra, zeul soarelui, deoarece animalului i se schimba marimea pupilelor dupa intensitatea luminii.

fresca pisica in egipt

desen reprezentand o pisica gasit intr-un mormant princiar.
foto: http://www.flickr.com/photos/laraz/

Precum in India, si in Egiptul antic persoana care maltrata o felina era pedepsita cu moartea. Se presupunea ca intre om si pisica exista o legatura spirituala. In Cipru s-au gasit vestigii care dovedeau clar ca pisica era domesticita, deci trebuia sa-si urmeze stapanul in lumea de dincolo. Arheologii au gasit figuri de pisici din lut si din piatra pe teritoriul Siriei, Turciei si Israelului.

 

Felina: spirit bun sau rau?

 

In intreaga lume sunt raspandite superstitii atat pozitive, cat si negative despre pisici. Cea mai cunoscuta este: „Daca o pisica neagra iti taie calea, inseamna ca vei avea ghinion". Exista nenumarate credinte inspaimantatoare in constiinta colectiva a oamenilor. De exemplu "Daca dai cu piciorul intr-o pisica, vei avea reumatism", "Daca omori o pisica, dracul o va razbuna", aceasta din urma facand aluzie la pedepsele din Egiptul antic. "O pisica neagra imi sta pe suflet", se refera la gandurile apasatoare.

Conform superstitiilor din Evul Mediu, pisica are puteri fermecatoare, dar sunt puteri intunecate. Se credea ca aceasta vede spiritele si asculta de comenzie acestora. In casele unde erau morti, deseori se aduceau pisici pentru a pazi casa de spirite. De asemenea, pisica este un personaj nelipsit din filmele contemporane cu vampiri. Este totusi inspaimantator faptul ca in India de azi inca mai exista credinta conform careia felinele ar absorbi energia de la oameni in timpul somnului. Dar, ca sa pomenim si de latura pozitiva a firii transcendentale a pisicii: pentru marinarii englezi, pisica neagra insemna noroc bun. Pe fiecare vapor se aflau pisici pe care marinarii le venerau. Pe langa faptul ca acestea prindeau soarecii si sobolanii, in caz de naufragiu pisicile erau primele salvate!

Budistii afirma ca reincarnarea in forma de pisica este privilegiul sufletelor bune si este penultimul pas pe care il face spiritul uman inainte de a ajunge in Rai. Si in China intalnim interpretari pozitive: pisicile sunt dusmanii spiritelor rele, ai demonilor si au puteri magice, salvand pe cei din lumea vazuta. In Japonia a fost si este si azi considerata un animal norocos. Potrivit legendei, pisica unui calugar a salvat viata unui om cu rang inalt, ademenindu-l de sub un copac lovit mai tarziu de traznet. Despre profetul Mohamed s-a notat ca odata si-a rupt cu grija maneca unei haine festive, numai pentru a nu deranja somnul dulce al pisoilor care dormeau pe ea. Indienii mohicani venerau pisicile ca pe zeitati.

 

Realitatea din spatele mitului

 

Desi miturile magice despre feline au palit deja, intelepciunea, inteligenta si cel de-al saselea simt pe care-le are ca instinct, functioneaza la fel de bine. Mitul despre cele noua vieti ale pisicii se poate explica prin simple realitati biologice: cand cade, poate se se rostogoleasca in aer cu ajutorul cozii pentru a ajunge la pamant pe labe. Intre timp isi cocoseaza spatele si intinde labele din fata, ca pe niste arcuri, pentru a ajunge. In mod asemanator cu alte animale, pisica presimte cutremurele. Se intinde lenes deasupra zonelor unde sunt filoane de apa sau radiatii ale solului.

Precum cainele, si pisica poate simti bolile stapanului. Multe experimente au dovedit ca animalul care are un stapan care sufera de epilepsie, poate semnala un atac epileptic chiar cu o zi mai devreme. Toate acestea le "ghiceste" din comportamentul, mirosul si vibratiile omului. Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea ca pisica neagra, "cea inspaimantatoare" reprezinta de fapt cea mai sanatoasa felina a speciei. Precum la oameni, persoanele cu ochi caprui sunt mai putin predispuse spre bolile oftalmologice, asa este si in cazul felinelor: ele au o baza genetica deosebit de buna, care le face rezistente la foarte multi virusi si bacterii.


Tu ce zici?