No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Dinozaurul Stegosaurus

Ultima modificare: 2010-02-06 | Data publicării: 2010-02-06
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Dinozaurul Stegosaurus
Deși trupul unui Stegosaurus avea dimensiunile unui autobuz de 4 tone, creierul era la fel de mic precum cel al unui câine. Fără nici o exagerare, acest animal nu era renumit pentru isteţime printre tovorăşii săi dinozauri. A trăit în urmă cu cca 150 milioane ani. Paleontologii sunt de părere că principala hrană consumată de către un Stegosaurus era alcătuită din muşchi, ferigi, cycas, conifere şi fructe, dar pentru că îi lipseau dinții frontali, a fost catalogat drept un dinozaur rumegător. Se folosea de fălci pentru a mesteca.

Stegosaurus este un membru al familiei Stegosauridae și a trăit în perioada Jurasicului, cu aproximativ 150 milioane ani în urmă. Fosilele acestui animal au fost găsite în America de Nord dar se presupune că era prezent şi în Europa. Asemenea altor dinozauri celebri precum Tyrannosaurus, Triceratops şi Apatosaurus, Stegosaurus este foarte uşor de recunoscut datorită plăcilor şi a ţepilor de pe coadă. Paleontologii au descoperit, până acum, scheletele a 80 de dinozauri Stegosaurus.

Cum arată un dinozaur Stegosaurus?

Pentru un erbivor, avea o înfățișare înspăimântătoare. Fosilele au scos la iveală că Stegosaurus avea un corp voluminos şi greoi, cu patru membre, cu o postură unică şi ciudată, avea spatele îndoit în mare măsură din cauza membrelor scurte din faţă, capul aplecat și coada rigidă ridicată.

dinozaur stegosaurus
Stegosaurus

Stegosaurus măsura, în medie, 9 metri lungime şi 4 metri înălţime. După cum am precizat la început, se diferenţia de alți dinozauri prin plăcile aşezate pe două rânduri verticale de pe spate, sub formă de romb, şi prin cele două perechi de ţepi aflate pe vârful cozii, aşezate pe orizontală. Craniul lung şi strâmt era foarte de mic în comparație cu restul trupului.

Între ochi şi nas avea un orificiu lateral (Fenestra Antorbitalis) caracteristic unui Archosaurus şi la păsările de azi, trăsătură care s-a pierdut la crocodili. Pe membrele din spate avea trei degete scurte, pe când pe cele din faţă avea cinci, pe cele două degete interioare având copite. Susţinerea era ajutată pe o parte de pernele tălpii din spatele degetelor.

De ce erau utili ţepii de pe coadă?

stegosaurus

În ceea ce privesc plăcile şi ţepii de pe spate, există mai multe teorii despre cum erau utilizate aceste arme naturale. Mai mult ca sigur, ţepii erau folosiţi pentru autoapărare, iar plăcile pentru apărarea corpului şi pentru reglajul temperaturii. Desigur, există și ipoteza că se Stegosaurus se folosea de coadă pentru a dărâma copaci, pentru a se hrăni. Dar având în considerare că în acele timpuri vegetația era mult mai înaltă, această ipoteză nu a avut mulți susținători.

Trup mare, creier mic!

fosilele unui stegosaurus

Scheletul reconstruit unui Stegosaurus Stenops poate fi găsit la muzeul Senckenberg din Frankfurt. În comparație cu trupul voluminos, Stegosaurusul avea un creier mic, de mărimea unui creier de câine. Cercetătorii au turnat interiorul craniului. Turnarea a relevat faptul că creierul Stegosaurusului era foarte mic, probabil cel mai mic printre toate speciile de dinosauri. Având în vedere că trupul mare, de peste 4,5 tone, era condus de un creier de numai 80 grame, au apărut teorii care promovează ideea că dinozaurii nu erau cele mai inteligente creaturi ale Jurassicului.


Tu ce zici?