No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum mentinem temperatura potrivita in camera catelusei lauze?

Ultima modificare: 2013-01-14 | Data publicării: 2011-05-09
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Cum mentinem temperatura potrivita in camera catelusei lauze?
Este indicat sa monitorizati temperatura femelei si a culcusului, sa urmariti semnalele vitale ale puilor si ale catelei pentru a va asigura ca adapostul mamei si nou-nascutilor e sigur pentru acestia. Variatiile drastice de temperatura sunt periculoase pentru puiuti.

Temperatura puilor de caine si a mediului lor inconjurator trebuie monitorizata cu atentie, mai ales daca vorbim de caini de rasa, care pot fi mai sensibili. Temperatura trebuie sa fie suficient de ridicata pentru pui, dar este indicat sa fie cat mai variata in diferite parti ale culcusului, pentru ca puii sa-si poata alege zona cea mai confortabila, mai ales atunci cand sunt departe de mama. Totodata, e important ca o parte a adapsotului sa fie departe de sursa de caldura, pentru ca femela sa se simta cat mai confortabil si sa poata incalzi puii cu propriul trup atunci cand ii alapteaza.

Pui reactioneaza imediat la fluctuatiile de temperatura si se vor deplasa singuri spre zone mai calde sau mai reci ale culcusului. Pe masura ce catelusii vor creste, vor indica singuri ce preferinte au in materie de temperatura, astfel ca vei stii sa reduci caldura atunci cand nu este necesara. O temperatura prea ridicata este mai daunatoare decat una mai scazuta. Se recomanda ca in camera unde locuiesc catelusa si puii, temperatura normala sa fie constanta, de aproximativ 21.1 C°.

 

Cum stiu care e temperatura ideala pentru catelusa si puiuti?

 

Ai nevoie atat de un termostat pentru a monitoriza temperatura camerei, cat si de un termometru asezat foarte aproape de culcusul femelei lauze.

catelusa cu puiuti

foto: clipart.com

 

Daca este foarte frig afara si este nevoie de caldura mai multa, poti folos o perna electrica setata la temperatura cea mai mica. De multe ori, daca in incaperea unde stau puii este prea cald, nu le merge prea bine. Catelusii au nevoie de caldura mamei. Simtul practic este cea mai buna metoda de a ajusta temperatura incaperii respective pentru a corespunde nevoilor animalelor. Daca femela e fericita, camera e bine incalzita si puii sunt calzi la atingere, mananca, se ingrasa si se cuibaresc langa mama lor si unul intr-altul, inseamna ca totul e in regula.

Daca puii sunt reci la atingere, inseamna ca au nevoie de mai multa caldura. Pentru asta se recomanda folosirea unor perne electrice asezate sub asternutul din culcus.

Sigur ca poti folosi si lampi de incalzit cu infrarosu, dar e indicat sa le asezi la inaltime, nu foarte aproape de catelusa si puiuti. In felul acesta se previne deshidratarea catelusilor.

In cazul raselor Komondori, Puli si Bichon Havanez, se recomanda ca temperatura incaperii unde se afla catelusa cu puii la 29.4 C° timp de 2 zile dupa nastere, apoi la 22.2 C°. Mai multi crescatori au observat ca daca temperatura in camera este constanta si nu e prea cald, puii stau cu mama. Ceea ce inseamna ca este mai important ca femela se simta cat mai confortabil.

Catelusa nu va dori sa stea langa puiuti daca ii este prea cald. Multi crescatori seriosi vor avea grija ca femela sa se simta bine in perioada de lauzie, asa ca adeseori acestia au pregatita o camera unde pot ajusta temperatura cu ajutorul unui termostat.

catelusii husky sug lapte de la catelusa

foto: clipart.com

 

Daca ai o catelusa gestanta, e indicat sa iei in considerare mai multi factori atunci cand ii pregatesti culcusul unde va sta alaturi de puiuti. Observa daca trage curentul in incapere, daca vremea de afara e prea rece sau prea calda, siguranta catelusei in incapere, interesul ei pentru puiuti si cat de multa blana are. Atat femelele Havaneze, cat si cele Puli au suficienta blana pentru a-si incalzi puii, asa ca nu vor avea nevoie de o atmosfera foarte calda in culcus.

Se recomanda folosirea unor perne electrice speciale pentru pui, temperatura acestora ajung la 35 de grade Celsius, asa ca micutii nu se vor supraincalzi.

Puii nu sunt rezistenti la variatiile puternice de temperatura, fie prea mari, fie prea reduse. Temperatura din atmosfera incaperii trebuie sa fie suficient de ridicata pentru mama, dar si pentru puiuti. In cazul in care, din motive variate, puiutii trebuie mutati dintr-o locuinta in alta, se recomanda plasarea catelusilor intr-o cutie, unde exista prosoape deja incalzite cu o sticla cu apa calda. Acopera puiutii cu un prosop si transporta-i fara grija.

 

De cate ori se verifica temperatura catelusilor nou nascuti?

 

Se recomanda ca puiutilor sa le fie luata temperatura de 2 ori pe zi, in prima saptamana de viata, si apoi odata pe zi, incepand cu a doua saptamana. In prima zi de lauzie, catelusa trebuie sa aiba o temperatura a corpului de 39.1 C°, scazand treptat la 38.8 C° si chiar mai putin. Daca, in schimb, temperatura se mentine peste 39.5 C°, e cazul sa suni veterinarul! Temperatura puilor nu ar trebui sa varieze.

Daca nu esti sigur cum sa ingrijesti catelusa in timpul sarcinii si dupa, mai bine intreaba un medic veterinar pentru asistenta sau un crescator cu experienta!


Tu ce zici?