No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Schnauzer Pitic

Ultima modificare: 2013-01-15 | Data publicării: 2009-01-07
(5/ 1)
Listează articol » Trimite articol »
Schnauzer Pitic
Dintre rasele de talie mică şi drăgălaşe, Schnauzerul Pitic unul dintre cei mai cuminţi şi liniştiţi câini. Sunt companioni ideali pentru copii, prieteni desăvârşiţi ai adulţilor şi foarte ataşaţi de casă. Spre deosebire de alte rase de pază (pentru că Schnauzerul Pitic este un bun păzitor), nu-i place să sape şi să ascundă lucruri în pământ, spun crescătorii. În anul 2007 a ocupat locul 11 în topul preferinţelor americanilor.

Fireşte, Schnauzerul pitic îşi are originile în rasa Schnauzer, specie originară din Germania sfârşitului de secol 19. Primii "pitici" (mai ales cei cu blana albă) au apărut în Munich, la finalul secolului trecut. Printre localnici era foarte popular câinele din rasa Affenpinscher, cu care se aseamănă Schnauzerul. Au fost creaţi cu scopul de a ţine departe rozătoarele şi păsările de casele şi grădinile oamenilor.

Cu toate acestea, nu se poate preciza cu exactitate cine a descoperit această rasă. Se presupune că primii câini Schnauzer pitic au fost rezultatul încrucişării dintre Affenpinscher (sau Monkey Pinscher) şi un Schnauzer standard. De asemenea, câinii din rasa Poodle au fost folosiţi pentru a da naştere celor ce azi îi iubim şi îi îndrăgim sub numele de Schnauzer Pitic.

 

Înfăţişare:

 

Se caracterizează printr-un trup mic, bine proporţionat. Măsoară între 30 şi 36 de cm şi cântăresc între 6 şi 6,8 kg - în cazul femelelor şi 6.4 - 8,2 kg în cazul masculilor. Au o blăniţă dublă. Stratul de exterior al blăniţei are un aspect sârmos iar primul strat de blăniţă e moale şi catifelat la atingere.

În mod normal blăniţa de pe corp se tunde scurt dar se lasă mai lungă în jurul urechilor, picioarelor şi marginilor corpului.

 

Schnauzer Pitic
Didi, rasa Schnauzer Pitic. Foto: Lucian Cremeneanu

 

Blăniţa poate avea culori variate: gri, negru, negru argintiu, alb. În anumite ţări, Schnauzerii pitici cu blana albă nu sunt recunoscuţi.

Spre deosebire de alte rase, Schnauzerii Pitici sunt recunoscuţi pentru faptul că nu năpârlesc, lucru adevărat doar în parte, deoarece năpârlesc dar fără a observa schimbări dramatice sau foarte mult păr pe canapea.

Cu siguranţă ai văzut cel puţin odată un câine "bărbos" şi "mustăcios", cu sprâncene stufoase. Structura feţei e ovală, ochii negri sau căprui închis iar urechile se îndoaie în mod natural.

Crescătorii profesionişti recomandă coada mică sau tăiată pentru această rasă, însă nu e obligatoriu mai ales dacă nu-ţi doreşti un câine de podium ci un animal drăgăstos care să te iubească necondiţionat.

 

Temperament:

 

Crescătorii, dar şi stăpânii de Schnauzer Pitic ştiu că aceşti câini adorabili sunt foarte agili, sprinteni, dar şi ascultători. Sunt foarte prietenoşi, inteligenţi şi dornici de a face pe plac stăpânului. Nu sunt aproape niciodată timizi sau foarte agresivi. Însă e bine să nu-i provoci. Sunt foarte buni apărători ai casei, până când stăpânul nu-şi dă acordul, nu slăbeşte din ochi străinul ce i-a invadat spaţiul.

Spre deosebire de Terrieri, Schnauzerii Pitici nu sunt agresivi însă sunt foarte posesivi şi teritoriali odată ce ating maturitatea. Sunt mai degrabă câini care latră mai mult decât muşcă, de regulă latră la oricine îi calcă spaţiul până când stăpânul a observat "intrusul". Consideră că e treaba lor să apere locuinţa.

Sunt câini ideali pentru copii, nu sunt agresivi cu aceştia şi adoră să se joace. În privinţa dresajului, sunt foarte deschişi şi adaptabili, învaţă repede şi sunt inteligenţi. Au nevoie mereu să se joace, să facă ceva, în caz contrar, îşi găsesc şi singuri o sursă de divertisment.

Dacă ai deja un animal în casă, e bine să te gândeşti de 2 ori înainte de a opta pentru un Schnauzer Pitic. Sunt "duşmanii" declaraţi ai rozătoarelor şi păsărilor. Pisicile nu stau nici ele prea bine dar sunt totuşi tolerate dacă încă din stadiul de puiuţ un Schnauzer a făcut cunoştinţă cu acestea.

 

Sănătate:

 

Rasa Schnauzer e considerată una dintre cele mai sănătoase şi fără riscuri însă dacă nu primesc o alimentaţie echilibrată, pot prezenta boli cauzate de grăsime şi obezitate. Riscuri: hiperlipidemie (creşterea anormală a nivelului de lipide în sânge) care poate duce la pancreatită, diabet, probleme cu oasele şi cu ochii.

O alimentaţie din care lipsesc dulciurile, grăsimile nesaturate şi alimentele cu puţine grăsimi ajută la menţinerea unui nivel echilibrat şi la o viaţă activă, fără probleme majore de sănătate.

În fiecare săptămână trebuie periat, mai ales dacă blăniţa a crescut destul de mult şi nu a fost tuns. De regulă, crescătorii recomandă o vizită la coafor o dată la 2-3 luni, în funcţie de cât de repede îi creşte părul. În caz contrar, blăniţa i se va încurca, se vor forma ghemotoace şi pot apărea răni pe piele.

E recomandat să-i verifici mereu urechile şi să le usuci bine după îmbăiere, în caz contrar pot apărea infecţii.

Speranţa de viaţă: 13 ani.


Tu ce zici?