No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rasele de Terrieri

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-05
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rasele de Terrieri
Terrierii sunt caini de prada, puternici si agili. Prin diverse incrucisari, oamenii au creat rase de terrieri pentru lupte sangeroase. Grupul Terrierilor a reusit sa castige 42 de titluri Best in Show in cadrul Westminster Kennel Club Dog Show.

Aspectul, in scopul vanarii

 

Se disting doua tipuri de Terrieri: cei traditionali si Bull Terrierii. Denumirea lor vine din limba latina de la termenul "terra" adica "pamant" si le-a fost atribuita datorita metodei de vanatoare. Aceasta presupune patrunderea in tunelurile si vizuinele prazii pentru a o alunga si a iesi la lumina. Tocmai acest tip de prada, care se adaposteste in tuneluri, a reprezentat motivatia pentru constitutia si aspectul Terrierilor: au parul sarmos si coada taiata. Avand un caracter tenace, unii au fost selectionati pentru a alunga prada din vizuina, iar altii pentru a o prinde si ucide. Tocmai de aceea, Terrierii de talie mare au fost folositi si pe post de caini de paza.

bull terrier caine poze
Bull Terrier. foto: http://www.flickr.com/photos/rocksss/423392130/


Istoric si rase de Terrieri

 

Terrier a fost cea mai raspandita rasa in Marea Britanie, iubiti in special de oamenii din clasa muncitoare. Au fost importati in S.U.A. de catre emigrantii britanici pe la sfarsitul anilor 1800. In functie de scopul pentru care au fost folositi, acestia erau fie mici cu picioare scurte, fie cu trunchiul si picioarele lungi. Airdale Terrier este cel mai mare din grupa, pe cand Terrierul australian si Silky Terrierul, impreuna cu Schnauzerul pitic, Fox Terrierul mic, Terrierii Norfolk si Norwich se bat pentru titlul de cel mai mic caine din grupa.

 

Terrierii, caini energici

 

Crescuti sa prinda si sa ucida prada rapid, nu pot fi de incredere in preajma animalelor mici. Daca un Terrier, indiferent de talie, nu e invatat sa socializeze cu oameni si alte patrupede, pot fi prea energici  si pot ajunge distructivi pentru stapani si chiar pentru ei. Tind sa aiba multa energie, latra foarte mult, avand si o tendinta foarte puternica pentru a sapa, indiferent de loc.

 

Facuti sa lupte

 

Tipul Bull Terrier include rasele Staffordshire Terrier american, Pitbullul Terrier american, Bull Terrierul, Bull Terrierul de talie mica si Staffordshire Bull Terrierca. Aceste rase au fost create prin incrucisarea Terrierilor cu patrupezi utilizati in luptele cu tauri (Bulldog Englez), fiind mai apoi folositi in luptele de caini si alte sporturi sangeroase. Se aseamana cu Bulldogul la musculatura si conformatie corporala, dar nu au blana aspra a Terrierilor traditionali.

American Staffordshire Terrier poze
American Staffordshire Terrier. foto: http://www.flickr.com/photos/kkendall/3623126375/

 

Desi au o reputatie de animale fioroase, in general sunt extrem de prietenosi cu oamenii, mai prietenosi decat Terrierii traditionali. Datorita dragostei pe care o poarta copiilor, in Marea Britanie, rasa Staffordshire Bull Terrier este poreclita "cainele doica". Bull Terrierii sunt insa deseori agresivi fata de alti caini.

 

Rasa victorioasa

 

Grupul Terrierilor a dominat Best in Show la Westminster Kennel Club Dog Show castigand prestigiosul titlu de 42 de ori. Urmatoarul in aceasta categorie fiind grupul cainilor de sport cu 15 victorii pana in anul 2004.


Tu ce zici?