No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Rase agresive de câini

Ultima modificare: 2011-08-12 | Data publicării: 2010-01-11
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Rase agresive de câini
Când vine vorba de alegerea unui câine potrivit pentru o familie care are copii, întotdeauna cel mai important aspect îl reprezintă gradul de agresivitate specific fiecărei rase de câine. Sunt câini care sunt percepuţi drept agresivi, cum e Bulldog-ul, şi câini cu adevărat agresivi, adică Amstaff sau PittBull. Citeşte în continuare despre cele mai drăgălaşe dar periculoase rase de câini pentru copii!

Există o mulţime de preconcepţii legate de câinii de rasă, în special de cei de talie mare. Conform multor mituri urbane, cu cât câinele e mai mare, cu atât e mai agresiv. Nimic mai fals! Rasele de câini agresive nu trebuie percepute întotdeauna drept foarte periculoase ori de evitat întrucât, spre surprinderea multora dintre voi, câinii de talie mică sunt adeseori mai agresivi decât cei de talie mare.

Agresivitatea unui câine de rasă se manifestă prin felul său de a intimida alte animale sau persoane străine. De asemenea, un alt mit urban este acela de a generaliza asupra întregii rase. Dacă în trecut Bulldogul era câine folosit în lupte, ba chiar în luptele cu tauri (cazul Bulldogului Englez), nu înseamnă că toţi câinii din această rasă vor fi agresivi şi foarte periculoşi. Dimpotrivă. Sunt nenumărate cazuri de posesori de Bulldog, Amstaff ori Rottweiler care pot confirma că şi aceşti câini sunt ca nişte pisici în corpuri fioroase de bestii.

 

Cum recunosc un câine agresiv?

 

Înainte de a te decide asupra câinelui pe care-l vei aduce acasă, studiază comportamentul căţeluşului pe care îl ai în vedere. Trebuie să fii atent la următoarele aspecte:

 • dacă micuţul se poartă de parcă ar fi bătăuşul grupului
 • dacă e timid sau foarte îndrăzneţ
 • latră mult sau nu
 • fuge de oamenii străini sau dimpotrivă, îi latră de parcă ar fi intruşi
 • dacă-şi domină fraţii sau părinţii sau îi muşcă fără vreun aparent motiv
 • dacă ascultă de ordine sau nu etc.

Desigur, multe dintre problemele de comportament pot fi remodelate printr-un dresaj canin foarte bine făcut încă din primele luni de viaţă ale patrupedului. În cazul în care aceste deviaţii nu sunt corectate, te poţi trezi cu un câine neascultător, de necontrolat şi care poate deveni agresiv nu doar cu persoanele străine ci şi cu propria ta familie. Chiar şi câinii de rasă care au reputaţia de cele mai docile animale pot deveni adevărate pericole pentru un copil, mai ales dacă nu sunt lăsaţi să socializeze de la stadiul de puiuţ.

Ştiai că rasele la care nu te-ai aştepta să muşte, sunt cele care totuşi muşcă? Jack Russell Terrier sau Pudelul Miniatural sunt doar două exemple bune în acest sens.

 

Care sunt rasele agresive de câini?

 

În cele ce urmează vom detalia o listă cu doar o parte din rasele cele mai întâlnite dar totuşi agresive pe care noi le percepem drept inofensive.

 

Aceşti câini sunt foarte loiali unei singure persoane. Muşcă atunci când nu te aştepţi, sunt destul de fioroşi când se găsesc în situaţii necunoscute pe care le cataloghează drept primejdioase şi nu se dau la o parte în caz de luptă. Pot fi foarte uşor disciplinaţi, sunt ascultători şi dacă au parte de un dresaj complet, devin cei mai buni câini de familie.

 

 • Papillon
  caine de rasa papillon

 

Micuţi, agili, foarte apreciaţi de publicul feminin însă au un mare defect: sunt prea posesivi. Pe cât de mici, pe atât de posesivi faţă de stăpân. Dacă un străin se apropie de stăpânul unui Papillon, nu e sigur că acel străin va reuşi să treacă nevătămat de micuţul câine.

 

 • Lhasa Apso
  caine de rasa lhasa apso

 

O rasă de câini ce face parte din categoria raselor non-sportive, se caracterizează prin agilitate şi mărimea de mică dimensiune. Câinele din rasa Lhasa Apso a fost considerat adeseori o versiune miniaturală a Ciobănescului Englez. E un patruped foarte ataşat de stăpân, asemenea multor câini de talie mică. Defectul lor major constă în faptul că nu tolerează prea bine copiii.

 

 

Aceşti câini nu sunt agresivi prin natura lor ci sunt foarte protectori faţă de stăpânii lor. Datorită înfăţişării mai aspre, adeseori sunt consideraţi câini foarte periculoşi însă adevărul e că un Rottweiler dresat şi obedient e mult mai cuminte decât un Chihuahua lăsat de capul său. Deşi sunt câini foarte puternici, Rottweilerii nu atacă fără motiv sau la întâmplare. Cu toate acestea, nu sunt potriviţi pentru orice persoană întrucât dacă vei dori un câine agresiv care să sperie hoţii, s-ar putea să te trezeşti cu un câine agresiv chiar şi cu propria ta familie.

 

 

Agili, sprinteni, haioşi dar ... agresivi cu cei mici. Câinii Chihuahua nu sunt cei mai buni patrupezi pentru o familie care are copii întrucât cei mici au mereu tendinţa de a-i deranja din joaca lor. Preferă compania adulţilor şi jucăriile care sunt doar pentru ei. Pot deveni foarte agresivi dacă nu sunt lăsaţi să socializeze cu alte animale.

 

 

Pudelul Mini sau Caniche Miniatural e un câine care are mereu tendinţa de a se apăra, probabil pentru a compensa cu dimensiunea sa. Iar când se apără muşcă, indiferent că vorbim de un alt animal, un copil sau un adult. Nu întotdeauna fac diferenţa dintre joacă şi apărare, aşa că e foarte important să stabileşti nişte limite dacă doreşti un astfel de câine.

 • Dachshund / Teckel
  teckel caine de rasa

 

Sunt câini frumoşi, potriviţi pentru viaţa în apartament deşi odinioară au fost folosiţi la vânătoarea de bursuci, însă au un defect: nu au răbdare. Mereu în mişcare, miros tot ce le trece prin drumul lor, nimic nu scapă neinspectat. Din fericire, sunt uşor de dresat şi dacă au parte de cursuri complete de dresaj, sunt cei mai buni câini de familie. Câinele Teckel recunoaște mai mulţi stăpâni însă doar unul e alfa pe care-l ascultă în orice situaţie.

 

 • Schnauzer
  schnauzer pitic

 

Având gene de Terrier, Schnauzerul e un câine dominant, simte nevoia de a se impune aproape oricui. Fie că vorbim de Schnauzerul Mare sau Schnauzerul Pitic, ambele rase sunt încăpăţânate şi dominante dar pot fi dresate să asculte de stăpân până-n pânzele albe. Pentru a ţine sub control această rasă, trebuie să te impui ca stăpân suprem, în caz contrar vei avea de-a face cu un câine posesiv, isteric şi dominant.

 

Odinioară erau printre cei mai întâlniţi câini de apartament din România anilor '90, însă odată cu avalanşa câinilor de talie mini, Cockerii au pierdut din popularitate. Unul dintre motive poate fi faptul că această rasă poartă genele unei maladii genetice cunoscută sub numele de "sindromul furiei" (n.e: "rage syndrome"). Acest sindrom provoacă reacţii violente din partea animalului împotriva membrilor familiei. Din cauza acestei maladii care se transmite ereditar, mulţi Cockeri Spaniel au fost eutanasiaţi pentru menţinerea sub control a bolii.

 

 • Pechinez / Peke
  pechinez

Pechinezii nu tolerează prea bine persoanele străine motiv pentru care sunt consideraţi agresivi.

 

Dintre rasele de câini agresivi, câteva şi-au câştigat acest renume din pricina înfăţişării. Boxerul, Bulldogul, Dogul German, Mastifful, Ciobănescul German, Ciobănescul Mioritic sau Rottweilerul, sunt doar câteva dintre rasele considerate agresive din motive fie de dimensiune ori aspect fizic.


Tu ce zici?