No SSO cookie

Lu

Ma

Mi

Jo

VI

Sa

Du

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Ogarii si rasele Pariah

Ultima modificare: 2010-11-12 | Data publicării: 2010-05-04
(0/ 0)
Listează articol » Trimite articol »
Ogarii si rasele Pariah
E posibil ca Ogarii si Rasele Pariah sa fie inrudite. Ogarii sunt caini de vanatoare, iar cainii Pariah sunt doar semidomesticiti. Ambele rase nu sunt intotdeauna potrivite pentru viata e familie.

Ogarii, caini de vanatoare

 

E posibil ca Ogarii sa fie cea mai veche rasa de caini din lume; isi au originile in Orientul Mijlociu si Asia. Datorita vederii agere si faptului ca-si alearga prada, acesti caini au fost crescuti pentru vanatoare. Pastrandu-si aceste abilitati, ei au devenit alergatorii regatului canin. Ogarii sunt asociati cu eleganta, au copul lung, ingust si pieptul adanc. Majoritatea fac o distinctie clara intre munca si odihna, fiind foarte nerabdatori si activi pe teren, insa relaxati si calmi acasa.

 

O istorie oscilanta a raselor Pariah

 

poza basenji
Basenji Foto: http://www.flickr.com/photos/70253321@N00/2348881919/

Rasele Pariah sunt caini primitivi, ce traiesc la periferia civilizatiei noastre. Unele rase traiesc in salbaticie si doar cateva au reusit sa fie domesticite: Cainele de Carolina sau Basenji. Spre exemplu, Cainele Canaan din Israel a fost domesticit acum mai bine de doua mii de ani. Dupa exodul evreilor a redevenit salbatic, cu exceptia catorva exemplare detinute de catre beduinii nomazi. In secolul al XX-lea, a castigat popularitate printre cetatenii Israelului si a recapatat statutul de caine domestic.

 

Se inrudesc Ogarii cu rasele Pariah?

 

Rasele Pariah tind sa semene  intre ele, avand talia medie, urechile ciulite si ridicate, cozile curbate si labele mici. Multi caini din aceasta rasa sunt descrisi ca fiind mofturosi si primitivi. Ogarii si rasele Pariah nu sunt puse mereu in aceeasi categorie. Cu toate acestea, cele doua au foarte multe in comun. Ambele sunt foarte vechi si uneori chiar primitive. Basenji este un bun exemplu in acest sens, fiind considerat pana acum cativa ani un caine Pariah.  In timp, cainii din aceasta rasa au ajuns animale de companie. Ogarul este apreciat pentru tehnica de vanatoare si pentru originile sale geografice. Rasele Pariah sunt caini semidomestici, posibili stramosi ai ogarilor.

 

Buni pentru vanatoare, dar nu si pentru viata de familie

 

Ogarii sunt deseori predispusi la balonare, din cauza pieptului adanc si tind sa traiasca destul de putin. Fug  dupa orice, asa ca trebuie sa fie in permanenta tinuti in lesa, atunci cand nu sunt intr-o zona bine ingradita. Multi nu pot fi lasati in compania animalelor mici. Cainii Pariah nu sunt intotdeauna potriviti pentru viata de familie.


Tu ce zici?